Ce „rea” e Europa! Ajutor UE de 293,5 milioane de euro pentru România, Italia şi Austria, în urma inundaţiilor din 2018

1
661
Eurodeputații au aprobat miercuri suma de 293.551.794 de euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma fenomenelor meteorologice extreme din Austria, Italia și România, din 2018.

Ajutorul de 293,5 milioane EUR din Fondul de Solidaritate al UE se împarte astfel: 277,2 milioane de euro pentru Italia, urmare a ploilor abundente, vânturilor puternice, inundațiilor și alunecărilor de teren din toamna anului 2018; 8,1 milioane de euro pentru Austria, urmare a acelorași fenomene meteorologice, și 8,2 milioane de euro pentru regiunea de nord-est a României, urmare a inundațiilor din vara anului 2018. Ajutorul a fost aprobat cu 645 voturi pentru, 18 împotrivă și 30 abțineri.

Raportul complementar ce aprobă amendamentul la buget, al raportorului John Howarth (S&D, Regatul Unit), a fost adoptat cu 649 voturi pentru, 19 împotrivă și 30 de abțineri, se arată într-un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene trimis redacţiei ZIARISTII.COM.

Siegfried Mureşan, din nou de mare ajutor

Siegfried Mureșan

Unul dintre europarlamentarii-cheie care au contribuit la acordarea acestui ajutor însemnat din Fondul de Solidaritate al UE este Siegfried Mureşan, cel care s-a zbătut şi se zbate încă puternic la Bruxelles şi Strasbourg pentru cauza Laurei Codruţa Kovesi, în cursa pentru şefia Parchetului European.

În proiectul de Raport al Parlamentului European pe tema inundaţiilor din 2018, eurodeputatul liberal a recomandat clar acordarea sumei de 293,5 milioane de euro din Fondul European de Solidaritate.

Referitor la daunele produse în România de inundaţii, Raportul forului european scrie următoarele:

  • „În vara anului 2018, precipitațiile abundente din regiunea de nord-est a României au cauzat inundații pe scară largă în toate cele șase județe ale regiunii cu daune importante aduse infrastructurii, cum ar fi baraje, diguri, drumuri, poduri, rețele de epurare a apei și de canalizare, distribuția energiei electrice și a gazelor, alimentarea cu apă potabilă și sisteme de irigare, școli și alte clădiri publice. În plus, au existat pierderi semnificative în agricultură și daune pentru gospodăriile private.
  • În cererea depusă, primită de Comisie la 7 septembrie 2018, autoritățile române au estimat daunele directe totale la 196,8 milioane EUR sau 1,24 % din PIB-ul regiunii afectate, adică sub valoarea limită pentru mobilizarea FSUE într-o regiune de nivel NUTS 2 (anume 1,5 % din PIB-ul regional). În cererea revizuită depusă la 9 octombrie 2018 și finalizată la 14 decembrie 2018, prejudiciul estimat a fost majorat la 327,7 milioane EUR sau 2,07 % din PIB-ul regional, echivalând catastrofa cu o „catastrofă naturală regională”, în sensul articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul privind FSUE.
  • Costul total al operațiunilor de urgență și de recuperare esențiale eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) din regulament, a fost estimat de autoritățile române la 294 de milioane EUR, cele mai mari părți fiind legate de costurile de asigurare a infrastructurii (îndiguiri) și de refacere a infrastructurii de transport.
  • Regiunea afectată face parte din categoria „regiunilor mai puțin dezvoltate” în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene („fondurile ESI”) pentru perioada 2014-2020. Autoritățile române nu au informat că au intenția de a realoca fonduri din programele aferente fondurilor ESI pentru măsurile de reabilitare. Nu s-a solicitat niciun avans.
  • În conformitate cu practica anterioară, Comisia propune aplicarea unei rate de 2,5 % din totalul daunelor directe pentru cazurile sub pragul de „catastrofă majoră” (adică 0,6 % din VNB sau 3 miliarde EUR la prețurile din 2011, reținându-se valoarea cea mai mică). Prin urmare, cuantumul total al asistenței propuse este de 8.192.300 EUR.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Dăncilă va pleca în SUA prim-ministru şi se va întoarce simplu cetăţean”

Șantajistul lui Voiculescu a stat în pușcărie doar 44% din pedeapsă. Beneficiar al legilor PSD-ALDE, el s-a întors la conducerea Antenelor

O nouă înfrângere a mafiei din justiție: instalarea Adinei Florea la SS-Gestapo a fost blocată a cincea oară! Vot la limită: 10-9

Dăncilă dezgroapă un dinozaur PSD pentru a o ajuta în campania prezidențială: fostul pușcăriaș Miron Mitrea

Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”

VIDEO. Ultimele ore ale Alexandrei. La reconstituire, anchetatorii au făcut focul, iar Dincă a pus lemne sub butoi. O polițistă a jucat rolul Alexandrei, iar la ardere a fost folosit un manechin

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

Beizadeaua ucigașă a mai făcut două accidente grave! A distrus trei mașini de lux, în valoare totală de peste 600.000 de euro: Nissan, Ferrari, Aston Martin!

DOCUMENT. Așa arată cetățenia americană a Sorinei! Plus: distracție cu vrăjitoarea. Între timp, televiziunile din România primesc confirmarea ticăloșiei cu care au tratat acest caz

1 COMENTARIU

  1. Bani pe care, in România, o sa-i… FURE (!) MAFIOTII, LOCALI si „CENTRALI” (Sic !), prin… dirijarea contractelor, finantate din aceste sume de la U.E., catre firmele proprii ale POLITICIENILOR, societati „acoperite”, si catre cele ale rudelor, prietenilor sau partenerilor lor de afaceri, care firme… isi vor bate joc de lucrarile si/sau serviciile pe care ar trebui sa le faca, respectiv presteze !

    CA INTOTDEAUNA IN TRECUT, NU se va cunoaste… NIMIC (!), din ceea ce ar trebui sa fie rezultatul acestor ajutoare financiare externe !!!

    Siii…, iarasi vom constata, CA DE-OBICEI…, CU RESEMNARE sau CU FURIE…, ca se adevereste vechea „vorba” românească: „LA NOI, (PÂNĂ) ȘI PĂMÂNTU’ E… HOȚ !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here