vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsElev bătut la şcoală, sub privirile indiferente ale profesorilor. Vânătăi, mușcături și...

Elev bătut la şcoală, sub privirile indiferente ale profesorilor. Vânătăi, mușcături și mâna ruptă

-

Armin Gyarfas are 11 ani, este elev şi provine dintr-o familie săracă. Părinţii săi susţin că acesta e agresat la şcoala din Viişoara, judeţul Bihor, de ani de zile, iar profesorii nu ridică un deget.

Un nou scandal a izbucnit în peisajul şcolar românesc. Părinţii unui copil de 11 ani, elev în clasa a V-a, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Viişoara, judeţul Bihor, susţin că fiul lor este victima violenţei colegilor săi, dar şi a nepăsării profesorilor şi conducerii şcolii. Totul s-ar întâmpla de ani de zile, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Joia trecută, Armin Gyarfas a ajuns acasă cu muşcături pe corp şi mâna ruptă. Din relatările copilului și ale familiei, înainte de ora de matematică, unul dintre colegi l-a împins, iar altul i-a pus piedică. Astfel, elevul a căzut și și-a rupt mâna.

- Advertisement -

Din cauza traumei emoţionale suferite, Armin are coşmaruri noaptea, trezindu-se speriat din somn, plângând. El refuză să mai meargă la şcoală, de frică, spune tatăl său.

Tatăl elevului agresat, Iuliu Gyarfas, spune că, nu o dată, a semnalat învăţătoarei şi dirigintei că fiul său este hărţuit şi umilit. De asemenea, acesta a scris şi o sesizare, adresată directorului unităţii şcolare, Hover Gabor Zoltan, la 28 noiembrie 2018.

Subsemnatul Gyarfas Iuliu, tatăl elevului Gyarfas Armin, elev în clasa a IV-a la Școala dumneavoastră, vă aduc la cunoștință următoarele abuzuri care s-au făcut și se fac împotriva copilului meu de către ceilalți colegi de clasă, fără să se ia nicio măsură, nici din partea doamnei învățătoare (căreia ne-am adresat verbal și căreia i-am spus problemele care sunt în clasă) și nici din partea direcțiunii. În următoarele rânduri vă relatez umilința, hărțuirea și agresiunile la care este supus copilul meu. În zilele de 7, 8, 9 – XI – 2018 a fost umilit de către Peter Matya, acesta înjurându-l, lovindu-l și adresându-i copilului meu tot felul de cuvinte jignitoare (ba că este pe invers, că maică-sa are probleme mentale și alte lucruri umilitoare).

- Advertisement -

În data de 20 – XI – 2018 a fost bătut de către acest copil, instigându-i și pe ceilalți copii împotriva lui.

Aceste lucruri se întâmplă aproape zilnic, copilul meu în ultimul timp refuză efectiv să mai meargă la școală. Mă roagă să nu-l mai duc la școală. Noaptea se trezește plângând, visând că este bătut de acest băiat, dar și de colegii care «îl ajută». Drept pentru care vă rog să luați măsuri disciplinare sau orice măsuri pe care le considerați dumneavoastră de cuviință ca lucrurile să se îndrepte, pentru ca ceea ce se întâmplă cu copilul meu să nu se mai întâmple, nici cu el, nici cu alți copii. Sper ca aceste măsuri să fie luate în cel mai scurt timp, iar aceste probleme vor fi eliminate din această școală”.
Din păcate, scrisoarea nu a primit răspuns din partea conducerii şcolii.

Contactat telefonic de către jurnalişti, directorul şcolii s-a mulţumit să spună: „Nu vreau să declar nimic. Cunosc familia și copilul. Trebuie să verific, nu declar nimic până nu vorbesc cu cadrele didactice.” Cam atât!

A doua zi, după incidentul ruperii mâinii, Brigitta Gyarfas, sora elevului agresat, de 21 de ani, a stat de vorbă cu diriginta fratelui ei. Aceasta descrie un episod halucinant:

„Diriginta mi-a râs în față și mi-a spus că dacă nu și-a rupt ea mâna, nu e o problemă. Cum am făcut sesizări scrise și verbale, și nu am mai primit niciun răspuns, iar situația a rămas aceeași, cui să ne mai adresăm?! Până acum a fost lovit, înjosit, umilit. Acum este cu mâna ruptă. Ce va mai urma!? Să așteptăm să-l omoare, sau ce?”

De asemenea, sora lui Armin, ea însăşi absolventă a Şcolii din Viişoara, spune că violenţa între elevi este un adevărat fenomen în această instituţie de învăţământ. Mai grav, chiar profesorii ar avea o atitudine agresivă faţă de elevii bătuţi de colegii lor. Fata mărturiseşte că şi ea, când era elevă, a avut parte de acelaşi tratament violent şi inuman, din partea colegilor şi cadrelor didactice.

Problema ar fi starea materială precară a familiei Gyarfas. „Pe dascălii şcolii îi interesează doar al cui eşti şi în ce domeniu lucrează părinţii tăi. Noi nu am avut norocul să ne naştem într-o familie înstărită”, a spus tânăra.

În urma examinării medicului legist, s-a constatat că elevul minor Armin Gyarfas are leziuni post-traumatice, din data de 12 septembrie 2019, în urma unei muşcături de om şi izbirii de suprafeţe dure. Copilului i s-au recomandat 9 zile de îngrijiri medicale.

În legătură cu acest caz, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor susţine că nu a fost sesizată, dar că va demara propria anchetă internă.

„Vom trimite o echipă de control la această școală, pentru a vedea care este situația. Nu ne putem antepronunța. Vom vedea ce este acolo. Noi promovăm proiecte anti-violență, facem campanii anti-bullying. Nu tolerăm agresivitatea și abuzurile, în nicio formă de manifestare a lor. Îi încurajăm pe toți cei care se confruntă cu astfel de atitudini să ia atitudine și să se adreseze conducerii școlilor ori Inspectoratului Școlar Bihor”, a spus Alin Iuhas, şeful insitituţiei.

Părinţii elevului agresat la şcoala din Viişoara sunt hotărâţi să nu renunţe, până ce copilului lor i se va face dreptate, iar cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. Dacă Inspectoratul Şcolar nu va rezolva problema, aceştia susţin că vor merge în instanţă.

Din păcate, violenţa în şcolile din România este un edevărat fenomen, întreţinut de elevii cu probleme comportamentale, dar şi de către un sistem de învăţământ ce nu acordă atenţia necesară sănătăţii emoţionale a celor care trec pragul şcolilor româneşti.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii plasează ţara noastră pe locul 3 la nivel european privind violenţa în şcoli. Anual, 400.000 de elevi sunt ameninţaţi cu bătaia, dintre care 220.000 sunt agresaţi fizic. Acelaşi raport ne spune că gradul de violenţă al elevilor creşte odată cu vârsta, cea mai mare rată a agresiunilor fiind observată după vârsta de 15 ani.

Dacă autorităţile române nu vor lua măsuri rapide şi consistente, şcolile României vor deveni laboratoare de distrugere a sănătăţii mintale şi demnităţii umane, încă de la vârste fragede. Societatea românească are nevoie de adulţi sănătoşi fizic şi psihic, iar această stare depinde mult de mediul școlar.

Paul Palencsar este teolog, jurnalist şi realizator de film documentar

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Traim intr-o Tara care… SE AFUNDA IN MEDIEVALISM, in… PRIMITIVISM chiar !

    Stai si te-ntrebi: ce-om cauta noi in U.E…., in clubul… EUROPENILOR-de-SECOL-XXI ???!!!!!

    Se pare ca au dreptate… „traco-daco-manii” astia, care ne asalteaza/AGRESEAZA mediatic: INCA mai suntem, ca popor, (cam)… BARBARI (din NEOLITIC) !!!!!!!

  2. Copiii trebuie protejați. Nu pentru că sunt copii ci pentru că vorbesc corect limba înainte de a deveni mici matematicieni sau filozofi ai fizicii cuantice. Profesor bun mi-a fost domnul profesor de matematici Vasile Andrițoiu, la scoala de la Peștisani. Peste ani rămân din școală amintirile. Despre colegi și marii profesori. Visez anii din Târgu Jiu și Olimpiadele la care mergeam cu drag. În viață nu sunt mai importante realizările personale ci frumusețea realizărilor singulare, deci între social demonstrat și fantezie, în matematici e mai importantă omenirea.

    Să fim buni cu copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -