Cazul Arctic: fabrica s-a închis după ce 66 de angajați s-au infectat. Fără această măsură, numărul bolnavilor ar fi crescut la peste 2.100 în 3 zile. Așa se poate bloca economia cu adevărat

2
2226

Exemplul “Arctic”: cum se blochează cu adevărat economia dacă se extinde epidemia. Fabrica din Găești s-a închis după ce 66 de angajați s-au infectat. 4.000 de oameni intră în șomaj tehnic

Fabrica Arctic din Găești, cel mai mare producător de aparatură electrocasnică din țară, s-a închis temporar după ce 66 de angajați au fost depistați cu Covid-19. Cazul este unul de manual: arată cum se poate bloca economia cu adevărat, dacă epidemia de coronavirus scapă de sub control.

În ciuda măsurilor de protecție, 66 de oameni de la Arctic s-au infectat cu Sars-CoV-2. Dacă nu se închidea fabrica, în trei zile numărul bolnavilor ar fi trecut de 2.100

Conducerea intreprinderii și-a testat angajații și a descoperit că 66 din cei 4.000 de salariați sunt infectați. S-a decis sâmbătă, 16 mai, încetarea imediată a lucrului și trimiterea în șomaj tehnic a tuturor angajaților.

Dincolo de țipetele isterice ale propagandei PSD și ale celei ruse, care acuză că “a fost blocată economia două luni pentru nimic”, evenimentele de la Arctic Găești arată practic ceea ce au avertizat specialiștii, non-stop, de la izbucnirea epidemiei. Abia acum se poate vorbi despre blocarea gravă a țării, cu dublu efect negativ: îmbolnăvirea oamenilor și blocarea producției.

Lucrurile sunt simple. 66 de oameni din 4.000 poate părea că nu sunt mulți, iar activitatea ar fi putut continua nestingherită. Dar rata de infectare a acestui virus, stabilită științific, este de 2,2 (fiecare purtător de coronavirus îmbolnăvește, în medie, alți 2,2).

Socotind strict rata de infectare standard (2,2), cei 66 de bolnavi ar fi devenit 211 (cei 66 de asimptomatici ar fi infectat alți 145) într-o zi , 675 (cei 211 ar fi infectat încă 464) în două zile și 2.161 (cei 675 ar fi infectat 1.485) în trei zile.

Așadar, fără să prindă măcar de veste cineva (perioada de incubație a virusului este de 2-14 zile, perioadă în care omul nu știe că e bolnav, dar este contagios), în doar trei zile s-ar fi ajuns la situația ca fabrica să nu mai poată funcționa fizic, din lipsă de oameni, peste jumătate fiind bolnavi. În același timp, spitalele ar fi fost copleșite brusc de pacienți.

Cazul-școală de la Găești arată de ce a fost necesară oprirea activității în întreaga lume până la trecerea primului val de infecții

Dacă la acest ipotetic număr de infectați în trei zile (2.161) aplicăm rata deceselor în România, descoperim că ar fi fost șanse mari să fi avut și peste 20 de morți în rândurile angajaților.

Până în dimineața zilei de luni, 18 mai, 10.997 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost declarate închise în România. Dintre acești oameni, 9.890 s-au vindecat, 1.107 au decedat, rata deceselor fiind de 10%, iar a vindecărilor – de 90%. Alte 5.874 de cazuri sunt încă active (oamenii infectați sunt în diverse faze ale bolii, 205 dintre ei fiind în stare critică).

Revenind la nefericitul caz-școală de la Găești, calculul de mai sus arată cum nu se poate mai bine de ce s-a închis activitatea nu doar în România, ci în întreaga lume, ce catastrofe de proporții s-au prevenit și care sunt pericolele în continuare.

Șefii fabricii au avut inspirația să nu se zgârcească la bani și să își testeze angajații după apariția primului caz

Există și o parte bună în această învățătură de minte: cei de la Arctic au acționat prompt, preventiv și inteligent. Și-au testat angajații la primele semne de pericol și i-au descoperit pe cei 66 de oameni bolnavi – toți asimptomatici. Ceea ce înseamnă că aceștia ar fi venit la muncă fără să știe că sunt purtători de virus, devenind o bombă cu ceas pentru întregul colectiv.

Conducerea de la Arctic a informat oficial: „La fabrica din Găeşti s-au confirmat 66 de cazuri de Covid-19, în urma unei proceduri de testare iniţiată de compania Arctic, după primul caz raportat pe data de 7 mai. Arctic a luat decizia de a închide fabrica, cu efect imediat. Toţi cei confirmaţi pozitiv sunt asimptomatici şi sunt spitalizaţi, sub atenta monitorizare a autorităţilor medicale locale”.

Așadar, în cele 7 zile lucrătoare scurse între 7 și 15 mai, numărul celor infectați a crescut de la 1 la 66 în ciuda tuturor măsurilor de precauție luate.

Potrivit planului, fabrica va intra într-o procedură amplă de dezinfecție, apoi activitatea se va relua treptat, pe 25 mai (o parte) și 2 iunie (o altă parte).

În acest timp, toți angajații de la Arctic Găești vor intra în șomaj tehnic, statul urmând să le plătească 75% din salariul mediu pe economie. Diferența până la venitul net al fiecărui salariat va fi acoperită de angajator.

Infecția s-a răspândit rapid în fabrică în ciuda măsurilor sporite de protecție

Turcul Murat Büyükerk, ofițer executiv la Arctic, a declarat, potrivit ZF.ro, că “am iniţiat proactiv testarea ca o măsură suplimentară de siguranţă la cele deja existente în toate facilităţile noastre. Punem în aplicare o serie de măsuri stricte şi proactive, aşa cum rezultă şi din inspecţiile sanitare întreprinse şi lucrăm în strânsă cooperare cu autorităţile sanitare locale şi centrale, pentru a preveni răspândirea virusului şi a proteja sănătatea angajaţilor noştri. Rămânem aproape şi oferim tot sprijinul nostru tuturor celor afectaţi şi familiilor lor”.

Ar mai merita menționat că oamenii s-au molipsit de virusul Sars-CoV-2 deși, încă de la început, la Arctic au fost dotați toți angajații cu echipamente de protecție, au fost luate măsuri stricte de igienizare și dezinfectare permanentă, iar la intrarea în fabrică existau camere termice pentru verificarea temperaturii și covoare dezinfectante.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

2 COMENTARII

  1. Pai sa-i trimita cineva pe criminalii care au cerut deblocarea imediata a economiei,pe tariceanu,ponta si pe catarama,pe dormeanu,pe weberova,sa mearga sa se pupe cu cei 66 de bolnavi,sa ne arate „vitejii” ca nu e nicio problema,putem merge la lucru,la plimbare ,la mall,la distractie fara masti,ca turma de boi …Ca ce,a muncit unul dintre ei vreodata cu altceva decat cu gura??!?🤮🤮🤮

  2. Dacă au asigurat toate materialele de protecție cum dracu’ s-au infectat??..sau depozitele sunt pline ochi de marfă??…cine dracu’ a mai cumpărat frigidere, mașini de spălat,…anul ăsta??.. asta-i pandemia comercială … oprești fabrica până încep vânzările pe piață…logic nu!!..și când se va redeschide, dacă se va vreo dată,vor trece la restructurarea personalului … cunosc bine acest fenomen..din 4000 de salariați ,vor rămâne jumătate…pretex exact ce spunem mai sus ,au scăzut vânzările…!!..și nu numai la artic,nu .!! . urmează Dacia, Ford… aceleași metode, scăderea vânzărilor duce la concedieri masive de personal…am trăit pe proprie piele criza din 2009 !!.. așa s-a procedat și la noi… tăieri de salarii, restructurare de personal,zile libere, reducerea zilei de muncă de la 8 ore la 6 ore…vin vremuri grele fraților… încă suntem la începutul crizei economice,mai vorbim prin iarnă…cine va mai apuca….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here