sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăMainModelul suedez nu este un exemplu de urmat în faza întâi a...

Modelul suedez nu este un exemplu de urmat în faza întâi a pandemiei, dar este în faza a doua

-

Capacitatea oamenilor de a se automanipula este absolut fantastică. Exemplul cel mai bun îl reprezintă cei care susțin că modelul suedez trebuia să fi fost implementat în toate țările din lume.

După cum știți, Suedia este singura țară care nu și-a obligat cetățenii să intre în carantină. Școlile și restaurantele au rămas deschise, iar oamenii lăsați să se deplaseze liber, fără nicio restricție.

Susținătorii modelului suedez vin mereu cu aceeași mantră: „Nu numai că Suedia nu a avut de suferit economic, dar și la numărul de morți și infectați stă foarte bine”.

Din păcate, ambele afirmații sunt false. Suedia a suferit și suferă în continuare la nivel economic, pentru că trăim într-o economie globală, iar orice stagnare economică dintr-o parte a lumii are repercusiuni în cealaltă parte a lumii. La numărul total de morți cauzate de SARS-CoV-2, la rata mortalității și la numărul de morți pe cap de locuitor, Suedia stă iarăși prost, fiind printre cele mai afectate țări din lume.

- Advertisement -

Lăsând vorbăria la o parte, haideți să ne uităm la date concrete. În tabelul de mai jos vedeți țările cu cei mai mulți morți. În ciuda faptului că este o țară mică, de numai 10 milioane de locuitori, Suedia este pe locul 15 în lume la numărul total de morți. La numărul de morți pe milionul de locuitori stă și mai rău: este pe locul 6 în lume.

Doar Belgia, Franța, Marea Britanie și Italia au mortalitate aparentă mai mare

Mortalitatea aparentă = (număr de morți /număr de infectați)x100 este iarăși foarte mare, 12,2%, intrând în aceeași categorie cu cele mai afectate țări: Belgia = 16,4%, Franța = 15,4%, Marea Britanie = 14,3%, Italia 14,1%, Spania = 10%.

- Advertisement -

Dacă situația ar fi fost atât de bună pe cât pretind susținătorii modelului suedez, Suedia ar fi fost exact la polul opus, în coada clasamentului – dacă nu în lume, măcar în Europa. În ciuda acestor date clare, foarte multă lume continuă să repete de zeci de ori pe zi aceeași minciună auzită pe Facebook: „Nu trebuia să intrăm în carantină, trebuia să urmăm modelul suedez”.

Dacă măcar în aparență lucrurile ar fi stat mai bine în Suedia, aș fi înțeles entuziasmul unora, dar așa? Spun „în aparență” pentru că trebuie să fim foarte atenți când facem astfel de statistici, mai exact trebuie să comparăm mere cu mere. Când pandemia se va termina și oamenii de știință vor avea timp de astfel de statistici, vom vedea că toate aceste date se vor ajusta în funcție de o mulțime de parametri.

Nu poți să compari o țară ca Suedia cu o țară ca România în ceea ce privește dotarea spitalelor. Nu poți compara o țară ca Suedia sau Norvegia, unde oamenii sunt de felul lor mai distanți, cu țări precum Spania, România sau Italia, unde toată lumea se îmbrățișează și se pupă la venire și la plecare.

Sunt o mulțime de factori care trebuie luați în considerare înainte de a trage niște concluzii finale. Abia după aceea vom putea aprecia care metodă a fost mai bună – carantina sau metoda suedeză.

Mortalitate mult mai mare decât în Norvegia, Finlanda și Danemarca

Modelul suedez este lăudat doar de cei din afara Suediei; în interiorul țării, lucrurile stau total diferit. Epidimiologul-șef al Suediei nu mai este atât de convins că a ales varianta cea mai bună. Suedezii de rând critică, de asemenea, decizia luată de autorități, pentru că această decizie a dus la un număr mare de morți, în timp ce țările vecine – Norvegia, Finlanda, Danemarca – au înregistrat mult mai puțini.

Pe cap de locuitor, situația este și mai gravă: în Suedia sunt 365 de morți la un milion de locuitori, pe când în Danemarca sunt doar 94, în Finlanda 54, iar în Norvegia 43. Vorbim aici de țări cu o mentalitate apropiată, țări cu condiții asemănătoare de viață, țări cu sisteme medicale foarte asemănătoare. Cu alte cuvinte, comparăm mere cu mere, iar „mărul” suedez e cel mai putred.

Suedia nu este un model de urmat pentru faza întâi a pandemiei, dar este un exemplu pentru faza a doua

Partea bună este că toate aceste statistici ar fi putut arăta mult mai rău. Ce nu se știe foarte bine este că de fapt autoritățile au impus niște măsuri, nu foarte dure, dar le-au lăsat la latitudinea suedezilor. Și cum majoritatea suedezilor sunt niște oameni disciplinați, au respectat aceste măsuri de distanțare socială chiar dacă nu le-au fost impuse.

Suedia nu este un model de urmat pentru faza întâi a pandemiei, dar este un exemplu pentru faza a doua. Exact acest lucru a fost subliniat de un reprezentant OMS, care a declarat: „Există această percepție că Suedia nu a luat nicio măsură și a lăsat virusul să se răspândească. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. În loc să pună țara în carantină, autoritățile suedeze au preferat să aplice o politică de distanțare socială, în colaborare cu populația, bazându-se pe capacitatea și voința suedezilor de a se auto-distanța, de a-și impune singuri reguli. Practic, autoritățile suedeze au făcut un parteneriat cu populația. Dacă vrem să ajungem la «un nou normal», Suedia reprezintă modelul prin care vrem să ne întoarcem la o societate fără carantină”.

Repet, este vorba despre faza a doua, cea în care ieșim din carantină și trebuie să ne ferim singuri de virus, bazându-ne pe propria noastră conștiință. Va respecta lumea modelul suedez? Mai mult ca sigur că NU; și nu vorbesc numai de noi, românii, care nu suntem de felul nostru un popor foarte disciplinat, dar și de alte popoare – italian, francez, american, care, deși sunt popoare cu tradiție democratică, nu au exact aceeași mentalitate cu cea a popoarelor nordice.

Scenariul ratat

Disputa dinntre specialiștii care au recomandat intrarea în carantină și acea parte a populației care a fost de la început împotriva carantinei nu va înceta prea curând. Personal, aș fi preferat să fim înjurați și să fim aratați cu degetul, dar să fi fost ascultați de către politicieni încă din februarie, iar aceștia să fi pus tot globul în carantină încă de atunci, din 1-15 februarie. Lumea ar fi protestat și mai mult decât o face acum, tocmai pentru că nimic din ce vedem astăzi nu s-ar fi întâmplat. Cu excepția Chinei, am fi avut doar câteva mii de infectați și vreo câteva sute de morți. Virusul ar fi fost eliminat din populația umană, iar economia s-ar fi reluat de pe la mijlocul lui martie. N-ar fi fost nevoie nici de vaccin, nici de medicamente, pentru că am fi înăbușit virusul în fașă.

La cât de mult este răspândit virusul în momentul de față, este foarte probabil că nu va fi eliminat niciodată din populația umană, va reveni an de an. Speranța noastră de a ne întoarce la o viață normală stă în descoperirea unui vaccin eficient. Deși, s-ar putea ca nici aceasta să nu fie soluția salvatoare, pentru că îmi imaginez că o bună parte din populație va refuză să facă vaccinul.

NOTĂ: Costel Atanasiu este un prestigios virolog român, școlit la Universitatea din București (Facultatea de biologie, Secția biochimie), cu doctorat la University of Edinburgh (Scoția) și o activitate de 11 ani la Wistar Institute din Philadelphia (SUA), oraș în care și locuiește.

DE ACELAȘI AUTOR:

- Advertisement -

13 COMENTARII

 1. auziti lasati suedia !!..noua ne mai trebui inca o mie de ani sa-i ajungem ca educatie !!…uitati-va la tiganii nostrii,la curve,la hoti,la interlopi,la politicieni,…am ajuns iadul pe pamant aici in Romania!..toti nenorocitii vin aici..!!..caz concret..zilele astea ,ce sa intmplat la granita e strigator le cer>!!…noua cacatii astia de politicieni ne spun sa stam in case !..mortii ma-mii lor si aia circula cu virusul pe ei!!..ma uitam ieri la orban ,la conferinta de presa de la militie…ba fratilor asta era beat manga !!..mai era putin si cadea pe jos!!..cu astia vrem sa mergem mai departe??..bine ca toti diasporezii pot merge pe unde vor si prostii satu in case !!!…la asa popor ,asa conducatori…!!!

   • Frica de boala,el e platit sa caute prosti sa cada in plasa propagandei ruso-chineze..Astia stau pe net si incita la ura si revolta impotriva nu oricaror autoritati,ci a celor care au solutii si primesc ajutor pentru perioada asta de la NATO si UE.E un avertisment tot mai clar al tarilor occidentale pentru parteneri sa fie atenti la actiunile tot mai concentrate ale lui Putin si criminalului chinez,deveniti prieteni in momentul asta ,pentru destabilizarea Europei si a NATO.

     • Si daca imunizarea nu este permanenta cine este tampitelul?
      Suedia o sa fie Muiedia si o sa ia muie cu tamaie nu cu lamaie.

     • eu am avut prostia asta de boala in Mai 2019, mai precis, cand am fost in hong kong si ulterior Beijing. si da, cu tuse seaca, dureri de piept, probleme sa respir, tot cocktailu. si nu m-am inbolnavit deloc anu asta. Deci, daca ascultam si stiinta din cand in cand, aflam repede ca imunizarea ramane o data ce o ai, dar intradevar, poate reveni la nu si tot asa, la fel la orice gripa (care sunt sigur ca este artifical mentinuta pentru a sustine o industrie, dar sa lasam cea ce cred eu de oparte) deci da. Si suedia, oricum o dam, sta bine, toti frumosi imunizati in timp ce noi o sa facem raie de la iesit la o cafea.

   • Esti exact genul de oameni despre care vorbesc in articol, le arati date concrete si tot pe a lor o tin. Cum sa aiba tarile nordice mai multi morti sau infectati decat Suedia?

    Singurul motiv pentru care am luat in discutie Suedia este pentru ca voua nu va mai tace gura laudand-o cand de fapt suedezii insisi critica modelul pentru ca n- a dat rezultate.

    Dar, ma rog, te cunosc si stiu ca realitatea si adevarul nu au nicio importanta pentru tine, altfel n-ai avea simpatiile politice pe care le ai.

 2. Iar bateti campii cu suedia.

  daca chiar vrei sa faci comparatii, ia acelasi numar de infectati si te uiti la morti, la economie etc etc.

  Oricum o dai, Suedia sta un pic mai bine decat toti care s-au ascuns si au fost tinuti in case cu forta sa le scada sistemul imunitar – ce ameratie cu izolarea asta.

  Iarasi, Suedia afectata economic, clar pt ca toti partenerii lor sunt in izolare.

  Stii deja ca nu-s fan „fear mongering” si mi-ati demonstrat deja de mai multe ori de ce parte sunteti.

  Eu, in calitate de cetatean de rand va spun voua la toti expertii, ca v-ati inselat, dar mai ales ne-ati inselat. Azi stim deja ca virusul a pornit in SUA unde se faceau studii fix asuprCoronavirus din proveninta a liliacului , unde a fost illegalizata cercetarea din 2014, si ati dus-o in China ca sa continuati cercetarea. Si acum veniti aici sa ne faceti morala ca singura tara cu „coaie” nu a facut bine.

  De ce nu vorbiti de chestii concrete. Va toti dati cu totii cu parerea pentru 15 minute de faima, va faceti si de cacao in fata noastra. Stim si noi sa gandim. Si majoritatea din noi astia care mai gandim, suntem capabili sa interpretam cifrele – si interpretarea e ca in Suedia s-a procedat corect.

  • Rusochinezule,vezi ca nici ambasada chinei si nici a rusiei nu au nicio putere de influenta in Romania,dobitoci care sa creada in povesti de spalat creiere nu prea gasesti pe net,pe site-uri ca acesta cu atat mai greu! Mai intreaba pe la sediul „pretinilor” vostri din Kiseleff,sunt chiar langa ambasada rusa!Hai,coronavirusule,mars ,dobitok sinistru,nici macar nu scrii bine romaneste,ca v-au facut urgent pachet criminalii vostri conducatori sa aburiti internetul cu teorii ale conspiratiei de care rad si curcile!🤣🤣🤣🤣😁😁🤨

   • LOOOL, da, la Moscova ne spune sa punem accent pe ideile pe care le raspandim, fara sa fim atenti la cum scriem, sa para mai natural.

    Bine ca tu il crezi pe omul asta pe cuvant. nu uita sa te speli pe maini dupa ce folosesti tastatura.

  • Dobitok rusnak,vrei model suedez de mortalitate?ASTEA-S ULTIMELE DATE:”SUEDIA,CELE MAI MULTE DECESE PE CAP DE LOCUITOR DIN EUROPA”-STIRE DIN NEWSWEEK!!Dar cum tu si alti zombie😶😩cititi LA ORDIN doar Pravda,Sputnik sau ziare chinezesti..🤮.mars in Wuhan,sau du-te si te plimba prin Suedia,sa primesti pe viu „modelul”,apoi sa vii sa povestesti …peste 14 zile,dar in Kiseleff,la ciolaci,nu pe aici!🤮🤢😳🤭

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -