„Cristoiu, Nistorescu, Roșca Stănescu: i-am cunoscut pe toți trei într-o viață anterioară. Complexați, cinici, veroși”

8
24166
Vladimir Tismăneanu - Ion Cristoiu - Cornel Nistorescu - Sorin Roșca Stănescu

Vladimir Tismăneanu, politologul stabilit în Statele Unite ale Americii, face o analiză devastatoare la adresa a trei dintre jurnaliștii care s-au poziționat în ultimii ani împotriva statului de drept din România: Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu.

„I-am cunoscut pe toți trei într-o viață anterioară. Complexați, cinici, veroși”, îsi incepe mărturisirea Vladimir Tismăneanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

  • „Cristoiu era ca un popândău la pândă. Mic, gras, insidios și invidios”.
  • „Stănescu, devenit Roșca prin mariajul cu una din șefele UASCR, făcea reportaje din cantine și turna studenții străini”.
  • „Nistorescu era necioplit, obsedat de găurile imense din cultura sa generală”.

Postarea lui Vladimir Tismăneanu

„Pinacoteca malefică: niciunul dintre ei nu s-a căit vreodată pentru deceniile de scatofagie militantă. I-am cunoscut pe toți trei într-o viață anterioară. Complexați, cinici, veroși. Scriam la «Amfiteatru», mult mai rar la «Viața studențească». Eram favoritul lui Stelian Moțiu. Afinități elective.

Mă urau încă de-atunci pentru relația de prietenie cu șeful lor, nu al meu. Dar și pentru lexicul meu, pentru nonșalanța ironică, pentru că propuneam, ca stil și ca tematică, altceva.

Cristoiu era ca un popândău la pândă. Mic, gras, insidios și invidios.

Stănescu, devenit Roșca prin mariajul cu una din șefele UASCR, făcea reportaje din cantine și turna studenții străini (poate și pe cei români).

Nistorescu era necioplit, obsedat de găurile imense din cultura sa generală.

Niciunul dintre ei nu vorbea vreo limbă străină. Erau goarnele UTC-iste mereu la datorie. Cocoșii lui Nicu. Aș putea continua, dar o voi face cu alt prilej. Revoluția i-a prins în presa comunistă, devotați și entuziaști: Nistorescu la «Flacăra», Ciripoi la «Informația Bucureștiului», Cristoiu înscăunat redactor-șef la revista «Teatru». Cu viteza luminii, s-au convertit la democrație și la economia de piață.

Au pozat în victime, îndeosebi informatorul SRS. S-a dovedit între timp că «Jack» Cristoiu fusese sursa «Coroiu». Am fost o singură dată într-o emisiune a sa, în toamna anului 2006, era vedetă la Antena 1. Am mers la rugamintea lui Claudiu Săftoiu, pe atunci consilier prezidențial. A fost politicos, era inainte de demascarea trecutului său de turnator, poza chiar în anti-comunist și anti-securist. A scris un articol, parcă în JN („Jurnalul Național” – n. red.), intitulat „Vladimir Tismăneanu în ciorba de pe Dâmbovița”. Într-un fel, avea dreptate. Puțea spune troacă.

Anii au trecut, Cristoiu a coborât și s-a degradat tot mai dezolant. Băiatul din Vrancea, absolvent de filosofie la Cluj (a fost coleg de an cu Andrei Marga și G. M. Tamaș), nu a putut nicicum depăși condiția de slugă. Dedublat, incapabil să-și reviziteze în chip lucid trecutul, nu are acum decât un scop: banul. E meschin, vulgar și arghirofil. Dar ipochimenul a fost și rămâne personificarea unui pseudo-jurnalism crapulos, nociv, malodorant…”

Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu în anii ’90, când erau colegi la trustul Expres

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

8 COMENTARII

  1. O caracterizare perfecta pentru cele 3 gunoaie psdist-securiste, cand aud pe unii spunandu-i gogosarului ”maestre”, mi se face rau efectiv! Dl. Tismaneanu este extraordinar in analiza, iar vocabularul lui e ravisant, am invatat 3 cuvinte noi : arghirofil, crapulos si malodorant.

  2. Uite cine are autoritatea morala sa judece /eticheteze! Numele de Tismaneanu se proiectează sumbru spre o epocă „anterioara” nu de mult apusă! Nu și găsește menirea în SUA și îl frământă grija de locurile natale? L a auzit cineva altfel decât criticând? Așa un etalon de perfecțiune cum e el, simte că e de datoria lui s o facă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here