miercuri, mai 29, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaArmata rusă nu învață nimic și comite aceleași erori: suferă pierderi mari...

Armata rusă nu învață nimic și comite aceleași erori: suferă pierderi mari pentru obiective fără importanță, scriu experții de la ISW. Rușii atacă de 6 luni la Bahmut, unde au avansat câțiva kilometri

-

Armata rusă continuă să comită aceleași erori observate încă de la începutul războiului, semn că nu reușește “în mod fundamental” să învețe din campaniile precedente, arată o analiză făcută de experții de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului). Aceștia arată că bătălia pentru Bahmut le repetă pe cele de la Severodonețk și Lisiceansk, de la începutul invaziei în Ucraina: asalturi repetate luni întregi, cu pierderi colosale, pentru câștiguri „de importanță operațională sau strategică limitată”.

Această risipă masivă de oameni și materiale, pentru victorii relativ lipsite de importanță și rezultate foarte modeste, le permite ucrainenilor să lovească și să obțină rezultate în alte sectoare ale frontului, mai observă Karolina Hird, Riley Bailey, Madison Williams, Yekaterina Klepanchuk, și Frederick W. Kagan, autorii raportului.

ISW este un think-tank fondat în 2007, în Statele Unite, analizele realizate aici remarcându-se prin precizia și expertiza lor. În luna ianuarie a acestui an, cu 4 săptămâni înainte de izbucnirea războiului, ISW analiza situația și anticipa că ofensiva Rusiei în Ucraina este inevitabilă – la acel moment, încă exista foarte multă lume, inclusiv Guverne occidentale, care credea că Putin blufează. ISW a publicat atunci un foarte detaliat material, structurat în 3 scenarii principale de invazie după care putea merge Rusia. Analiza s-a dovedit foarte exactă, mai puțin estimarea rezistenței de care era capabilă Ucraina și evaluarea forței militare reale a Rusiei. ISW, la fel ca toți comandanții de armate occidentali, a supraestimat armata lui Putin, creditând-o cu un grad de echipare și pregătire mult peste cel real.

Repetarea erorilor de abordare ale Rusiei, care încearcă la Bahmut același stil de ofensivă de la Lisiceansk și Severodonețk, nu are cum să ducă la un alt rezultat, anticipează ISW. Forțele militare ale Moscovei se epuizează de 6 luni pentru un obiectiv relativ minor, deschizând posibilitatea unei contraofensive ucrainene care va duce la eliberarea altor zone
Citiți mai jos analiza ISW asupra situației de pe front în acest moment.

- Advertisement -

„Costurile asociate cu șase luni de luptă brutală, bazată pe uzură în jurul Bahmutului, depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține prin cucerirea orașului“

„Eforturile Rusiei în jurul Bahmut indică faptul că forțele rusești nu au reușit în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare cu un număr mare de victime, concentrate pe obiective de importanță operațională sau strategică limitată. Forțele rusești au cheltuit continuu forțe de luptă pe mici așezări din jurul Bahmut începând cu sfârșitul lunii mai; în ultimele șase luni, acestea au obținut doar câștiguri de ordinul a câtorva kilometri la un moment dat.

Așa cum ISW a observat anterior, eforturile rusești de a avansa spre Bahmut au avut ca rezultat uzura continuă a forței de luptă și a echipamentelor rusești, blocând trupele în așezări relativ nesemnificative timp de săptămâni și luni la rând.

Acest model de operațiuni seamănă foarte mult cu efortul anterior al Rusiei de a cuceri Severodonețk și Lisiceansk la începutul războiului. După cum a evaluat ISW pe parcursul lunilor iunie și iulie ale acestui an, forțele ucrainene au permis în esență trupelor rusești să își concentreze eforturile asupra Severodonețk și Lisiceansk, două orașe din apropierea graniței din regiunea Lugansk cu o importanță operațională și strategică limitată, pentru a profita de degradarea continuă a forței de luptă și a echipamentelor rusești pe parcursul lunilor de luptă crâncenă.

- Advertisement -

Trupele rusești au capturat în cele din urmă Lisiceansk și Severodonețk și au ajuns la granița regiunii Lugansk, dar acest succes tactic s-a tradus printr-un beneficiu operațional neglijabil, deoarece ofensiva rusă din est a culminat atunci.

Eforturile rusești în această zonă au rămas în mare parte blocate de-a lungul liniilor la care au ajuns la începutul lunii iulie. Chiar dacă trupele rusești continuă să avanseze spre și în interiorul Bahmut și chiar dacă forțează o retragere ucraineană controlată din oraș (așa cum a fost cazul în Lisiceansk), Bahmut în sine le oferă puține beneficii operaționale.
Costurile asociate cu șase luni de luptă brutală, bazată pe uzură în jurul Bahmutului, depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține prin cucerirea orașului.

Pe de altă parte, ofensivele rusești din jurul Bahmut consumă o proporție semnificativă din puterea de luptă disponibilă a Rusiei, facilitând posibilă continuarea contraofensivei ucrainene în alte părți.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Baronul PSD-ist Niculae Bădălău a fost înhățat de procurorii DNA! Vicepreședintele Curții de Conturi făcea trafic de influență pentru a căpușa banii statului, folosindu-și fiul, fiica și ginerele drept paravan

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* PSD impune, cu complicitatea PNL, o lege abuzivă, care favorizează mafiotizarea sindicatelor. Acestea primesc dreptul să facă afaceri și politică și să colecteze cotizații cu forța!

* Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

* Adevărul despre scandalul din TVR: Olaianos n-a „împins-o” pe Nadine Vlădescu, ci a bătut-o crunt! „Am fost lovită cu palmele, pumnii și un set de chei peste față, cap și corp, strangulată și dată cu capul de perete, lovită cu picioarele, dar și cu pumnul în sânul drept”

* VIDEO. O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Mondialul surprizelor lovește din nou: Belgia – Maroc 0-2! Record istoric: niciodată Asia și Africa n-au șifonat atât de tare Marile Puteri ale fotbalului

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -