Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

0
2667
Dintre cele 3 state candidate la Spațiul Schengen, Croația și Bulgaria nu întâmpină mari obiecții. Problema e cu România

Statele UE caută soluții ca să ajute și România să intre în Spațiul Schengen, în ciuda corupției generalizate prezente la vârful țării. Conform G4Media, care citează surse politice, se ia în calcul instituirea unui mecanism de monitorizare după modelul MCV, acesta urmând să supervizeze modul în care este apărată frontiera externă a Uniunii Europene.

Această soluție ar fi un compromis între membrii UE care vor intrarea României în Spațiul Schengen și cei care, îngrijorați de mafia care a ajuns până la vârful statului, se tem de traficul de droguri, de migranți, contrabandă și toate celelalte. Olanda a rămas singura țară care își manifestă explicit reticența, iar acest mecanism de monitorizare ar urma să-i ofere satisfacția că nu dă total necontrolat cheile Europei pe mâna unor indivizi dubioși precum politicienii români aflați acum la guvernare la București.

Deocamdată, regimul Iohannis-PSD n-a dat semnale dacă acceptă sau nu această variantă. Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a refuzat miercuri să răspundă pe marginea acestui subiect, în timpul unei conferințe de presă ținute la Bruxelles.

Ar mai exista o variantă de lucru: primirea României în Spațiul Schengen mai întâi cu aeroporturile, apoi rutier și maritim, dar cea de-a doua etapă nu e clar când ar urma să fie concretizată.

Problema României n-o reprezintă neapărat condițiile tehnice, care ar putea fi îndeplinite, ci corupția administrației. În ultimii ani s-au întâmplat nenumărate „incidente” de natură să ridice suspiciuni asupra conducerii Ministerului de Interne și a Guvernului. Într-un caz, sistemul de monitorizare a frontiere „a căzut“ timp de două ore, exact cât ar fi fost nevoie să intre în țară, prin Deltă, un mare transport de droguri. Așa ceva nu se putea face fără știința și acoperirea conducerii Poliției, la cel mai înalt nivel.

Într-o altă situație, un avion plin cu țigări de contrabandă a trecut frontiera fără să fie detectat de Armată – lucru de asemenea imposibil fără complicitatea unor comandanți.
În vămi, este de notorietate că nu sunt utilizate scannerele pentru tiruri, care ar detecta cu ușurință mărfurile de contrabandă. Acest lucru are legătură direct cu politicieni influenți, conectați la mafia contrabandiștilor.

Toate acestea la un loc au făcut ca, de-a lungul timpului, state precum Olanda, Germania, Suedia, Franța să se opună. Treptat, unele țări au renunțat la veto, astfel că acum a rămas doar Olanda de convins.

Pe de altă parte, Europa înțelege că atât România, cât și celelalte țări membre ale Spațiului Schengen pierd enorm din neintegrarea țării noastre. E vorba de zile pierdute la graniță pentru fiecare tir, ceea ce înseamnă cheltuieli în plus. Există și sentimentul că România a așteptat destul să fie primită în Spațiul Schengen, de unde și atitudinea mai binevoitoare din partea unor țări până de curând vehement împotriva aderării țării noastre.

Olanda a trimis la București propriii experți, să verifice alături de echipa Comisiei Europene felul în care s-a pregătit România pentru Spațiul Schengen.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Guvernul Ciolacu-Ciucă bombardează infrastructura energetică a Bucureştiului şi a Timişoarei exact cum face Putin cu Ucraina, ca să le «denazifice» de primarii lor“

* ABJECȚIE! Premierul Ciucă: „Nicușor Dan să-și rezolve problema cu încălzirea! Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine!”

Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

Rechizitoriul Tel Drum: Bogdan Chireac și Radu Tudor (Antena 3) erau plătiți de gruparea infracțională a lui Liviu Dragnea

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde și bătălia internă pentru Kremlin”

Înfrângerea care scapă lumea de pericolul Trump: republicanii pierd Senatul SUA pe mâna fostului președinte!

* Parlamentul iranian a votat executarea 15.000 de protestatari! „Rebelii merită o lecție dură”, își motivează fundamentaliștii islamici intențiile genocidare

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.