Armata rusă dă semne că a renunțat să ocupe Kievul: soldații sapă tranșee și minează terenul din fața lor. Serviciile occidentale de informații spun că rușii mai au provizii pentru 3 zile

0
4105
Imaginile din satelit arată că forțele ruse din nordul Kievului au adoptat o postură defensivă. Se sapă tranșee, se pun mine, iar blindatele armatei ruse sunt retrase în spatele frontului

Rușii par să se fi resemnat cu ideea că nu pot ocupa Kievul. În aceste momente, trupele lui Putin sapă tranșee și minează terenurile din faza pozițiilor pe care le ocupă, relevă imagini din satelit date publicității de americani și preluate de Daily Mail. După 3 săptămâni de eforturi zadarnice, trupele rusești dau semne că sunt din ce în ce mai vlăguite.

Eșecul din fața Kievului este unul colosal. Rușii mizau când au lansat invazia țării vecine pe faptul că în 2-3 zile ocupă capitala Ucrainei, capturează președintele, Guvernul și membrii Parlamentului (sau o parte dintre ei), instalează o nouă conducere și aceasta semnează un tratat așa cum își dorea Kremlinul.

Dar asaltul parașutiștilor a eșuat, iar coloanele blindate care au atacat dinspre Belarus au fost oprite de armata ucraineană. De mai bine de 14 zile nu se mai înregistrează niciun avans.

Actuala situație era previzibilă. Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a anunțat duminică faptul că Rusia își pregătește populația “pentru un război lung”, iar „forțele de ocupație și-au pierdut potențialul ofensiv”.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think-tank american, a remarcat într-o analiză la zi că „forțele ruse n-au mai făcut niciun avans notabil în 21 martie (luni – n. red.)” și n-au “întreprins operațiuni ofensive majore”. Încercările de a înainta sunt realizate acum cu „rezerve de slabă calitate” și sunt subminate, în plus, de probleme logistice.

Rușii au adus în prima linie „rezerve de slabă calitate, inclusiv elemente de suport și trupe nepregătite din Districtul Militar Estic“

ISW a remarcat că nici în alte orașe situația nu diferă: „Forțele ruse n-au întreprins ofensive majore nici în nord-estul Ucrainei, împotriva orașelor Cernihiv, Sumi și Harkov”.
Pierderile suferite au împins comandamentul armatei invadatoare la măsuri care au deteriorat grav capacitatea de luptă a unităților. Forțele lui Puțin au adus în prima linie „rezerve de slabă calitate, inclusiv elemente de suport și trupe nepregătite din Districtul Militar Estic (din Siberia – n. red.)”.

În virtutea noii situații, Denis Monastirski, fost ministru de Interne al Ucrainei, a afirmat pentru Associated Press că după încheierea războiului țara sa va avea nevoie de asistența Occidentului pentru teribila misiune de a demina terenul. Până în prezent, ar fi vorba de peste 82.000 de kilometri pătrați minați! „Va lua ani, nu luni, ca să le dezamorsăm pe toate!”, a spus acesta. În primă fază, cei care au minat terenul au fost ucrainenii, care pentru a încetini avansul rușilor au pus explozibili la poduri, aeroporturi și elemente-cheie de infrastructuri.

În faza a doua a luptelor, cei care au început să mineze sunt rușii. Rămași fără suflu, ei se pregătesc în majoritatea zonelor să treacă în defensivă și să încerce să apere ceea ce au cucerit până acum.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* AUDIO. Bravul ostaș rus: „În comandamentul armatei noastre sunt idioți terminați. S-au c…t pe ei, toată divizia a fost distrusă. Ce-a fost planificat de analfabeți, aia s-a întâmplat”

* Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

* „Măcelarii lui Kadîrov” au fugit din Ucraina în Cecenia, după ce au pierdut sute de luptători. „Toți kadîroviții uciși vor fi cusuți și îngropați în piele de porc”

* Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

* Jurnalista Tetiana Ceornovol, fostă deputată, distruge tancuri rusești la Kiev. Mamă a doi copii, Tetiana mânuiește un AK-47 și sisteme antitanc

* VIDEO. Mesajul muzical al lui Putin: „Ucraina și Crimeea, / Belarus și Moldova, / Kazahstan și țările baltice / Sunt țara mea”

* Armata ucraineană a capturat o hartă care arată planurile lui Putin: tot sudul Ucrainei, de la Herson și Nikolaev spre Odessa și gurile Dunării

* VIDEO. „Șeherezada”, yachtul de 700 de milioane de dolari al lui Putin, a fost găsit în Italia. E păzit de securiștii ruși din FSO

* „Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

* Artileria ucraineană l-a spulberat pe maiorul rus care bombardase casele civililor. Bestia a făcut crime și în Georgia (2008), și în Siria (2015)

A fost arestat generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

* A fost lichidat și comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră, un ucrainean care-și trădase țara

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

* Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Strâmba rezolvare a „problemei SIIJ”, criticată de Comisia de la Veneția. USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

* Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here