Afganistanul sub talibani: femeile sunt îngrozite, prețurile la burqa au crescut de 10 ori, bărbați vopsiți sunt târâți pe străzi cu frânghii de gât

2
8354
Un fotograf afgan a postat pe Twitter imagini ale unor bărbați legați, vopsiți pe față cu negru și târâți cu frânghii de gât pe străzi

În timp ce reprezentanții noii puteri dau asigurări că nu caută răzbunare și vor respecta drepturile oamenilor, Afganistanul căzut sub controlul talibanilor pare să se scufunde iar, cu iuțeală, în barbaria Evului Mediu. Prețurile articolelor de îmbrăcăminte precum burqa au crescut și de 10 ori, în timp ce femeile sunt îngrozite de ce le așteaptă. Au apărut deja imagini cu bărbați legați cu frânghii de gât și târâți pe stradă. Comercianții s-au grăbit să acopere cu vopsea vitrinele unde până ieri erau imagini cu femei tinere.

„Talibanizarea Kabulului a început”, a scris jurnalista Shubhangi Sharma, care a postat pe Twitter imaginea unui negustor care, cu bidineaua, acoperea cu vopsea colantele de pe vitrine cu femei prezentând moda. Un val de comentarii venind de la musulmani din alte țări o pune însă la punct pe jurnalistă, replicându-i că așa e foarte bine și că „transformarea femeii în obiect e greșită“.

Imediat după retragerea forțelor coaliției internaționale, talibanii au recucerit Afganistanul cu iuțeala fulgerului, fără ca armata guvernamentală să se opună. Duminică a căzut și capitala Kabul, iar oficiali ai talibanilor au anunțat că va fi proclamat Emiratul Islamic Afganistan.

Conducătorii grupării fundamentaliste au organizat o conferință de presă din palatul prezidențial, în timp ce președintele în exercițiu a fugit în străinătate.

Panica în rândurile femeilor – mai ales cele din marile orașe – e uriașă. France 24 scrie că sunt informații despre echipe de talibani care merg din ușă în ușă și fac liste cu fetele și femeile cu vârste cuprinse între 12 și 45 de ani. Acestea vor fi obligate să se mărite cu luptătorii islamiști.

„Cu prăbușirea fiecărui oraș se prăbușesc visele, istoria, viitorul. Se prăbușesc cultura și arta. Lumea noastră se prăbușește“

Toate drepturile câștigate cu enorme dificultăți în ultimele două decenii se evaporă ca și când n-ar fi fost, punând o întreagă generație, născută și crescută într-un alt climat, în fața revenirii la statutul medieval impus de fundamentaliștii musulmani.

Zahra, o femeie de 26 de ani care locuiește în Herat, al treilea cel mai mare oraș din Afganistan, a relatat că joi seara, imediat după ce au intrat în localitate, talibanii au arborat peste tot steagurile albe, care reprezintă declarația de credință islamică. Ea avea 7 ani când Afganistanul a fost scos de forțele coaliției internaționale din mâinile fundamentaliștilor, iar acum se vede într-o situație imposibilă: “Sunt șocată! Cum e posibil ca o femeie ca mine, care a muncit din greu să învețe și să evolueze, să se ascundă acum în casă?”. O altă femeie, fotografa Rada Akbar, a scris pe Twitter: “Cu prăbușirea fiecărui oraș se prăbușesc visele, istoria, viitorul. Se prăbușesc cultura și arta. Lumea noastră se prăbușește”.

O tânără din Herat a relatat că talibanii au pus gărzi la porțile Universității din oraș și au oprit studentele și profesoarele să intre. Doar bărbații mai au acum acces la cursuri. Ea emite un apel disperat de ajutor către restul lumii: „Hei, lume! Ne auziți?”.

În Kabul, profesorii de la Universitate și-au luat rămas-bun de la elevele lor: nu se așteaptă să le mai revadă vreodată în sălile de clasă.

Talibanii au dat până acum asigurări că nu vor elimina drepturile câștigate de femei în Afganistan, promițând acest lucru inclusiv în negocierile purtate cu occidentalii la Doha. Dar realitatea din teren e cu totul alta.

Femeile știu cel mai bine asta și au luat cu asalt magazinele de haine, pentru a se aproviziona cu straiele tradiționale burqa, un costum care le acoperă din creștet până-n tălpi. Prețul burqa a crescut brusc. “Anul trecut, un astfel de costum costa două lire. Azi este 20 de lire”, spune o clientă într-un magazin.

„Am văzut femei plângând pe marginea drumului“

The Guardian publică mărturia unui locuitor din Kabul: “Oamenii se tem. Se tem pentru familiile lor, pentru soțiile lor și în special pentru fiicele lor. Câțiva locuitori din Kabul, care susțineau talibanii, sunt acum fericiți, dar celor mai mulți dintre ei li s-a făcut frică. În această dimineață, când am ieșit în oraș, am văzut femei plângând pe marginea drumului. Oamenii fugeau, fiecare caută să găsească un vehicul, să ajungă acasă. Nu mai e niciun taxi. Înainte, o călătorie costa doi dolari. Acum, prețurile sunt de cinci ori mai mari și taxiurile nu mai iau pe nimeni”.

Cei trecuți de 30 de ani își amintesc cu claritate perioada de dinainte de 2000, când talibanii erau la putere în Afganistan. Fundamentaliștii au preluat controlul asupra celei mai mari părți a țării în 1994, sub comanda lui Mohammad Omar, fostul comandat al mujahedinilor care luptaseră cu URSS în perioada 1979-1989. Talibanii au impus atunci, imediat, restricții draconice: s-a trecut la lapidarea celor bănuiți de adulter, execuțiile fiind publice. Femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar femeile au fost nevoite să poarte burqa din cap până în picioare.

Jurnalistul afgan Bilal Sarway a publicat pe Twitter imagini cu bărbați legați, vopsiți pe față cu negru și târâți cu frânghii de gât pe străzi de oameni înarmați.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

* A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

2 COMENTARII

 1. Păcat de 1000 miliarde dolari! Mai bine se dădeau universităţilor, pentru progres tehnologic.
  Precum în Vietnam, americanii se ruinează apărând civilizaţia, iar Europa occidentală comentează meciul, protestează pacifist şi aşteaptă migranţii.
  Pe de altă parte, sunt greu de rezolvat intern bombele logice ale corectitudinii politice, inventate de universităţi cu sprijinul oligarhilor.
  Geopolitic, catastrofa e că talibanii sunt ajutaţi de Pakistan, un aliat al Chinei.

  • Nu ”americanii” fac toate astea ci o mafie militarista ce face din razboi o afacere. Nu pot fura direct, deocamdata, asa cum face mafia bancara, insa produc arme scumpe ce trebuie vindute scump, de preferinta ambelor parti ale unui razboi provocat in acest scop. Dupa ce armele se consuma se produc alte arme vindute scump.
   La fel face si Big-Pharma, alta mafie pentru care un om sanatos e un client pierdut.
   Americanul de rind e si el o victima. Pina si soldatul american ce moare sub steag fals.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here