DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

8
5552
Florin Cîțu

MOTTO 1: „Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL. De cine vă e cel mai frică nu scăpaţi!” (Florin Cîțu, 29 iunie 2021)

MOTTO 2: Am făcut o greșeală acum 20 de ani. Este contravenție(Florin Cîțu, 11 august 2021)

Dosarul făcut de autoritățile americane doctorandului Florin Cîțu în 2000-2001 (când avea 28 de ani), obținut de agenția Mediafax și Alephnews.ro, face lumină în ceea ce s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani, în statul Iowa.

În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2000, la ora 2.08, mașina Ford Probe de culoare roșie, condusă de Florin Cîțu, mergea de pe-o parte pe cealaltă a drumului, schimbând benzile în mod haotic. Șoferul era băut, avea ochii injectați și o alcoolemie de 0,161, dublă față de limita legală din Iowa (0,08).

În sistemul american, alcoolemia e calculată „la sută”. Asta înseamnă că, în sistemul românesc, Florin Cîțu a avut 1,61 la mie, de patru ori mai mare decât limita dintre contravenție și infracțiune (0,4 la mie).

Pe 3 decembrie 2000, la două ore și ceva după miezul nopții, Florin Cîțu a fost luat în custodia autorităților americane, care au stabilit o cauțiune de 1.950 de dolari.

După ce procurorul a formulat oficial acuzațiile și le-a trimis judecătorului, Florin Cîțu nu s-a mai prezentat la instanță, întrucât s-a întors în România pentru sărbătorile de Crăciun.

Revenit în SUA în ianuarie 2001, Florin Cîțu a pledat inițial nevinovat, dar spre sfârșitul lui februarie 2001 a schimbat tactica: a făcut un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, acceptând să intre într-un program de evaluare împotriva abuzului de substanțe interzise la volan.

Pe 26 februarie 2001, judecătorul Thomas R. Hronek a hotărât:

 • l-a condamnat pe Florin Cîțu la două zile de închisoare în Penitenciarul Story County;
 • i-a scăzut din pedeapsă perioada reținerii (exact două zile);
 • i-a aplicat o amendă de 1.350 de dolari;
 • l-a obligat să-l contacteze pe șeriful din Story County pentru executarea pedepsei și chiar să plătească masa și camera din penitenciar dacă este nevoie.

Calendarul „dosarului Cîțu”

3 decembrie 2000, ora 2.08: Florin Vasile Cîțu este prins pe Lincoln Way de pe podul Squaw Creek, orașul Ames, din comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice, cu o alcoolemie de „peste 0,100”.

Inculpatul Florin Vasile Cîțu este acuzat oficial de infracțiunea de „conducere sub influență” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secțiunii 312J.2 litera 1a și 1b din Codul Penal al statului Iowa din 1999.

Litera 1a se referă la conducere sub influența unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinații de astfel de substanțe.

Litera 1b se referă la prezența unei concentrații de alcool de 0,08 sau mai mari.

Ce au constatat autoritățile din Iowa la fața locului

„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roșu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce mașina Probe se deplasa spre est, ea mergea în mod vizibil de pe-o parte pe alta a benzii rutiere. Mașina Probe nu a menținut o viteză constantă (fluctua între 32 și 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice și a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectați și umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0,100. Inculpatul a făcut testul Datamaster și acesta a înregistrat un BAC de 0,161”.

Tot pe 3 decembrie, inculpatul Florin Cîțu este informat în legăturile cu drepturile sale și primește o copie a plângerii la adresa sa. De asemenea, Cîțu este luat în custodia autorităților americane și plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecțional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

În documente se arată că autoritățile americane stabilesc o cauțiune de 1950 de dolari, care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîțu nu avea nici cash, nici garanții.

De asemenea, potrivit documentului, Cîțu avea dreptul să ceară revizuirea cauțiunii în termen de 24 de ore.

Se stabilește o audiere preliminară pentru ziua de 18 decembrie 2000.

14 decembrie 2000: Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorității statului Iowa, îl acuză oficial pe Florin Vasile Cîțu de infracțiunea de conducere sub influență (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală: „Pe 3 decembrie 2000, în Story County, statul Iowa, cu violarea Secțiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârșit: conducerea unui autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influența unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinație de astfel de substanțe, sau în timp ce avea o concentrație de alcool de 0,10 sau mai mare”.

Procurorul Timothy C. Meals susține în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauțiune fusese deja stabilită în acest sens.

27 decembrie 2000, ora 13.00: Florin Cîțu, trimis deja în judecată de autoritățile americane pentru infracțiunea de conducere sub influență, trebuia să apară în fața Tribunalului Distructual din Comitatul Story din Iowa. Dar nu vine.

Se prezintă, în schimb, avocatul care-l reprezintă, Gerald Moothart. Acesta depune cerere pentru o nouă audiere a clientului său în fața instanței americane, având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA.

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University și s-a întors în țara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”.

I se solicită judecătorului ca Florin Cîțu să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.

A doua zi, pe 28 decembrie 2001, judecătorul Steven P. Van Marel dă rezoluția: este de acord cu cererea făcută de inculpatul Florin Cîțu prin intermediul avocatului.

6 ianuarie 2001: Florin Cîțu, absolvent de universitate și candidat pentru doctorat, reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, pledează nevinovat în fața instanței americane, în legătură cu acuzațiile aduse și cere un proces rapid.

8 ianuarie 2001: Florin Cîțu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, solicită instanței, printr-o nouă cerere semnată, ca procurorii să-i pună la dispoziție toate probele din dosar: declarațiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reținute de procurori la percheziție, orice informație deținută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentația prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofițerilor de la fața locului, numele informatorilor folosiți în ancheta împotriva lui, înregistrări audio/video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa.

Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R. Hronek stabilește că Florin Cîțu urmează să apară în fața Tribunaului Districtual, din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineața, dar stabilește și un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 15.15, având în vedere că inculpatul Cîțu trebuie să-și reafirme nevinovăția sau vinovăția. Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R. Hronek.

18 ianuarie 2001: în dosar apare o scrisoare a Centrului comunitar din Des Moines, prin care acesta certifică faptul că Florin Vasile Cîțu a încheiat cu succes programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”.

24 ianuarie 2001: Florin Cîțu, prin avocatul său, Gerlad Moothart, informează instanța că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan, așa cum arăta și scrisoarea de la Centrul comunitar, pe care o și atașează informării lui către instanță.

23 februarie 2001: Florin Cîțu schimbă tactica: informează instanța că face un acord de recunoaștere a vinovăției. Este de acord inclusiv cu:

 • instalarea în mașină a unui dispozitiv anti-alcool (pornirea mașinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat);
 • muncă neplătită în folosul comunității;
 • trimiterea sa la un centru de corecție comunitar;
 • cursuri împotriva alcoolului la volan;
 • evaluare pe propria cheltuială;
 • introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanțe”, în vederea educării;
 • suspendare permisului de conducere cel puțin 6 luni.

„Pledând vinovat, înțeleg că nu va fi niciun proces, de niciun fel”, scrie Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, Cîțu spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

 • să plătească o amendă de 1.000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%;
 • încarcerarea sa pentru 48 de ore, care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare;
 • plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education (Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri);
 • evaluarea Abuzului de Substanțe;
 • plata tuturor cheltuielilor judiciare.

Florin Cîțu scrie și semnează: „Din moment ce am încălcat Secțiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înțeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanțe și până nu când trimit rezultatele către instanță. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanțe. Am citit evaluarea și recomandările care o conțin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanțe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidențial. Cer instanței să accepte această recunoaștere a vinovăției”.

Acordul de recunoaștere a vinovăției este însoțit și de un memorandum de recunoaștere făcut cu procurorul Timothy Meals.

26 februarie 2001: acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Florin Cîțu și înțelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanța americană.

La ora 9 dimineața, judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, pronunță sentința.

Sentința

„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa.

Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County.

Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1.000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education (Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare.

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Șerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera și masa legate de încarcerare (Secțiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanța poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanței, la sfârșitul perioadei minime de neeligibilitate, o licență temporară restricționată eliberată în baza Codului din Iowa Secțiunea 321J.20.

Instanța constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanțe și a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat și a finalizat cu succes o școală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabilește în cuantum de 2.500 de dolari.”

Din dosar nu rezultă că Florin Cîțu ar fi făcut apel.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Jocul pervers al lui Dan Voiculescu față de Florin Cîțu, asemănat cu „ceea ce făcea acum două decenii S. O. Vîntu cu PNȚCD”

* Cioloș despre cazul Cîțu: „E o problemă gravă de etică, de morală. Așteptăm clarificări”

* CTP: „Mi se pare absurd ca Florin Cîțu să-și dea demisia. El e reabilitat, Dragnea nu era reabilitat!”

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Topul miniștrilor, după execuția bugetară la 6 luni. Fruntași: Raluca Turcan și Stelian Ion (96%). Codași: Virgil Popescu (28%) și Claudiu Năsui (46%)

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Radu Herjeu a fost recuperat de PSD la Metropola TV. E plătit de clanul Firea-Pandele, ca „invitat permanent”, cu banii cetățenilor din Voluntari

* Ministrul Sportului, Eduard Novak, se antrenează în Bulgaria, pentru că în România nu există un velodrom practicabil!

* Mărturii din infernul lui Lukașenko: „Plângeam, mă chinuiam să respir cu o pungă de plastic pe cap, iar ei râdeau”. Un nou val de arestări în Belarus

8 COMENTARII

 1. Cu fiecare ziulică ce se scurge…, PRĂPASTIA/GROAPA în care se AFUNDĂ Cîțu seee… ADÂNCEȘTE!!!

  Președintele Iohannis… TREBUIE (îl OBLIGĂ chiar șiii… Legea/CONSTITUȚIA, în referirile la SITUAȚIILE-de-CRIZĂ!) să-l… DETERMINE (!!!) să-și dea demisia din funcția de premier (n-ar strica să renunțe și laaa… mandatul-de-parlamentar!), DE-URGENȚĂĂĂ!!!

  Căt despre candidatura la președinția P.N.L…. acum pare, pur-și-simplu, ooo… GLUMĂ-PROASTĂ!!!

 2. O sentinta care nu darama un om obisnuit,dar cand este vorba de o persoana pubica la cel mai inalt nivel,dupa presfinte-gestioneaza economia unei tari!-este DEVASTATOARE,PENTRU CA A FOST CONDAMNAT LA PUSCARIE,CHIAR DE LA PRIMA ABATERE!!Alcoolemia este completata cu reactii ale corpului care tradeaza ca a consumat si niscaiva substante toxice…altfel cum sa ai asemenea reactii -mers haotic ,ochi injectati ,doar de la 0 si ceva alcool in sange?De fapt au scris „OWI”-,nu „DUI”,cum se disculpa catu,ceea ce inseamna alcool amestecat cu substante toxice!Dar fapta cea mai grava este ascunderea acestui pasaj,caci a cerut certificat ORNISS ,certificat care se elibereaza dupa o declaratie pe proprie raspundere ca nu ai fost condamnat IN NICIUN FEL!Plus ca nu a fost minor,nu a fost adolescent imberb,ci major,avea aproape 30 ani !Omul asta nu are simtul raspunderii nici cat un copil,altfel cum sa explici reactiile sale la scandalul provocat de dezvaluiri,reactii de o aroganta vecina cu prostia ?SFIDARE SI LIPSA DE RASPUNDERE,UN OM CU ASEMENEA FUNCTIE IN STAT NU MAI MERITA NIMIC DIN PARTEA CETATENILOR,DECAT DEZGUST ,CACI CA SA-TI DAI DEMISIA,TREBUIE SA AI PUTINA ONOARE…Cine mai poate sa-l trezeasca la realitate pe acest individ este presedintele,dar dupa tacerea acestuia absolut asurzitoare,slabe sanse…

  • Ma bag si eu fara sa am nici un ogar in cursa. Doar ca tare prost in lumea buna. In afara de vulnerabilitatea asta mai sunt si altele?

   In Iowa se foloseste OWI in loc de DUI. Si de obicei distinctia e ca la OWI inculpatul recunoaste ca e beat dar nu se mai ia in considerare alcolemia – asta o determina un laborator!!! Nu politia.

   Valoarea asta de 1,61 e in aerul expirat valoare data de politie dar care trebuia facuta de un LABORATOR. De asta l-a indemnat avocatul sa pledeze vinovat etc.

   Daca era cu droguri lua inchisoare.

   In rest tocilarul e un simpatic. Isi imbraca tricoul negru cu metalica si incearca sa para unforgiven. Ii lipseste motocicleta, un Mossberg 500 in dreapta si moonshine in stanga…. si zici ca e Terminator in persoana. Jk.

 3. Cu treaba asta in carca ma mir ce tupeu a avut omul asta sa intre in politica, darmite sa mai aspiri si sa si devii si PM plus ca in ultimele luni se vroia si sef la PNL!!!! Nu-l agreez pe Orban, si asta trebuie sa plece, acum si sa speram ca apare al treilea candidat care sa fie capabil sa ia partidul in mana, dar o mai fi cineva curat?!?!
  Ma intreb cum se simte ala de i-a furat partidul lui Nicusor in ce priveste ancheta lui, vb de dl Barna, ori o sa incerce s-o mermeleasca stelica pt seful??! Cu drula ne-am lamurit si cu asta si familia din care provine…cine stie ce o mai fi facut si asta pe unde o fi fost si studiat…
  Daca-i iei pe astia mari si tari de la conducerea tarii la purecat niciunul nu e curat!!!!
  Iar ciolacul zbiara in gura mare de langa teroristul Omar Hayssan de parca el ar fi alba Ca Zapada, pheeee, ce clica ne conduce!!!!!!

 4. Ah, si n-as vrea sa-i duc eu in spate pe toti aia care de obicei beau alcool si care acum sar pe Catu cerandu-i demisia, si se lauda ca ei sunt sfinti si nu au baut inainte de a se urca la volan cand de fapt nu spun corifeii ca aici la noi au avut noroc cu politia care sau inchide ochii sau ia mita ca sa nu vada in ce stare e barosanul de la volan!!!!
  Ca pe Geoana nu l-a intrebat nimeni de prea multele pahare de vin pe care le-a inghitit, cand a fost filmat de reporteri, la masa de seara cu nevasta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here