Actorul-clovn câştigă turul I al alegerilor din Ucraina. Va ajunge Zelinski preşedinte sau va pierde în faţa „alianţei” Poroşenko-Timoşenko?

0
1484

Actorul Volodimir Zelenski a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 aprilie pe actualul preşedinte Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat duminică la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters.

În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna şi a programului său neclar, acest candidat atipic a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendinţă mondială foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui „experienţă” la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial televizat, obţine 30,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice.

El îl devansează clar pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a guvernului Iulia Timoşenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.

Potrivit Reuters, ea a declarat că alegerile au fost libere şi au respectat standardele internaţionale.

Marioneta oligarhului Kolomoiski?

Dar este Zelenski  doar un artist popular care a simţit chemarea de a intra în arena politică a Ucrainei? Unii observatori au îndoielile lor. Îl bănuiesc a fi doar un paravan pentru oligarhul Ihor Kolomoiski, un rival al preşedintelui Petro Poroșenko. Postul TV al lui Kolomoiski a difuzat aproape tot serialul lui Zelenski.

„Nu-l consider o marionetă. Mulţi dintre cei care-l cunosc personal şi l-au văzut la lucru spun că are o voinţă foarte puternică şi un stil dur de a conduce. Va încerca să se distanţeze de Kolomoiski. Înţelege că există un risc”, consideră politologul Volodimir Fessenko, citat de DW.

Însă expertul se îndoieşte că Zelenski ar putea schimba structurile guvernamentale adesea corupte ale Ucrainei.

„Zelenski şi serialul lui au creat o îndrăgită, dar falsă imagine politică – aceea că doar un outsider din rândurile poporului poate triumfa asupra sistemului existent. Asta este o iluzie. Nu poate reuşi doar cu o echipă mică”, spune politologul.

Va rămâne doar clovn?

Totuşi, actorul clovn nu e sigur de victorie. Dacă Iulia Timoşenko îşi va anunţa susţinerea pentru Poroşenko, Zelinki poate pierde turul doi al prezidenţialelor din Ucraina. Până atunci, rămân încă vii vorbele sale:

„Bună ziua, oameni buni. Sunt Volodimir Zelenski. Mă aventurez să mă alătur elitei noastre şi să candidez la postul de preşedinte al Ucrainei. S-a spus că sunt un clovn. Da, sunt un clovn – şi sunt mândru de asta. Însă, cu siguranţă, nu sunt singurul” – a spus Zelenski, în debutul campaniei.

CITIȚI ȘI:

„Kovesi a Slovaciei” a câştigat alegerile prezidenţiale. Estul Europei are soluţii la agresiunea „i-liberală” de tip Viktor Orban sau Liviu Dragnea

VIDEO. Dragnea junior – huiduit de suporteri, protejat de Poliţie, cu maşina pe locul persoanelor cu handicap. „Bă, luaţi-ne şi vieţile, că ne-aţi luat tot!”

Miracolul de la Ișalnița: hernia de disc a dispărut, Liviu Cervicalu’ a dansat toată noaptea! Nici de „cârja” Codrin n-a mai avut nevoie

Ministrul Orlando îl amenință pe senatorul Cîțu (PNL) cu metode rusești, gen dispariția fizică: „Nu are ce să caute pe lumea asta!”. Plus un potop de jigniri: „Un imbecil, e plecat, are probleme mintale”

Seara în care Tudor Chirilă a fost trădat de fratele său, Ionuț Chirilă

Dancă (PNL): „O manipulare tipică Antenei 3”. Gâdea, isteric: „Afară! Afară! Vreți să vă dau afară cu bodyguarzii? Tăiați-i microfonul!”

VIDEO. Imaginile șocante în care Gâdea îl dă afară pe Ionel Dancă (PNL) „cu bodyguarzii”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here