Pe măsură ce invazia rusă din Ucraina stagnează, pierderile cresc și sancțiunile occidentale sufocă economia țării, au apărut temerile că dictatorul Vladimir Putin, frustrat și încolțit, va ordona atacul nuclear asupra vecinilor. Șefii serviciilor de informații americane – cei care au dezvăluit cu câteva săptămâni înainte și decizia lui Putin de a porni războiul – sunt îngrijorați de perspectiva detonării, de către ruși, a unor focoase nucleare tactice, de mici dimensiuni, asupra orașelor care se încăpățânează să reziste.
În acest timp, la Kremlin apar nemulțumirile. Jurnalista rusă Farida Rustamova, cu bune conexiuni în cercurile guvernamentale de la Moscova până când a fugit din țară din cauza represiunii declanșate de Putin, afirmă – citată de Daily Mail – că oficialii „denunță în privat invazia eșuată” din Ucraina.
Membrii Guvernului au fost ținuți „în beznă totală” de Putin cu privire la intențiile de invadare a Ucrainei. Miniștrii erau la curent cu posibilitatea și chiar probabilitatea ridicată ca dictatorul să ordone o „operațiune limitată” în estul Ucrainei, dar au fost de-a dreptul șocați să afle că s-a pornit o invazie masivă a întregii țări.
Oficialii ruși „pronunță cu precauție cuvântul «eșec». Nimeni nu este fericit. Mulți înțeleg că este vorba de o greșeală“
Prin urmare, oficialii de rang înalt ai Guvernului rus nu erau pregătiți nici de dimensiunile sancțiunilor instituite de Occident împotriva Moscovei. „Este o porcărie! Și-au pierdut complet mințile!”, a declarat o sursă guvernamentală rusă pentru site-ul rusesc independent de investigații „Agentstvo”. Sunt mulți oficiali din Guvern care ar vrea să demisioneze în semn de protest, dar se tem că ar putea fi acuzați de trădare.
Miniștrii lui Putin n-au crezut niciun moment că acesta va declanșa războiul, spune jurnalista Rustamova. Acum, ei fac previziuni „apocaliptice” pentru săptămânile și lunile următoare. Întrebată cum reacționează politicienii ruși la criză, o sursă a declarat pentru Rustamova: „Pronunță cu precauție cuvântul «eșec». Nimeni nu este fericit. Mulți înțeleg că este vorba de o greșeală, dar în cursul îndeplinirii sarcinilor lor vin cu explicații pentru a se împăca într-un fel cu situația”.
Șefii serviciilor de informații americane l-au catalogat marți pe Putin drept un lider „furios” și izolat, care se luptă pentru influența globală, frustrat de faptul că invazia sa în Ucraina nu decurge conform planului și care lansează amenințări nucleare provocatoare la adresa Occidentului.
Unii și-au exprimat deja în privat îngrijorarea că, în cel mai rău scenariu, ar putea ordona desfășurarea de mini-arme nucleare asupra unui oraș ucrainean, pentru a-l da drept exemplu și pentru a forța predarea întregii țări.
Confruntat cu valul oprobiului public la nivel mondial și constatând că este mai izolat ca niciodată pe scena mondială, Putin ar putea riposta într-un mod neașteptat. Serviciile de informații ale SUA spun că trebuie luată în calcul inclusiv amenințarea nucleară.
Putin „a investit în arme nucleare tactice. Consideră că acest lucru îi oferă un avantaj asimetric asupra inamicilor”
Generalul locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații a Pentagonului, afirmă că, de la venirea lui Putin, Rusia a făcut eforturi masive pentru a-și moderniza în special armele nucleare de mici dimensiuni, care pot fi folosite pe câmpul de luptă împotriva concentrărilor de trupe inamice sau a localităților.
Putin „a investit în arme nucleare tactice. Cred că el consideră că acest lucru îi oferă un avantaj asimetric asupra inamicilor”, spune generalul Berrier.
Săptămâna trecută, Putin și-a pus forțele nucleare în alertă. Avril Haines, directorul Serviciului Național de Informații al SUA, a afirmat în fața Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților că „după estimările noastre, Putin se simte jignit că Occidentul nu îi acordă respectul cuvenit și percepe acest lucru ca pe un război pe care nu-și permite să-l piardă. Dar ceea ce ar putea fi dispus să accepte ca pe o victorie se poate schimba în timp”.