Gradul de manipulare și de izolare la care a fost adusă populația Rusiei de regimul lui Putin a ajuns atât de mare încât părinții și bunicii, dependenți de televiziunile de la Moscova, refuză să-și creadă copiii când aceștia le spun ce se întâmplă în Ucraina. BBC a găsit chiar un caz de-a dreptul sfâșietor, în care o rusoaică de 25 de ani stabilită la Harkov nu a fost crezută de propria sa mamă, aflată la Moscova, că armata lui Putin bombardează orașul nici măcar după ce i-a trimis filmulețe în care se vedea acest lucru!
Puterea de la Moscova n-a ajuns peste noapte la această performanță de-a dreptul teribilă. Putin a dat ordin de acum aproape 15 ani să se lucreze la “realitatea paralelă” al cărei model l-a exportat, începând cu 2014, și în străinătate. Încă de acum câțiva ani s-a creat o alternativă la Facebook (V-Kontakte), iar în mai multe rânduri Kremlinul a făcut teste, decuplând Rusia complet de la rețeaua mondială de Internet.
Europa a început să simtă acest nou tip de război hibrid după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, fermele de troli online ai Moscovei invadând rețelele de socializare pentru a manipula și deruta opinia publică. În România, cel mai bine s-a văzut acest lucru în pandemie, teoriile conspiraționiste (virusul nu există, ba există dar e doar o răceală, e făcut ca să rărească populația, e folosit ca pretext să se instaureze dictatura, vor să ne vaccineze ca să ne bage CIP, vaccinul dă sterilitate până la a treia generație etc) ajutând masiv AUR să intre în Parlament.
Dar, dacă în restul lumii oamenii au și alte mijloace de informare de unde pot afla și lucrurile reale, în Rusia acest lucru a fost suprimat.
Control total al Kremlinului asupra televiziunilor și site-urilor din Rusia. Oamenii habar n-au că e război, li se spune că e o operațiune specială în care sunt eliminate elemente naziste
Putin a decuplat complet, de la începutul invaziei, Rusia de sursele externe de informații. În țară se prind doar televiziunile controlate de Guvern și se pot accesa numai site-urile care susțin versiunile oficiale.
Publicul din Rusia nu știe că este război. Acest cuvânt nu există în presa rusească, se folosește doar termenul agreeat de Putin, „operațiune specială”. Nu se știe nici despre invazie. Știrile despre ce se întâmplă în Ucraina aproape lipsesc. Se difuzează însă ample materiale despre „atrocitățile” comise de „neonaziștii ucraineni” în Donbass. Oamenii cred că armata rusă desfășoară o acțiune limitată pentru a-i apăra pe vorbitorii de limba rusă de extremiști, că nu se trage asupra civililor și că intervenția a fost necesară în urma provocărilor făcute de ucraineni.
BBC prezintă cazul Oleksandrei, o rusoaică de 25 de ani care e stabilită la Harkov și care relatează că mama ei, rămasă la Moscova, n-a crezut-o că armata rusă bombardează orașul nici după ce i-a trimis filmulețe în care se vedea cum cad bombele! „N-am vrut să-mi sperii părinții, dar am început să le spun direct că aici mor civili și copii”, a povestit Oleksandra. „Însă, chiar dacă ei sunt îngrijorați pentru mine, în continuare părinții mei spun că probabil a fost doar un accident, că armata rusă n-ar trage niciodată în civili. De fapt, e vorba de ucraineni care-și omoară propriii oameni”, a mai spus rusoaica refugiată în baia apartamentului unde stă, împreună cu patru câini pe care i-a salvat.
„Eu le spun că mor oameni și copii, iar părinții mei îmi răspund că nu-i adevărat, rușii vin să ne elibereze. Mama mea repeta exact ce se spune la televiziunile rusești. Spală pur și simplu oamenii pe creier”
Mama Oleksandrei, explică fata, repetă pur și simplu narativele propagandei oficiale a Kremlinului, pe care o aude de dimineață până seara la televiziunile ruse de stat: „M-a speriat de-a dreptul când chiar mama mea a repetat exact ce spuneau televiziunile rusești. Spală pur și simplu oamenii pe creier. Iar publicul în crede. Părinții mei înțeleg că se întâmplă aici unele operațiuni militare. Dar ei spun: «Rușii vin să vă elibereze. Ei nu distrug nimic, nu se ating de voi. Ei țintesc doar bazele militare»”.
Tânăra a încheiat printr-un mesaj, după ce conexiunea la Internet a căzut în Harkov: „Aproape am uitat cum este să fie liniște. Ei ne bombardează non-stop”.
Un alt caz dramatic este cel al lui Mihailo, un patron de restaurant din Kiev care, când au început bombardamentele, și-a scos soția, fiica de 6 ani și bebelușul băiat din țară, i-a dus la Budapesta, apoi s-a întors în Ucraina ca să lupte împotriva invadatorilor. Mihailo și-a sunat tatăl, care lucrează la o mănăstire din Nijnîi Novgorod (Rusia) și i-a povestit ce se întâmplă. A avut surpriza ca părintele său să-i răspundă că minte și că nimic nu e adevărat, că acolo nu e niciun război și că, de fapt, rușii îi salvează pe ucraineni de naziști! Mihailo le-a mărturisit celor de la BBC că știa despre puterea propagandei de la Moscova, dar când și-a auzit propriul tată vorbind așa, a fost devastat.
Orice post sau site rusesc care a folosit cuvintele „război”, „invazie” sau „atac” a fost blocat
Exact în aceeași zi în care era acordate interviurile de către cei doi, la posturile de televiziune rusești nu s-a menționat absolut nimic despre bombardamentele asupra cartierelor civile din Harkov și despre civilii morți. În schimb, mass-media rusești vorbesc despre faptul că în Ucraina civilii sunt amenințați de naționaliștii care îi folosesc pe post de scuturi umane.
Orice site sau post rusesc care a folosit cuvintele „război”, „invazie” și „atac” a fost blocat de autorități pe motiv că răspândește „în mod deliberat informații false despre acțiunile personalului militar rus”. Invazia Ucrainei este numită în Rusia „operațiune specială de eliberare”.
Totuși, informațiile despre evenimentele reale pot ajunge la public mai ales prin intermediul unor rețele de socializare sau al unor canale de comunicare online, iar mai ales tinerii, care le folosesc, știu ce se întâmplă. De aici și demonstrațiile izbucnite la Moscova, Sankt Petersburg și în alte zeci de localități, pe care poliția le-a reprimat cu brutalitate. Nicio imagine și nicio știre despre aceste manifestații n-a răzbătut în presa rusească.
La câte probe sunt deja, lumea civilizată probabil nu va ridica sancțiunile până când Rusia nu va plăti Ucrainei despăgubiri de război, 20-30 de ani. Astfel, se vor dumiri și rușii cam ce-a făcut Putin.