După ce a ratat obiectivele militare și războiul-fulger, Rusia a trecut la distrugerea infrastructurii vitale, bombardamente de teroare asupra civililor și ample operațiuni psihologice în Ucraina, anunță conducerea de la Kiev. Scopul Moscovei, în acest moment, este „de a înfrânge rezistența poporului ucrainean”.
Noua strategie a invadatorilor, după ce planul inițial a dat greș, este de a crea haos și panică, scrie Sky News, citând un comunicat al armatei ucrainene.
Ideea nu e nouă și a fost aplicată, uneori cu succes, alteori fără rezultate, încă de acum un secol. Germania a obținut, în 1940, capitularea Olandei după ce a bombardat Amsterdam. În schimb, nu s-a întâmplat același lucru și cu Marea Britanie prin bombardarea Londrei și a marilor orașe. Nici Aliații n-au obținut descurajarea și capitularea Germaniei în ciuda campaniei de bombardamente din perioada 1943-1945.
Rusia a exersat deja strategia bombardamentelor „de teroare” în Siria, unde a provocat catastrofe umanitare de proporții și exodul a milioane de oameni
În ultimii ani, Rusia a exersat această strategie în Siria. Bombardamentele „de teroare”, care au țintit infrastructura vitală a orașelor și cartierele de locuințe, au dus la exodul masiv a milioane de civili, iar în 2015 a generat acea primă criză a refugiaților în Uniunea Europeană.
Vladimir Putin a avut o intervenție televizată în care i-a avertizat marți pe locuitorii Kievului că „plecați sau muriți”, anunțând bombardamente asupra Capitalei. Efectul a fost cel scontat, în gara din Kiev înregistrându-se o panică de nedescris, cu mii de oameni care luau cu asalt trenurile spre vestul țării.
Forțele ruse „se pregătesc să înceapă o operațiune psihologică de dezinformare pe scară largă”, urmărind să creeze „panică și haos”, se menționează în comunicatul armatei ucrainene. Moscova vrea ca astfel „să înfrângă rezistența poporului ucrainean și a forțelor armate ucrainene cu ajutorul minciunilor. Folosint tactici de dezinformare totală și de intimidare a populației civile, inamicul va încerca să creeze panică și haos”.
Se urmărește eliminarea mijloacelor de comunicare și a tuturor surselor de informație cu excepția celor venite de la Moscova
Armata rusă și-a mutat atenția de la infrastructura militară la cea națională critică pentru susținerea vieții locuitorilor din Ucraina. Lăsați fără posibilitatea de a supraviețui – cu sursele de apă și hrană eliminate, iar locuințele distruse -, locuitorii orașelor ar urma, speră rușii, să pună mare presiune pe garnizoanele locale și conducătorii comunităților ca să capituleze.
Se caută, în paralel, distrugerea turnurilor și releelor de transmisie, ceea ce i-ar priva pe oameni, în primul rând, comunicare și de aflarea știrilor. Fără acces la internet și la rețelele de telefonie mobilă, precum și la posturile naționale de televiziune – de aceea a fost bombardat și turnul televiziunii din Kiev –, oamenii vor mai avea acces doar la posturile de televiziune de la Moscova, care urmează agenda Kremlinului.
Efectul poate fi unul major, urmând ca populația să fie sistematic dezinformată, manipulată și descurajată să mai opună rezistență.
Într-un mod oarecum similar, propaganda lui Putin a reușit să izoleze opinia publică din Rusia de realitate. Fără acces la rețelele de socializare și posturi de televiziune străine, mare parte din populația Rusiei nu știe nici acum că armata acestei țări a invadat Ucraina. În condițiile în care oamenilor li se repetă de ani în șir că Ucraina este nazistă, iar de câteva luni sunt „informați” că ucrainenii comit genocid împotriva rușilor din Donbass, aproximativ jumătate din populație susține și aprobă acțiunile lui Putin. Sancțiunile Occidentului nu sunt văzute ca o pedeapsă, ci ca o agresiune împotriva patriei lor care e nevoită să se apere.
Nici măcar soldații ruși trimiși în Ucraina nu știu ce-i așteaptă acolo. Prizonierii au mărturisit că li se spusese că e o acțiune simplă și că vor fi întâmpinați cu bucurie de popor, care abia așteaptă să fie eliberat de „Guvernul nazist de la Kiev”. Contactul cu realitatea a fost șocant pentru toți.