Liderul PSD a transmis un mesaj ciudat în emisiunea de la Antena 3, în care şi-a prezentat lista de candidaţi a PSD la alegerile europarlamentare.
Relaţie „bunicică” cu SUA
Întrebat de Mihai Gâdea cum explică anunţul făcut de premierul Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, Dragnea a divagat pe tema relaţiei cu „prietenii” României şi a lansat un atac la adresa altei ambasade: cea a Statelor Unite la Bucureşti.
„Relaţia cu Statele Unite este una bunicică, nu bună, e bunicică. A noastră, în sensul că din partea noastră este foarte bună, din partea lor e bunicică. Adică Ambasada Americii de aici are un anumit mesaj, un anumit discurs şi o anumită abordare, administraţia de acolo se pare că are altă abordare. Dar când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari. În schimb, pentru noi SUA reprezintă o garanţie uriaşă de securitate cu care nu avem voie să ne jucăm”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Ambasada anticorupţie
Cu alte cuvinte, potrivit spuselor de mai sus, „mesajul” ambasadei SUA de la Bucureşti nu e pe placul lui Liviu Dragnea. Dar ce mesaj/mesaje a dat ambasada americană încât nu i-au căzut bine lui Dragnea? Foarte simplu: mesaje anticorupţie. Iată ce-a declarat ambasadorul în funcţie, Hans Klemm, pe 21 februarie:
„Numai tribunalele singure nu pot învinge corupţia. Un guvern curat este foarte util. Au existat experimente în lume pentru formarea unor sisteme de guvernare în care corupţia să pătrundă cu greu, dar chiar şi acelea înregistrează înfrângeri. Este foarte important să existe un efort civic larg în lupta anticorupţie, atât prin organizaţii ale societăţii civile, (…) susţinerea din sectorul privat. (…) În final este important ca indivizii, motivaţi de valori precum democraţia, libertatea şi statul de drept, să fie activi în lupta anticorupţie”, a spus ambasadorul SUA.
Interesant e că atacul lui Liviu Dragnea la ambasada SUA la Bucureşti este pus în balanţă cu Administraţia Trump de la Washington, care potrivit liderului PSD ar avea „o altă abordare” în raport cu cea a ambasadorului SUA din România.
Practic, Dragnea sugerează că şi-a rezolvat „apele” la Casa Albă astfel încât să nu mai fie torpilat direct de peste Ocean pe motiv că este corupt, dar că o astfel de schimbare de atitudine n-ar fi ajuns şi la Bucureşti.
Washington-ul nu a coborât ştacheta
Cu toate acestea, de moment nu există niciun semnal până în acest moment că Administraţia Trump rămâne indiferentă la atacul la justiţie şi la statul de drept demarat de regimul PSD-ALDE. Dimpotrivă, în decembrie anul trecut, dinspre Departamentul de Stat a venit un mesaj contrar celui enunţat de Liviu Dragnea în mesajul de ieri seară de la Antena 3.
Matthew Boyse, noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil pentru afaceri europene, a declarat că Statele Unite ”urmăresc cu mare atenție” evenimentele legate de statul de drept și se așteaptă ca ”România să continue pe calea corectă”.
Mai mult, azi au apărut primele informaţii că Liviu Dragnea nu are viză de intrare în SUA, un fapt înjositor pentru liderul PSD. Probabil principalul motiv pentru care americanii îi refuză intrarea în ţară lui Dragnea este condamnarea acestuia şi problemele penale din celelalte dosare aflate pe rol.
A boicotat Ziua Naţională a SUA la Bucureşti
Însă nu e exclus să existe şi alte motive pentru relaţia rece a SUA cu Liviu Dragnea, care ţin de direcţia pe care liderul de facto al României îndreaptă ţara, una opusă lumii din care fac parte Statele Unite.
Ce dovadă mai bună poate exista pentru o astfel de atitudine decât boicotul de anul trecut al Zilei Naţionale a SUA.
Liviu Dragnea a refuzat să participe la ceremonia de la Bucureşti, pe 4 iulie, afectat probabil de mesajele pro-justiţie date de ambasadorul Hans Klemm, pe care mai nou Liviu Dragnea a decis să-l atace, iată, la scenă deschisă.
N-a fost singurul care a boicotat invitaţia. Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă nu au participat nici ei la sărbătoarea Americii.
De la eveniment n-au lipsit însă preşedintele Iohannis (foto sus) sau Laura Codruţa Kovesi, premiată de Ambasada SUA pentru succesul luptei anticorupţie câtă vreme a condus DNA.
hamsteru’ mustacios a vrut sa traga ( si el) o limba’n curu’ licuriciului..nu i’a mers.pare’se ca nici limba lui, nu’i demna de curu’ licuriciului.