Guvernul Viktor Orban ar fi “umflat” numărul real de refugiați raportați de Ungaria la Bruxelles în încercarea de a păcăli Uniunea Europeană și de a lua mai mulți bani, scrie „The Guardian”. Orban, cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE, se pregătește de niște alegeri parlamentare cruciale, în care pentru prima oară este posibil să piardă majoritatea.
De mai mulți ani, Administrația Orban merge pe retorica și narativele de la Moscova, manifestând o ostilitate explicită față de refugiați – inclusiv cei veniți din Ucraina. Actualul Guvern de la Budapeste „luptă” cu Soros, cu „dictatura Bruxelles-ului” și cu multinaționalele, în timp ce a pus la pământ presa independentă și justiția, subjugându-le.
De când a început războiul în Ucraina, Ungaria s-a plâns că primește prea mulți refugiați. Au fost numeroase rapoarte despre abuzuri și obstrucții ale vameșilor maghiari, care-i împiedică pe ucraineni să intre sau să tranziteze țara.
În acest context, Guvernul de la Budapesta s-a plâns că e sufocat de refugiați și a pretins că ar fi primit cei mai mulți fugari din Ucraina raportat la populația totală a propriei țări. Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al Executivului, a spus că Ungaria ar fi primit până acum 540.000 de persoane.
În realitate, Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG care activează în zona drepturilor omului și este implicat în sprijinirea refugiaților, spune că aceste statistici sunt „înșelătoare”, pentru că majoritatea celor intrați în țară au plecat apoi în alte state.
Numărul real al refugiaților ucraineni din Ungaria este cu mult mai mic, spune ONG-ul. Informația se suprapune și cu statisticile publicate de alte organizații și cifrele pe care le are Uniunea Europeană. Ar fi vorba de puțin peste 360.000 de persoane, de fapt, și nu peste 540.000.
Scopul acestei scamatorii stastistice este înșelarea Comisiei Europene, pentru ca Guvernul Orban să primească mai mulți bani pentru refugiați.
Comitetul Helsinki adaugă că, de fapt, Guvernul maghiar nici măcar n-a făcut mari eforturi față de cei care au ales să rămână în Ungaria. Acestora nu li se spune ce drepturi și facilități au la dispoziție. Oamenii, neinformați că au posibilitatea să ceară protecția statului și, astfel, să primească ajutor, rămân la voia sorții. Doar 7.749 de persoane din sutele de mii intrate în Ungaria ceruseră, până la 27 martie, protecția temporară a statului maghiar, care le dă dreptul la asistență socială, inclusiv locuință, muncă și educație. Guvernul Orban le ascunde acest lucru, prin omisiune, ucrainenilor refugiați.
Marta Pardavi, copreședintă a Comitetului Helsinki, a explicat: ”În încercarea de a obține fonduri suplimentare de la UE, guvernul ungar folosește cel mai impresionant număr pe care îl poate găsi. Cu toate acestea, trebuie să prevadă un număr mult mai mic în realitate, deoarece un număr mare de refugiați ucraineni se deplasează în alte țări. Este ca și cum ai număra persoanele care intră într-un magazin de haine și apoi i-ai spune proprietarului companiei că acesta este numărul clienților tăi – dar există o mare diferență între numărul celor care intră și cei care cumpără efectiv lucruri. De fapt, obținerea statutului protejat nu este facilitată, trebuie să stai la coadă la biroul de imigrație și nimeni nu l-a primit încă“.
În acest timp, Viktor Orban proclamă că „toți cei care fug din Ucraina vor găsi un prieten în statul ungar” și s-a grăbit să scrie Comisiei Europene, încă din 18 martie, pentru a cere finanțare ca să ajute la gestionarea fluxului de refugiați, despre care spunea încă de pe atunci că ar fi de 450.000.
Potrivit datelor oficiale comunicate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), până la 30 martie ieșiseră din Ucraina 4.341.000 de persoane, după cum urmează:
- spre Polonia – 2.337.000
- spre România – 609.000
- spre Moldova – 387.000
- spre Ungaria – 365.000
- spre Rusia – 351.000
- spre Slovacia – 281.000
- spre Belarus – 11.000.