miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNews2.948 de reacții adverse la 891.348 de vaccinuri anti-Covid. Frecvență: 0,33%. Câte...

2.948 de reacții adverse la 891.348 de vaccinuri anti-Covid. Frecvență: 0,33%. Câte șocuri anafilactice au fost

-

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a anunțat marți că s-au înregistrat până acum 2.489 de reacții adverse, niciuna gravă, din totalul de 891.348 de doze administrate cu produsele BioNTech/Pfizer și Moderna.

Este vorba, așadar, de o incidență de 0,33% a reacțiilor adverse. Dintre cele 2.489 de cazuri, 530 au fost la nivel local (mâncărime, usturime, dureri în locul unde s-a făcut injecția). Toate reacțiile s-au încadrat în lista cuprinsă în prospect.

Contrar celor anunțate la un moment dat, nu a existat niciun caz de șoc anafilactic și nici de paralizie facială temporară.

De asemenea, a existat un medic care a decedat la două săptămâni după ce și-a făcut rapelul cu BioNTech/Pfizer. Autopsia a relevat că omul a suferit o ruptură de aortă care nu poate fi pusă pe seama administrării vaccinului, mai ales că medicul scrisese pe Facebook, după imunizare, că se simte bine și nu are efecte adverse.

- Advertisement -

Valeriu Gheorghiță a făcut inventarul efectelor nedorite resimțite până acum de românii care s-au vaccinat: „Din totalul  persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12%  greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -