2.948 de reacții adverse la 891.348 de vaccinuri anti-Covid. Frecvență: 0,33%. Câte șocuri anafilactice au fost

0
430
Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a anunțat marți că s-au înregistrat până acum 2.489 de reacții adverse, niciuna gravă, din totalul de 891.348 de doze administrate cu produsele BioNTech/Pfizer și Moderna.

Este vorba, așadar, de o incidență de 0,33% a reacțiilor adverse. Dintre cele 2.489 de cazuri, 530 au fost la nivel local (mâncărime, usturime, dureri în locul unde s-a făcut injecția). Toate reacțiile s-au încadrat în lista cuprinsă în prospect.

Contrar celor anunțate la un moment dat, nu a existat niciun caz de șoc anafilactic și nici de paralizie facială temporară.

De asemenea, a existat un medic care a decedat la două săptămâni după ce și-a făcut rapelul cu BioNTech/Pfizer. Autopsia a relevat că omul a suferit o ruptură de aortă care nu poate fi pusă pe seama administrării vaccinului, mai ales că medicul scrisese pe Facebook, după imunizare, că se simte bine și nu are efecte adverse.

Valeriu Gheorghiță a făcut inventarul efectelor nedorite resimțite până acum de românii care s-au vaccinat: „Din totalul  persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12%  greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here