În trei luni, numărul românilor care vor să se vaccineze anti-Covid aproape s-a triplat: de la 21,8% la 55,2%!

2
521

În doar trei luni, după startul campaniei de vaccinare, numărul românilor interesați să se imunizeze anti-Covid aproape că s-a triplat! Este o schimbare de atitudine absolut spectaculoasă, foarte probabil survenită în urma constatării că nu s-a confirmat, până la urmă, nimic din campania de propagandă anti-vaccinare dusă de conspiraționiștii susținuți de Rusia.

Conform unui sondaj de opinie INSCOP dat publicității luni, 55,2% din populație își propune să se vaccineze până la sfârșitul lui 2021. Pe 13 noiembrie 2020, într-un alt sondaj publicat pe Medichub.ro de Barometrul pentru Sănătate Publică, doar 21,8% dintre români spuneau că s-ar vaccina anti-Covid.

Sondajul INSCOP a fost făcut în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, pe 1.200 de persoane, și are o marjă de eroare de 2,8%.

Din cei 39,4% care nu vor să se vaccineze, jumătate spun că s-ar putea răzgândi în viitor

Un alt parametru interesant al studiului este procentajul celor decisi să nu se vaccineze: 39,4%. Acest procentaj ostil, relevat de toate sondajele făcute până acum, se menține constant. Ceea ce arată că mărirea numărului de persoane dornice să se vaccineze provine din rândurile celor inițial nehotărâți.

La sondajul din noiembrie, 38,6% dintre români erau categoric deciși să nu se vaccineze, 21,8% hotărâți să-și facă vaccinul, 30% spuneau că vor aștepta o perioadă, ca să vadă dacă totul e în regulă, iar 8% menționau că întâi vor căuta mai multe informații, abia apoi vor lua o decizie.

Totuși, și la rubrica românilor deciși să nu se vaccineze s-ar putea să asistăm la schimbări. Dintre cei 39,4% care în ultimul sondaj (cel din ianuarie-februarie 2021) spun că nu au de gând să-și facă vaccinul, jumătate (49%) spun că decizia nu e una definitivă și s-ar putea răzgândi în viitor. Alți 2% nu știu dacă-și vor schimba decizia, iar 49% sunt fermi pe poziție și refuză cu orice preț ideea vaccinării.

În termeni absoluți, înseamnă că numai 19,5% din populația României este categoric și definitiv anti-vaccinistă.

Încă mai există un număr de români care cred că virusul nu există. Mulți se tem de reacțiile adverse

Dintre cei care refuză azi vaccinul, 30,9% spun că le e frică de posibilele reacții adverse. Aceștia sunt victimele propagandei duse de-a lungul timpului împotriva vaccinării.

Alți 26,8% spun că n-au încredere în eficiența vaccinului.

Circa 14,7% invocă informațiile insuficiente.

Un capitol aparte îl reprezintă conspiraționiștii “de meserie”, și ei destul de numeroși: 12,7% spun că nu se vaccinează pentru că virusul nu există; 5,8% sunt din principiu împotriva vaccinurilor.

Noul sondaj INSCOP, din perioada ianuarie-februarie 2021, arată o fractură majoră și între categoriile de populație. Doar 42% dintre tinerii cu vârste între 18-29 de ani se arată dispuși să se vaccineze. În schimb, dintre persoanele peste 60 de ani, procentajul urcă la 72%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Unii oameni ca să iasă în prim plan trebuie să fie contra a ceva firesc, și caută motive puerile pentru a induce eroare în mintea necunoscătorilor, din păcate au fost și medici care promulgau antivaccinarea.

  2. Se pare că, ÎN-SFÂRȘIIIIIT (!), SPERIAȚI acum…, le vine (încet-încet, deocamdată…) ȘI (!) românașilor noștri MINTEA-la-CAP!

    AFERIM și Slavă-Domnului!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here