marți, mai 21, 2024
AcasăNewsLista completă a efectelor secundare provocate de vaccinul anti-Covid de la BioNTech/Pfizer....

Lista completă a efectelor secundare provocate de vaccinul anti-Covid de la BioNTech/Pfizer. În SUA, campania de imunizare începe azi în forță

-

Marea campanie de imunizare în masă a populației împotriva Covid-19 începe luni în SUA, iar autoritățile au dat publicității lista cu efectele secundare care pot fi provocate de vaccin. Studiile clinice au arătat că serul BioNTech/Pfizer este foarte eficient (95%) și sigur, dar există, totuși, reacții adverse, la fel ca la orice alt vaccin.

În timp ce Food and Drug Administration (FDA) l-a autorizat în regim de urgență, după ce a verificat documentația, BioNTech și Pfizer, împreună cu autoritățile, au informat publicul despre efectele secundare care ar putea să îi afecteze pe unii dintre oameni după vaccinare. Este important de semnalat că unele reacții apar preponderent la anumite categorii de vârstă, în timp ce altele apar după prima sau după a doua doză (vaccinul se face de două ori, la interval de câteva săptămâni).

Efectele secundare se resimt în primele 48 de ore și se manifestă mai ales la tineri

Potrivit autorităților americane și producătorilor de la BioNTech/Pfizer, efectele secundare care pot apărea după vaccin sunt următoarele:

  • Durere în zona unde a fost făcută injecția (84%);
  • Oboseală (63%);
  • Dureri de cap (55%);
  • Dureri musculare (38%);
  • Frisoane (32%);
  • Dureri articulare (24%);
  • Febră (14%);

În general, reacțiile adverse au apărut după rapel (administrarea celei de-a doua doze) și au fost afectați mai ales tinerii.

- Advertisement -

Oboseală în diverse grade resimt majoritatea celor vaccinați. Dar oboseală severă a fost raportată la 4,6% dintre persoanele cu vârste între 18 și 55 de ani. Dureri de cap de diverse intensități au reclamat 55% dintre vaccinați, dar migrene puternice au spus că au avut 3,2% dintre oamenii între 18-55 ani.

Aceeași categorie de vârstă a fost mai afectată și de febră. În total, 14% dintre oameni au făcut temperatură mai mare decât de obicei. Dar 15,8% dintre voluntarii testați cu vârste între 18 și 55 de ani au anunțat că au făcut după a doua injecție febră de cel puțin 37,8 grade Celsius.

Categoria de vârstă peste 55 de ani a raportat mai puține probleme. Doar 0,5% au spus că au avut dureri de cap severe și numia 2,8% au raportat oboseală puternică. 10,9% au făcut febră.

- Advertisement -

Marea necunoscută rămâne efectul vaccinului pe termen lung. Dar medicii spun că beneficiile sunt imediate și concrete, pe când perspectiva de a te îmbolnăvi peste 5 sau 10 ani este foarte vagă și statistic improbabilă

Marea necunoscută este însă efectul vaccinurilor anti-Covid pe termen lung. Au apărut teorii ale conspirației și personaje – cel mai adesea, nespecialiști – care propovăduiesc apocalipsa și anunță vă vor fi boli grave. Dar adevărul este că nimeni nu știe acest lucru, iar majoritatea celor care se grăbesc să anunțe că vor fi boli teribile o fac în anumite scopuri (propagandă, audiență, notorietate, scopuri politice etc).

Specialiștii spun că, în general, la orice tip de vaccin, efectele secundare apar în primele 42 de zile după ce a fost administrat. Nu este exclus ca unele efecte să se simtă și după aceea, dar cazurile sunt rare și nu e obligatoriu ca reacțiile să fie grave.

Medici consultați de ziaristii.com spun că beneficiile vaccinării sunt incomparabil mai mari decât neajunsul posibilelor reacții adverse. În plus, efectul obținut (imunizarea) este concret, pe când perspectiva de a te îmbolnăvi de ceva peste 5, 10 sau 20 de ani este foarte vagă și improbabilă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Șoșoacă, viitoare senatoare AUR: „Ne vor lua cu Armata, ne vor duce la abator, ca pe vite, la moarte”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -