VIDEO. Secretele rachetei Neptun, care a scufundat crucișătorul Moscova. „E imposibil s-o detectezi. Zboară foarte jos, la 5-7 metri deasupra mării”

0
10700

Deși era capabil să distrugă simultan până la 12 ținte aeriene, crucișătorul Moscova a fost spulberat de racheta ucraineană Neptun, fără să fi reacționat în vreun fel. Acest mister este deslușit de directorul companiei de informații și consultanță Defense Express, Serghei Zgureț, citat de site-ul Realitatea Crimeei.

Racheta Neptun, dotată cu un focos care cântărește 150 de kilograme, atinge o viteză de aproximativ 900 de kilometri pe oră, fiind concepută pentru a distruge nave cu o deplasare de până la 5.000 de tone. Zboară la o altitudine foarte mică, la câțiva metri deasupra nivelului mării, și poate efectua manevre în timpul acțiunii. Are o rază de desfășurare de circa 280 de kilometri.

Serghei Zgureț: „Este imposibil s-o detectezi chiar și pe vreme normală: la o înălțime de 5-7 metri, este văzută de mijloace radar doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece orizontul radio este mai înalt față de zborul rachetei peste suprafața apei. Zboară foarte jos”.

Serghei Zgureț precizează că întregul sistem militar Neptun este echipat doar cu componente ucrainene. Scufundarea crucișătorului rusesc, potrivit directorului Defense Express, confirmă potențialul bun de luptă al rachetei „de a distruge cele mai epice ținte inamice”.

Proiectul pentru dezvoltarea și fabricarea complexului Neptun a fost implementat „într-un timp nerealist de scurt, cu finanțare minimă în contextul unei confruntări militare cu Rusia” 

Racheta de croazieră anti-navă ucraineană R-360 Neptun a început să se dezvolte în biroul de proiectare „Luch” din Kiev, în 2014. După cum subliniază fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksandr Turcinov, care a coordonat programul de rachete în Ucraina până în 2019, proiectul pentru dezvoltarea și fabricarea complexului Neptun a fost implementat „într-un timp nerealist de scurt, cu finanțare minimă în contextul unei confruntări militare cu Rusia”.

Deja în 2018 s-au efectuate teste, în urma cărora rachetele au distrus ținte maritime.

Dezvoltatorii ucraineni au planificat să folosească aceste rachete de pe trei platforme: pe navă, pe sol și în aer.

În 2020, armata ucraineană a adoptat complexul de coastă terestru RK-360 MȚ Neptun.

Într-un interviu acordat publicației „Texte” în septembrie 2021, Oleg Korostelev, director general al Biroului de proiectare Luch, a vorbit despre avantajele sistemului de rachete Neptun.

Korostelev: „Se poate schimba constant locația. Acesta este în mod condiționat un complex de coastă! Și acesta este avantajul său. De asemenea, Neptun poate fi finalizat și folosit ca rachetă de croazieră cu un zbor de joasă înălțime împotriva țintelor terestre. Pentru a face acest lucru, ea are toate opțiunile de design necesare”.

Realitatea Crimeei: „În timpul lucrărilor, inginerii ucraineni au adus modificări semnificative proiectului original. Rachetele au primit un nou cap de orientare, altimetru, giroscop și un motor de pornire mai puternic”.

VIDEO: Racheta Neptun în acțiune

„Acum două săptămâni, racheta noastră de croazieră a lovit o altă navă-cheie, Amiral Essen”

În 2019, dezvoltatorul Ukroboronprom comunica: „Luând în considerare toate schimbările aduse rachetei de croazieră R-360, precum și capacitatea acesteia de a manevra pe ruta de zbor către țintă, a devenit posibilă ocolirea zonelor de apărare aeriană inamice și distrugerea țintei din spatele liniilor inamice cu o lovitură neașteptată”.

Prima demonstrație a funcționării tuturor sistemelor de control și ghidare ale sistemului de rachete Neptun a avut loc în aprilie 2020, în timpul testelor realizate în poligonul Alibei.

În ianuarie 2022, „Portalul Militar” a raportat că dezvoltatorii au dat startul la producția celei de-a doua divizii a complexului Neptun.

Oleksandr Turcinov a declarat joi, 14 aprilie, că atacul asupra crucișătorului Moscova n-a fost prima utilizare eficientă a Neptunului.

„Acum două săptămâni, racheta noastră de croazieră a lovit o altă navă-cheie, Amiral Essen. Armele antirachetă de pe Essen au detectat amenințarea doar la apropierea rachetei, deschizând foc de baraj, dar chiar și cu avarii, racheta noastră a provocat pierderi semnificative navei, scoțând-o din operațiunea de luptă. Pentru a sparge apărarea antirachetă de la Moscova, două rachete au fost lansate simultan – rezultatul este cunoscut de întreaga lume”, a scris Turcinov pe pagina sa de Facebook.

VIDEO: Sistemul de rachete de croazieră Neptun în timpul testelor

Racheta Neptun poate ajunge până la Sevastopol. „Atunci când este lansată de la Odessa, aceasta este distanța maximă pentru o rachetă ucraineană”

Folosirea simultană a două rachete este explicată de Andrei Rîjenko, expert al Centrului pentru Strategii de Apărare și fost șef adjunct al Statului Major al Marinei Ucrainene în perioada 2004-2020.

Rîjenko pentru Realitatea Crimeei: „Aceasta este o rachetă pentru a distruge nave mari. Dacă trebuie, de exemplu, să fie distrusă ambarcațiunea Raptor, aceasta nu este racheta potrivită. Și dacă trebuie să fie distrusă o corvetă, o fregată – doar asta este racheta potrivită. Cineva crede că sistemul Neptun este prea mic pentru a ataca un crucișător sau că sunt necesare mai multe rachete. Dar aici s-a dovedit că două rachete au lovit această navă destul de eficient”.

Ultima fotografie cu crucișătorul Moscova înainte de a fi distrus de racheta ucraineană

În contextul distrugerii crucișătorului Moscova, oficialul ucrainean răspunde la o întrebare foarte bună a jurnaliștilor de la Realitatea Crimeei: „Poate Neptunul să lovească navele Flotei Ruse de la Marea Neagră în largul coastei Sevastopolului?”

* „Atunci când este lansată de la Odessa, aceasta este distanța maximă pentru o rachetă ucraineană.”

* „Condiția cea mai importantă este desemnarea corectă a țintei. Este necesar să se identifice obiectul atacului și să se transmită date în timp apropiat de cel real.”

* „Prezența în Ucraina a rachetelor anti-navă cu o rază de acțiune precum cele ale complexului Neptun ar putea schimba radical situația de pe capul-de-pod pe mare.”

* „200 de rachete anti-navă ne-ar oferi un scut marin pentru a descuraja agresiunea dinspre mare.”

Racheta anti-navă de croazieră R-360 a complexului Neptun la o fabrică din Kiev, septembrie 2020

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* Fost maior KGB, mesaj pentru ruși: „A încerca să intri în Harkov înseamnă că ești un cadavru, din tine vor rămâne doar pantofii” / „25 de kilometri – sute de tancuri distruse. Au numărat 800 de cadavre”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Ministrul ucrainean al Apărării râde de ruși, după scufundarea crucișătorului Moscova: „Mai avem un loc pentru scuba diving în Marea Neagră”

* Rusia amenință Finlanda și Suedia cu arme nucleare dacă nu renunță la NATO! “Trebuie să restabilim echilibrul. Să sperăm că bunul-simț al vecinilor noștri nordici va învinge”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Dinamo Kiev a anulat amicalul cu FCSB după ce Gigi Becali a făcut declarații bezmetice, pro-ruse: „Pe Zelenski l-a pus un miliardar care a făcut batalionul Azov. Ăia sunt naziști, știu eu!”

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here