Vasile Bănescu către Mihail Neamțu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Derivă totală a politicianului eșuat: zice că e „hărțuit” și „amenințat” de purtătorul de cuvânt al BOR

4
2069
Vasile Bănescu - Mihail Neamțu

O confruntare aspră a izbucnit recent între eternul candidat „fără coledzi”, Mihail Neamțu, și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu. Este un nou episod din lunga răfuială a fostului politician „de dreapta”, eșuat într-un anti-occidentalism de esență putinistă, și intelectualitatea ortodoxă cu care multă vreme a cochetat.

După Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu, Cristian Preda și alți foști prieteni sau colegi (unii, inclusiv de partid), a venit rândul lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, să intre în coliziune cu Mihail Neamțu, fosta speranță a dreptei politice.

Alunecarea lui Neamțu spre o retorică anti-occidentală, care cauționează tacit ororile Rusiei putiniste în Ucraina și intervențiile sale toxice în alte părți ale lumii, l-a exmatriculat pe fondatorul Partidului Noua Republică (o construcție promițătoare, eșuată în intrigi interne) din grupul de elită al intelectualilor de dreapta și l-a făcut tot mai plăcut zonei AUR-iste. Nu întâmplător, partidul rusofil/extremist al lui George Simion îl curtează intens pe scriitorul cu aspirații politice, a cărui ciudată involuție e pusă pe seama unui conservatorism extrem și a unui trumpism fanatic.

Deriva ideologică a lui Mihail Neamțu e confirmat și de faptul că acesta e cultivat de agresivul propagandist al Rusiei, Cozmin Gușă, cel care cere insistent RoExit (ieșirea României din Uniunea Europeană). În dialogul cu Gușă, căruia i se adresează cu „dragă Cozmin” și îi aduce laude jenante, la postul de radio al acestuia, Gold FM (amendat de CNA în mod repetat pentru conspiraționism, fake news și propagandă putinistă), Neamțu continuă să critice Occidentul „decadent” și America „gerontocrată”, în care „copiii fac caca pe stradă”.

VIDEO: Dialogul halucinant Cozmin Gușă – Mihail Neamțu

Schimbul de replici dintre Vasile Bănescu și Mihail Neamțu a pornit de la un mesaj pe care reprezentantul BOR, dezamăgit de prestația preopinentului, i l-a transmis în privat, prin WhatsApp. Neamțu a publicat primele cuvinte ale mesajului („V-ați pierdut deplin rușinea și bunul simț”) și l-a înfierat pe Bănescu, declarându-se „amenințat” și „hărțuit” de acesta și cerând demiterea lui din funcția pe care o deține la BOR. Replica oficialului a fost promptă și convingătoare, într-un interviu acordat site-ului Stiripesurse.ro.

Mihail Neamțu: „personaj complexat”, „josnic”, „agresiv”„și-a pierdut mințile”, „hărțuire”, „amenințare”, „elucubrații pătimașe”, „partizanat ideologic”

„«Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala» (Matei 18, 7).

Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare.

Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?

Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?

Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească.

La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.

Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.

Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie.

Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid-19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.

Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.

Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.

În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional.

Pe vremuri, Vasile Bănescu juca rolul oportun de animator al unor emisiuni culturale la TrinitasTV. Astăzi, comentariile sale privesc orice, dar nu exegeza biblică, studiul textelor patristice sau hermeneutica scrierilor filocalice.

Fără să-l fi studiat prea mult, am remarcat în activitatea publică a domnului Bănescu o frivolitate deloc mozartiană, deviată frecvent către invectivă și discursul moralist. Atins de-o patologică îndreptățire de sine, angajatul Facebook al Patriarhiei are doar obsesia lansării unor procese de intenție, tevaturi, calomnii, insulte, delațiuni, insinuări sau acuzații îndreptate către oamenii Biserici, mai vrednici sau mai nevrednici.

Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.

Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu.”

Vasile Bănescu: „Atacuri virulente, lipsite de orice rațiune”

* „Eu nu angajez în presă o polemică cu cineva căruia i-am scris creștinește în privat un mesaj sincer, contrariat fiind de atitudinea destinatarului față de oameni onești și cu adevărat mari cultural din această țară, oameni care i-au fost cândva aproape, girându-l și promovându-l în varii contexte culturale.”

* „Fără să fiu deloc un om mare, m-am numărat discret printre cei ce au ales să-l respecte și apere pe intelectual MN, așa cum bine se știe.”

* „Atacurile virulente, lipsite de orice rațiune la adresa unei atitudini și implicări cu adevărat creștine a unor personalități ale laicatului ortodox, care apără natural și de când se știu Biserica, ne-a mâhnit însă adânc pe cei ce i-am fost cândva apropiați celui care acum face zgomotos apologia ridicării și aruncării pietrei chiar împotriva celor cărora nu le poate ierta binele dăruit lui cândva.”

* „Firește, fiecare e liber să aleagă orice. Cu nuanța că onorabil cu adevărat e să alegi doar între bine și mai bine. Dar asta nu e posibil mereu și mai ales oricui.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

* În timp ce anunța austeritate, Ciolacu dădea pe furiș aproape tot fondul de rezervă al Guvernului ca să majoreze pensiile speciale la Ministerul de Interne!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Regimul Iohannis-PSD a capitulat în fața putinistei Șoșoacă: Zelenski a fost nevoit să-și anuleze discursul din Parlamentul României! Nicăieri, în lumea civilizată, nu i s-a mai întâmplat așa ceva

* EDITORIAL CARTIANU: Simion s-a demascat! Scula lu’ Putin a căzut în capcana lu’ Zelenski

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* VIDEO. Masacrul de la kibbutz: teroriștii Hamas au decapitat copii în casele lor! „În 40 de ani n-am văzut așa ceva. Mame, tați, copii, familii ucise în paturile lor, în sufragerie, în grădină”

Cumplita soartă a tinerei Shani Louk, nemțoaica venită să se distreze la festivalul din Israel: violată, ucisă, dezbrăcată și târâtă pe străzi de teroriștii Hamas

* Ce poate face populismul dintr-un stat: șocantele asemănări între criza din Israel, descrisă de celebrul scriitor Yuval Harari, și situația în care a fost adusă România, în ultimii 10 ani, de guvernările Iohannis-Dragnea-PSD

4 COMENTARII

  1. Mare debitoc câinele de circ, are șanse mari să fie Prim Ministru sau chiar Președintele României 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Cea mai puternica trasatura a lui Mihail Neamtu este dorinta imensa de a parveni.
    Fiind prea dornic si nerabdator, se tradeaza si, spre deosebire de altii ca el, isi da in petec si rateaza.
    Dar, la AUR are sanse. Lipsit de scrupule, ar prinde cel putin un loc in parlament, chiar si de europarlamentar daca se grabeste..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here