miercuri, februarie 28, 2024
AcasăPolemiciMesaje tot mai tăioase între doi foști prieteni: Alex Ștefănescu și Mihai...

Mesaje tot mai tăioase între doi foști prieteni: Alex Ștefănescu și Mihai Neamțu. Amintiri ironice din grădina cu cireși înfloriți

-

Trecerea lui Mihai Neamțu în tabăra anti-occidentalilor de rit răsăritean, cu „argumente” împrumutate din retorica Rusiei putiniste, l-a sărăcit pe acesta nu doar de prietenia unor Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Cristian Preda și Theodor Paleologu, ci și de cea a criticului literar Alex Ștefănescu.

O lungă postare a scriitorului-politician Mihai Neamțu (45 de ani), făcută pe 27 aprilie, a determinat intervenția în discuție a criticului literar Alex Ștefănescu (75 de ani), care a revelat ipocrizia celui dintâi: în timp ce incrimina „Occidentul materialist”, „lovit de cinism moral și scepticism metafizic”, Neamțu făcea afaceri în cel mai pur stil occidental, ba chiar cu un cinism superior celui pe care-l incrimina!

Dialogul tăios a continuat tot pe Facebook. Mihai Neamțu a amintit vizita pe care i-a făcut-o lui Alex Ștefănescu în aprilie 2020, în grădina cu cireși înfloriți a acestuia, din comuna Berceni (jud. Ilfov). Neamțu a atașat și textul măgulitor pe care i-l adresase gazda sa cu acel prilej, precum și două fotografii în care apar amândoi, surâzători.

În fine, Alex Ștefănescu a intervenit cu un mesaj la postarea lui Neamțu, explicându-i diferența dintre umor și ironie.

- Advertisement -
Mihai Neamțu și Alex Șefănescu – altădată prieteni

Mihai Neamțu, 27 aprilie 2023

„(…) Dacă civilizația Occidentului materialist a ajuns să confunde Paștile Domnului cu țopăiala iepurașilor zglobii, Europa Christiana de rit ortodox se încăpățânează să-și asume teologic, să articuleze liturgic și să desfășoare calendaristic într-o notă specială sărbătoarea Sfintelor Paști, refuzând sincronismul și compromisul cu lumea apuseană, lovită de cinism moral și scepticism metafizic. (…)”

Alex Ștefănescu, 1 mai 2023

„Mihai Neamțu se declară dezgustat de materialismul occidental!

Acum câțiva ani, Mihai Neamțu mi-a propus să ne întâlnim pentru un schimb de idei, la sediul unei firme unde dispune de toate condițiile desfășurării în liniște a unei discuții. Acolo, n-a avut loc niciun schimb de idei; folosindu-și forța de persuasiune, m-a cântărit, la propriu, m-a înfășurat în retorica pretinsei lui îngrijorări că sunt gras și m-a convins să cumpăr pe loc un borcan cu Herbalife, foarte scump. Mai exact, m-a îmbrobodit.

- Advertisement -

Ajuns acasă, m-am dezmeticit. A doua zi i-am dat un telefon și l-am somat să-mi restituie banii, printr-un șofer prin care i-am trimis borcanul neînceput. S-a conformat, iar de atunci și până azi nu s-a mai arătat interesat de un schimb de idei cu mine.”

Mihai Neamțu, 3 mai 2023

„Aud că minunatul Alex Ștefănescu — un condei iscusit, critic nemilos, tobă de carte și doldora de umor — ar fi tare supărat pe scumpirea produselor de slăbire. Îl înțeleg prea bine. M-a demascat ca pe un ins materialist și pro-occidental, deși zvonurile spun c-aș avea o casă conspirativă la Kremlin (și una de vacanță la Soci, pe litoralul Mării Negre).

Oricare ar fi păcatele mele reale sau imaginare (de la pasiunea pentru nutriție până la tehnicile de vânzare rapidă), îl rog să mă ierte. Sunt un nevrednic antreprenor hotărât să trăiască din roadele muncii sale!

Când l-am vizitat de Sfintele Paști, în plină pandemie, nu mi-a reproșat nimic (nici calitatea produselor Herbalife, nici păcatele calendarului iulian).

Dimpotrivă: m-a felicitat părintește, așa cum eu l-am îmbrățișat cordial, încredințat fiind că doar sufletele candide pot îngriji o grădină plină cu cireși înfloriți.

Îi doresc multă sănătate și prieteni adevărați, străini de uneltirile capitalismului anglo-american.

Hristos a înviat!”

Alex Ștefănescu, 4 mai 2023

„Bineînțeles că v-am primit cu prietenie, domnule Mihail Neamțu, sunteți un om inteligent și cultivat, v-am iertat creștinește pentru încercarea de a mă îmbrobodi și a-mi vinde cu bani mulți ceva de care nu aveam nevoie. Dar mi-am amintit întâmplarea atunci când v-ați exprimat disprețul față de materialismul celor din Occident.

P. S. Eu nu sunt adeptul ironiei, ca dv., ci al umorului. Ironia înseamnă să râzi de cineva, umorul – să râzi de ceva cu cineva. Ironia exprimă disprețul, umorul – bucuria de a comunica. Bine zicea Nichita Stănescu: ironia lui Voltaire este jeg pe sandaua lui Dionisos.

P. P. S. Mihail este varianta rusească pentru românescul Mihai. De ce nu semnați Mihai?”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale  și a luat șpagă de la Șor

* Deputata Marina Tauber, protejata Rusiei și a lui Ciutacu, a fost arestată de procurori pe aeroportul din Chișinău. Încerca să fugă în Israel, unde se ascunde și patronul ei politic, infractorul Șor

* România TV a primit 12 milioane de lei, în ultimii 5 ani, doar de la Loterie! Așa finanțează clasa politică îndobitocirea poporului, pe banii lui

* Deși țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -