Ce poate face populismul dintr-un stat: șocantele asemănări între criza din Israel, descrisă de celebrul scriitor Yuval Harari, și situația în care a fost adusă România, în ultimii 10 ani, de guvernările Iohannis-Dragnea-PSD

2
1097
Fotografie din 8 octombrie, a doua zi după atacul Hamas asupra Israelului. Premierul Netanyahu participă la o ședință cu șefii armatei. Remarcabile sunt privirile acestora din urmă. FOTO: EPA-EFE/Amos Ben-Gershom

Celebrul scriitor și istoric Yuval Noah Harari a publicat, în ediția de ieri a cotidianului „Washington Post”, un zguduitor editorial în care explică motivele crizei de securitate din Israel: de ce a ajuns acest stat atât de puternic în incapacitatea de a-și apăra granița în fața atacului lansat sâmbătă de teroriștii Hamas. Încă și mai șocantă, pentru cititorii români, este frapanta asemănare între felul în care liderii populiști au dărâmat democrația israeliană și modul în care, în ultimii 10 ani, a fost torpilat statul român încăput pe mâinile aceluiași tip de conducători iresponsabili.

Yuval Harari (47 de ani) menționează, în finalul textului său, că pățania Israelului ar trebui să fie un avertisment pentru multe alte democrații pândite de același pericol. Este vorba despre felul în care populismul deșănțat, demagogia ordinară, fanatismul religios mesianic, cuplate cu oportuniștii odioși și vorace, au pus la pământ un sistem întreg, vulnerabilizându-l până la stadiul în care a fost posibil dezastrul de sâmbătă.

Rețeta din Israel o regăsim întreagă și în România: corupți cățărați la putere, care se mențin acolo îndobitocind poporul cu minciuni și diversiuni; promovarea incompetenților pe bază de loialități în locul profesioniștilor; ignorarea totală a priorităților națiunii; evacuarea problemelor reale prin concedierea ori ignorarea celor care le semnalează.

Cangrenarea internă a României s-a accentuat în cei 9 ani de președinție ai lui Klaus Iohannis, perioadă în care guverne veroase (Ponta), infracționale (Grindeanu, Tudose, Dăncilă, sub bagheta lui Dragnea) ori clientelare (Ciucă, Ciolacu) au distrus echilibrele interne (economic, bugetar, fiscal) și au pulverizat coeziunea socială, creând o infernală și rapace castă a „specialilor”.

Din fericire, România nu are azi (încă) un Hamas la graniță, gata s-o atace. Dar are Rusia, care i-a penetrat structurile de putere, provocând o dezagregare din interior a națiunii.

Mai jos, redăm câteva fragmente din editorialul pe care Harari îl începe evocându-și bunicii ajunși la 98 de ani să retrăiască scenele îngrozitoare din tinerețe. În anii 1940, Einsatzgruppen căutau evreii din casă-n casă, ca să-i execute ori să-i trimită în lagăre. Sâmbătă, scenele s-au repetat, de data asta cu comandouri arabe ale Hamas umblând din casă-n casă să-i împuște pe evrei.

Apoi, scriitorul trece la descrierea cauzelor pentru care trupele de securitate israeliene au ajuns în aceste localități ore bune după atacul Hamas, foarte adesea mult prea târziu pentru a mai putea ajuta pe cineva.

Yuval Harari: Coaliția lui Netanyahu – „o alianță de fanatici mesianici și oportuniști nerușinați, care au ignorat numeroasele probleme ale Israelului și s-au concentrat pe acapararea puterii nelimitate pentru ei înșiși. În urmărirea acestui obiectiv, au adoptat politici extrem de divizante și au răspândit teorii ale conspirației scandaloase”

„(…) Personal, am rude și prieteni în kibbutz-urile Be’eri și Kfar Aza și am auzit multe povești îngrozitoare. Hamas a deținut controlul total al acestor două comunități timp de mai multe ore. Teroriștii au mers din casă în casă, ucigând sistematic familii, omorând părinți în fața copiilor lor și luând ostatici, chiar și bebeluși și bunici. Supraviețuitorii îngroziți s-au încuiat în dulapuri și pivnițe, chemând armata și poliția pentru ajutor, care nu au venit decât, adesea, prea târziu.

Unchiul meu în vârstă de 99 de ani și soția sa de 89 de ani sunt membri ai Be’eri. Toate contactele cu ei au fost întrerupte la scurt timp după ce Hamas a preluat kibutz-ul. S-au ascuns în casa lor timp de ore întregi, în timp ce zeci de teroriști făceau ravagii și măceluri. Am primit vești că au supraviețuit. Cunosc mulți oameni care tocmai au primit cele mai proaste vești din viața lor.

Mătușa și unchiul meu sunt doi evrei duri – născuți în Europa de Est în anii interbelici, au pierdut deja o lume în Holocaust. Am crescut cu povești despre evreii lipsiți de apărare care se ascundeau de naziști în dulapuri și pivnițe, fără ca nimeni să vină să-i ajute. Statul Israel a fost fondat pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată.

Deci, cum s-a întâmplat acest lucru? Cum de a dispărut statul Israel din acțiune? (…)

Adevărata explicație pentru disfuncția Israelului este populismul, mai degrabă decât o presupusă imoralitate. Timp de mulți ani, Israelul a fost guvernat de un om forte populist, Benjamin Netanyahu, care este un geniu al relațiilor publice, dar un prim-ministru incompetent. El a preferat în mod repetat interesele sale personale în detrimentul interesului național și și-a construit cariera pe divizarea națiunii împotriva ei însăși. A numit oameni în posturi-cheie mai mult pe bază de loialitate decât de calificări, și-a asumat meritele pentru fiecare succes, fără a-și asuma niciodată responsabilitatea pentru eșecuri, și pare să acorde puțină importanță fie faptului de a spune, fie de a auzi adevărul.

Coaliția pe care Netanyahu a stabilit-o în decembrie 2022 a fost de departe cea mai rea. Este o alianță de fanatici mesianici și oportuniști nerușinați, care au ignorat numeroasele probleme ale Israelului – inclusiv deteriorarea situației de securitate – și s-au concentrat în schimb pe acapararea puterii nelimitate pentru ei înșiși. În urmărirea acestui obiectiv, au adoptat politici extrem de divizante, au răspândit teorii ale conspirației scandaloase despre instituțiile statului care se opun politicilor lor și au etichetat elitele care servesc țara drept trădători care vin din «statul subteran».

Guvernul a fost avertizat în repetate rânduri de propriile forțe de securitate și de numeroși experți că politicile sale pun în pericol Israelul și erodează capacitatea de descurajare israeliană (față de potențialii atacatori – n. red.) într-un moment în care amenințările externe cresc. Cu toate acestea, atunci când șeful Statului Major al IDF (armata israeliană – n. red.) a cerut o întâlnire cu Netanyahu pentru a-l avertiza cu privire la implicațiile de securitate ale politicilor guvernului, Netanyahu a refuzat să se întâlnească cu el.

Când ministrul apărării, Yoav Gallant, a tras totuși semnalul de alarmă, Netanyahu l-a concediat. El a fost apoi forțat să-l repună în funcție pe Gallant doar din cauza unei izbucniri de indignare populară. Un astfel de comportament de-a lungul mai multor ani a permis ca o calamitate să lovească Israelul.

Indiferent de ce se crede despre Israel și despre conflictul israeliano-palestinian, modul în care populismul a corodat statul israelian ar trebui să servească drept avertisment pentru alte democrații din întreaga lume. (…)”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD a capitulat în fața putinistei Șoșoacă: Zelenski a fost nevoit să-și anuleze discursul din Parlamentul României! Nicăieri, în lumea civilizată, nu i s-a mai întâmplat așa ceva

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

* În timp ce anunța austeritate, Ciolacu dădea pe furiș aproape tot fondul de rezervă al Guvernului ca să majoreze pensiile speciale la Ministerul de Interne!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Abuz grav al lui Ciolacu: a promis că „taxa pe zahăr” se va întoarce la Coca-Cola, sub formă de ajutor de stat! „Ce a primit la schimb?!”

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Urgia din Israel – al doilea război declanșat de alianța teroristă Rusia–Iran! Hamas și Hezbollah sunt uneltele regimului de la Teheran, susținătorul militar al Moscovei în Ucraina

Cumplita soartă a tinerei Shani Louk, nemțoaica venită să se distreze la festivalul din Israel: violată, ucisă, dezbrăcată și târâtă pe străzi de teroriștii Hamas

* VIDEO. Vedeta porno libaneză Mia Khalifa, stabilită în SUA, a fost concediată de Playboy „pentru comentariile dezgustătoare și reprobabile prin care a celebrat atacurile Hamas în Israel”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here