Un milion de oameni s-au vaccinat deja anti-Covid în Marea Britanie. Medic: n-a existat niciun caz de reacție adversă notabilă

1
5180
Premierul britanic Boris Johnson pe 8 decembrie, la startul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid

Circa 1.000.000 de oameni au fost deja vaccinați anti-Covid în Marea Britanie și nu a apărut la niciunul dintre ei, până acum, vreo reacție adversă notabilă, a observat doctorul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul “Matei Balș”, într-o declarație făcută la Digi 24.

Alături de Canada și SUA, Marea Britanie s-a numărat între cele trei țări care au “furat startul” campaniei de vaccinare anti-Covid cu produsul BioNTech/Pfizer. În aceste țări, operațiunea a început deja de peste două săptămâni și vizează prima categorie expusă îmbolnăvirii – personalul medical. În Uniunea Europeană, procesul începe simultan în aproape toate țările duminică, 27 decembrie.

Deja se pot trage primele concluzii importante după ce milioane de oameni au fost vaccinați în SUA, Canada și Marea Britanie. În Regat, campania a început de pe 8 decembrie. Uniunea Europeană a întârziat puțin operațiunea pentru că nu s-a autorizat vaccinul în regim de urgență, fiind respectate toate procedurile și verificările din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Diferența majoră între tactica UE și cea a Marii Britanii, SUA și Canadei este că, în Europa, pentru că nu s-a emis autorizație în regim de urgență, responsabilitatea pentru vaccin revine companiilor producătoare. În celelalte țări, responsabilitatea le revine guvernelor, în cazul în care sunt reclamate efecte adverse majore.

Doctorul Adrian Marinescu spune însă că, deja, după un număr atât de mare de oameni vaccinați fără să se raporteze vreun incident, putem vorbi deja fără dubii despre un mare succes: “Vaccinul a fost obținut într-un timp scurt, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba și de eficiență, peste 90-95%. Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie, și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme, în afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important. Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă. Adică la dovada clară că a existat un șoc anafilactic în trecut. Nu vorbim de simple alergii. Doar cei care au alergii importante, doar în cazul lor va fi vorba de prudență. Poate în cazul celor cu alergii severe se va face doar o administrare, riscul ar fi mai mare la rapel“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.