Doar 12 ani de închisoare pentru istoricul rus, expert în Napoleon, care și-a ucis și dezmembrat partenera

0
4428
Oleg Sokolov și victima sa, Anastasia Eşcenko

Istoricul rus Oleg Sokolov (63 de ani) a fost condamnat vineri la 12 ani şi jumătate de închisoare la Sankt-Petersburg pentru că şi-a ucis şi dezmembrat partenera de 24 de ani, care-i era și studentă. Cazul Sokolov a relansat dezbaterea despre violenţele conjugale în Rusia, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Sokolov „era perfect conştient de actele sale la momentul crimei”, a subliniat judecătoarea Iulia Maksimenko la anunţarea verdictului, la un tribunal din fosta capitală imperială rusă.

De partea cealaltă, apărarea istoricului şi-a exprimat „dezacordul” faţă de pedeapsa stabilită, precizând că ea nu a devenit încă definitivă printr-un eventual apel.

Istoricul, care a pledat vinovat, era judecat de la începutul lunii iunie pentru crimă şi posesie de arme.

Profesor de istorie la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg şi specialist în Napoleon Bonaparte, Oleg Sokolov a fost arestat la 10 noiembrie 2019. Aflat în stare de ebrietate, el a fost scos de polițiști din râul Moika, iar în rucsacul său au găsit două braţe de femeie şi un pistol de alarmă. Alte bucăţi din corpul victimei au fost găsite mai târziu într-un alt râu.

Istoricul în vârstă de 63 de ani a recunoscut rapid că şi-a ucis şi dezmembrat una dintre fostele studente, Anastasia Eşcenko, de 24 de ani, cu care îşi împărţea viaţa.

El a spus că a comis crima din greşeală, trăgând asupra ei „pentru a pune capăt unui val de insulte” în timpul unei dispute, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Avocaţii victimei au afirmat că bărbatul şi-a premeditat actul.

Parchetul rus ceruse 15 ani de detenţie împotriva sa.

Oleg Sokolov și victima sa, Anastasia Eşcenko

Extrem de reputată, Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg a fost acuzată de inerţie, în contextul în care Oleg Sokolov fusese deja acuzat de violenţe. Cazul a avut un mare răsunet în Rusia.

Mai multe asociaţii l-au considerat o nouă ilustrare a violenţelor la care sunt supuse femeile. Rusia a dezincriminat în 2017 violenţele familiale şi conjugale în majoritatea cazurilor, schimbarea fiind susţinută de preşedintele Vladimir Putin.

În fiecare an, aproape 16,5 milioane de femei sunt victime ale violenţelor domestice în Rusia, conform unor date stabilite de activişti înainte de pandemie.

* ÎPS Teodosie propagă ura chiar și în Pastorala de Crăciun. Cheamă la luptă împotriva „asaltului prigonitorilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here