Lovitură de teatru: președinta Senatului inițiază procedura de trecere la Parlament unicameral cu 300 de membri!

14
123385
Anca Dragu a luat prin surprindere pe toată lumea cu anunțul înființării unei comisii care să demareze procedura de trecere la parlament unicameral. FOTO: senat.ro

Noua coaliție de guvernare pare să nu piardă timpul: Anca Dragu, președinta Senatului, a demarat procedura pentru trecerea României la Parlament unicameral cu 300 de membri, anunță Digi 24.

Aceasta este una dintre restanțele majore ale clasei politice față de români. În 2009, într-un referendum inițiat de președintele de atunci al țării (Traian Băsescu), românii au votat, în proporție zdrobitoare, reformarea Parlamentului, trecerea la un legislativ unicameral care să cuprindă fix 300 de membri. De peste un deceniu, însă, nici guvernele care s-au perindat, nici membrii legislaturilor (2008-2012, 2012-2016, 2016-2020) nu au aplicat rezultatul referendumului.

Anca Dragu a anunțat însă, joi, înființarea unei comisii parlamentare comune (Senat + Camera Deputaților) pentru punerea în aplicare a rezultatului consultării populare.

Șefa Senatului a menționat că această comisie “are ca scop întregul process electoral, dar și aplicarea acestei măsuri”.

Pentru a se pune în practică rezultatul referendumului este necesară modificarea Constituției României.

Până acum, timp de peste un deceniu, parlamentarii s-au agățat de chichițe și interpretări ale legii ca să ignore ce a decis poporul român. Potrivit interpretării, rezultatele referendumurilor nu pot obliga Parlamentul să facă un anumit lucru. În schimb, pot interzice Parlamentului să ia o anumită decizie. De exemplu, dacă românii sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300, Parlamentul nu poate fi silit de rezultatul referendumului să se execute. În schimb, dacă românii nu sunt de acord cu amnistia și grațierea generală, Parlamentul nu va avea dreptul să încalce această voință și să emită o lege specială în acest sens.

În acest moment, în Senat și Camera Deputaților sunt, în total, 455 de parlamentari. Reducerea numărului la 300 ar însemna, așadar, reducerea cu o treime a “aleșilor neamului”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

14 COMENTARII

 1. Lovitura de teatru..ieftina!Asta e urgenta acum,sau desfiintarea sectiei speciale,a ccr si a avocatului lui peste?Ce „reforma parlamentara” este asta ,cu o singura camera care initiaza si tot ea decide forma finala a legilor?Ne intoarcem la MAREA ADUNARE NATIONALA? DA,300 DE PARLAMENTARI,DAR IN DOUA CAMERE,ASA E NORMAL DUPA 70 ANI DE COMUNISM!Basescu vroia un parlament cu care sa jongleze cum vroia el,securist nemernic!Petrov,preferatul Ceauseascai,obisnuit cu dictatura
  ,visa la un parlament al sau!

  • Si totusi, la referendum NOI am votat o singura camera ,,si 300 parlamentari, Ei merg acum pe dorinta noastra , Si sti ceva , Este ok ca sa vad ca niste parlamentari se zbat sa faca ce am votat noi,Sunt satul sa vad ca promite una si face cu totul alta poveste , Nu stiu daca au sa reuseasca dar, sa il vad ca vrea si ca incearca macar , Nu de alta..dar nu cread ca au sanse cu USL’ul din parlament

 2. Nu neaparat numarul de parlamentari ar fi problema ci faptul ca se ocupa de timpenii si nu fac treaba. Lucreaza putin si prost. Vin la lucru cind au chef. Iar cind lipsesc de la serviciu nu le taie nimeni leafa. Vacante multe, lungi si dese, iar saptamina de lucru ultra redusa, cind merg la lucru. In 2017 au muncit 59 de zile. Chipurile mai lucreaza in teritoriu. Iar dupa 4 ani de ”munca” primesc pensie speciala. Pina atunci indemnizatii peste indemnizatii.
  Pentru ca daca ar fi eficienti atunci pot sa fie si 1000 de parlamentari. Ca cu cit trag mai multi la caruta Romania cu atit mai bine.

  • Așa cum s-a tot spus: cei de la U.S.R.-P.L.U.S. sunt puși pe treabă, adică pe REALIZAREA CÂT MAI RAPIDĂ A PROMISIUNILOR ELECTORALE!
   Nu asta a cerut și președintele Iohannis, chiar ieri seară?!

 3. Parlamentul ,in tarile democratice ,ca Marea Britanie,SUA,modelele democratiei ,au 2 CAMERE!E dovada de lipsa crasa de cultura politica a celei care a ajuns ,din condeiul lui Ciolos omul 2 in stat,sa nu intelegi rostul a 2 camere intr-o tara ce se vrea rupta de trecutul comunist!!RUSINE SI DEZGUST!Dar nu ma mir,din partea lui Ciolos,prietenul omului 2 in psd-Vasile Dancu,sa atace prin oameni fara creier ca aceasta duduita necoapta politic si fara studii in domeniu, bazele democratiei !!ATAC LA FUNDAMENTUL UNUI STAT DEMOCRATIC!DA,300 de parlamentari se pot aseza in 2 camere,pentru echilibru pilitic si legislativ!

  • Indiferent ce pocnesc creierele incinse ale unor personaje, Noi românii am votat, în proporție zdrobitoare, reformarea Parlamentului, trecerea la un legislativ unicameral care să cuprindă fix 300 de membri… Asta a fost VOTUL ROMANILOR si corect ar fi ca asa sa se intample,, Nu ce le pocneste mintea unor neispraviti

 4. In tradiția parlamentarismului românesc sunt două Camere, cu atribuții distincte, indiferent de numărul membrilor. Cine și cum a stabilit norma de reprezentare a electoratului? Există vreun studiu în acest sens? Nu credeți că reducerea parlamentarilor duce la îndepărtarea lor de alegători? Nu trebuie modificată Constituția, ci Legea electorală. Doamna Dragu și partidul ei să consulte juriștii contituționaliști ai Țării. Poporul a votat în necunoștință de cauză, ca o turmă emoționată în fața miresei!

  • românii au votat, în proporție zdrobitoare, reformarea Parlamentului, trecerea la un legislativ unicameral care să cuprindă fix 300 de membri. Restul sunt povesti nemuritoare ,, Praf de stele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here