Un doctor și o asistentă, amendați cu mii de lei pentru scenele inumane de la Spitalul Corabia. Un bătrân cu accident vascular a fost abandonat pe jos ore în șir

1
2845

Doctorul de gardă de la Spitalul Corabia a fost amendat cu 6.000 de lei, iar o asistentă – cu 3.000 de lei după ce Corpul de Control al ministrului Sănătății a investigat situația bătrânului cu accident vascular abandonat ore în șir pe hol, căzut pe podea.

Un caz cutremurător a fost dezvăluit duminică de o persoană care a filmat, pe holurile Spitalului Orășenesc Corabia, scene inumane. Nimeni din spital n-a catadicsit, ore în șir, să bage în seamă un bătrân cu accident vascular. Abandonat pe hol, omul a căzut pe jos. Persoana care a înregistrat imaginile a pornit în căutarea cuiva care să-l ajute. O doctoriță s-a spălat pe mâini, spunând că nu e treaba ei. Asistenta a plecat să cheme infirmierele, care au stat și s-au uitat cum omul, căzut, se chinuia să se ridice. În loc să-l ajute, personalul medical îl sfătuia și-l îndemna de pe margine să se urce în scaun. Bietul bolnav le răspundea disperat că “nu mai pot”.

Cazul e cutremurător, mai ales că scene asemănătoare se pot întâlni des la camerele de gardă și în alte spitale, inclusiv în București. Cadrele medicale profită de faptul că, prin protocolul Covid, pacienții nu mai pot fi însoțiți de rudele sănătoase și adesea au loc scene de o cruzime inimaginabilă, cu bolnavi agresați verbal, ignorați sau tratați cu brutalitate.

Secțiile UPU devin astfel de multe ori un iad pentru oamenii suficient de nenorociți încât să ajungă acolo și să ceară ajutor.

Ministrul Voiculescu: „Verificarea echipei de control s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00“

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat foarte rapid la situația de la Corabia și a trimis corpul de control imediat. Luni dimineață avea deja rezultatele anchetei: “Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate.

Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății.

Au fost decise următoarele măsuri:

  1. Amendă comtravențională medicului de gardă în valoare de 6000 lei în conformitate cu HG 857/2011, art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;
  2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;
  3. Avertisment pentru unitatea sanitară;
  4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;
  5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul“.

Cazul nu este însă unul punctual, așa cum am scris mai sus, ci o problemă de sistem și de calitate a personalului medical. Iar aceasta nu se poate rezolva decât în timp, printr-o reformă radicală a sistemului sanitar din România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Cu un asemenea tratament nu au fost decat mangaiati pe crestet. Ar fi trebuit sa li se desfaca contractul de munca. Mi-am pierdut parintele din cauza avestor spagari incompetenti care nu au habar ceea ce inseamna juramantul lui Hipocrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here