Sfârșitul mizer al unei aventuri fabuloase: Șumudică în Turcia. Gâlceavă cu patronul și ținta unui atac rasist

0
22883
Marius Șumudică - Mehmet Buyukeksi

Marius Șumudică (49 de ani) a fost demis de la Gaziantepspor deși pe plan sportiv a reușit performanțe uluitoare. Antrenorul român a fost trădat însă de o nefericită trăsătură de caracter: mahalagismul / țățismul. S-a certat cu patronul pe bani și l-a atacat pe acesta în public. La despărțirea de Turcia, Șumudică a mai avut parte și de un scârbos atac rasist.

Iureșul a început sâmbătă, 9 ianuarie. Deși a condus cu 1-0 încă din minutul 4 (prin golul românului Alexandru Maxim), Gaziantep a pierdut cu 1-2 pe terenul lui Sivasspor. A fost prima înfrângere a echipei lui Șumudică după o serie fabuloasă: 15 meciuri fără eșec (8 victorii și 7 egaluri).

În această serie au fost succese și cu pretendente la titlu, toate din Istanbul: 3-1 cu Fenerbahce, 3-2 cu Beșiktaș, 2-1 în deplasare cu campioana Bașakșehir.

Aceste rezultate au dus Gaziantep în zona de vârf a clasamentului din Süper Lig, alături de marile forțe din Istanbul: Galatasaray, Beșiktaș și Fenerbahce. Momentan, după înfrângerea de la Sivas, Gaziantep se află pe locul 4.

Clasamentul din Turcia

Șumudică: „Mi-au cerut reducere a salariului cu 10%. E lipsă de respect!’

Imediat după înfrângerea de la Sivas, la conferința de presă, Șumudică a declanșat un atac violent la adreasa conducerii clubului la care era angajat. El a spus că oferta de prelungire a contractului, pe care i-au prezentat-o șefii clubului, prevede o reducere a salariului.

Atacul lui Șumudică a fost cu atât mai surprinzător, cu cât conducerea clubului i-a făcut o nouă ofertă de prelungire a contractului, mult îmbunătățită, chiar înaintea meciului de la Sivas. Președintele Mehmet Buyukekși s-a întâlnit cu Șumudică la hotelul la care era cazată echipa. Clubul turc a renunțat la intenția de a-i scădea salariul cu 10%, făcând o excepție pentru el. „Conducerea noastră și-a reiterat dorința de a lucra în continuare cu Marius Șumudică. I-a fost propus un nou contract și un salariu îmbunătățit. Acum așteptăm răspunsul lui la această ofertă”, au scris turcii pe site-ul clubului.

Răspunsul lui Șumudică avea să vină peste câteva ore: un atac total la adresa conducerii clubului. Atac în care românul a insistat asupra penultimei oferte (cea ce prevedea scăderea salariului cu 10%), de ultima (cu creștere de salariu) a „uitat”.

Acuzațiile lui Marius Șumudică

 • „Clubul a anunțat că mi-a făcut o ofertă mai bună. Este o minciună! Mi-au cerut o reducere de 10%. Nu pot accepta un salariu cu 10% mai mic!”
 • „Am plătit din buzunarul meu 80.000 de euro prime jucătorilor, fiind plăcerea mea. Și apoi, președintele vine și-mi spune că «dacă o faci pentru jucătorii tăi, de ce nu și pentru mine?».”
 • „Eu așa nu pot lucra. Am refuzat oferta și am plecat. Asta e recompensa pentru succesul meu?”
 • „E foarte greu să continui în aceste condiții. Sunt la echipă până la finalul contractului” (finalul acestui sezon).
 • „Vreau să muncesc în această țară, dar nu sunt respectat. Succesul meu este evident, dar asta este răsplata? Să-mi reducă salariul? Voi ați accepta asta?”
 • „Consider această propunere drept o insultă, o lipsă de respect față de munca mea și de rezultatele mele.”
 • „Contractul meu expiră la finalul sezonului. Sunt aici până la finalul sezonului, dar nu știu mai departe.”
 • „O voi suna pe soția mea să-mi trimită bani. Păi, ce să fac? Dacă clubul îmi cere mie bani, îmi taie din salariu…”
 • „Salariul meu, ca să se știe, e de 600.000 de euro.”

Preșdintele lui Gaziantep: ”Șumudică cere «contract, contract, contract!» după fiecare meci”

Atacul lui Șumudică a umplut paharul. Tot sâmbătă, Mehmet Buyukeksi, președintele clubului Gaziantepspor, a explicat situația de la club și relația contractuală cu antrenorul român. Dezvăluirile sale au fost consemnate de cotidianul „Sabah”.

 • „Șumudică cere «contract, contract, contract!» după fiecare meci. În condițiile în care fotbalul turc stă prost cu banii, tribunele sunt goale, nu sunt venituri din publicitate, nimeni nu vorbește atâta despre contract.”
 • „Noi îi dăm acum 1,2 milioane de euro, bani în care sunt incluse și salariile antrenorilor secunzi. El vrea 1,6 milioane de euro.”
 • „Da, e adevărat că vrem să-i reducem salariul cu 10%, asta-i situația. Și Barcelona reduce salarii, și Galatasaray. În condițiile în care fotbalul turc stă prost cu banii, tribunele sunt goale, nu sunt venituri din publicitate… Ce legătură are asta cu lipsa de respect?!”
 • „Noi am stat mereu lângă el, dar el își asumă tot succesul. Cum se poate întâmpla așa ceva? Nu e ca și cum primește 600.000 de euro.”
 • „Dacă avem succes, este și rezultatul jucătorilor, dar și a managementului! Nu joacă el singur și câștigă meciurile!”
 • „Ne susținem antrenorul și îl respectăm, dar explicațiile lui sunt greșite. Ceea ce face el aduce ghinion.”
 • „În toată Turcia, suntem unicul club care plătim la zi salariile și primele. Chiar și Barcelona trece prin criză, trebuie să înțeleagă.”
 • „A primit cartonaș galben, am plătit; a încasat și roșu, la fel. Mereu am fost alături de el.”
 • „Când a dat primele din buzunar, a spus că a fost gestul lui, de aceea i-am sugerat să ne ajute cu o reducere. I-am făcut o ofertă și așteptăm răspunsul lui. Abia atunci va fi clar dacă va continua sau nu.”
Mehmet Büyükekşi

Șumudică a fost dat afară! Șefii clubului i-au urat succes în „următoarea aventură”

Duminică, la o zi după atacurile la adresa conducerii clubului, Marius Șumudică a fost concediat. Nu pentru rezultate (care au fost foarte bune), ci pentru declarațiile sale deloc profesioniste.

Gaziantep anunță despărțirea de Șumudică prin intermediul unui comunicat:

„Drumurile noastre s-au despărțit. Marius Șumudică a antrenat aproximativ un an și jumătate la Gaziantep. Ne exprimăm recunoștința sinceră față de Șumudică și întregul său staff pentru contribuția adusă echipei noastre în timpul serviciului. Le urăm succes în următoarea aventură”.

Președintele clubului din Gaziantep, Mehmet Buyukeksi, a completat la un post TV: „Au fost folosite cuvinte care au depășit limita. Le mulțumim lui Șumudică și staff-ului său pentru ce au făcut la Gaziantep. Nu vrem să intrăm într-o polemică. Din păcate, ceea ce a spus Șumudică a fost foarte greșit. Din acest motiv ne-am despărțit. Le urăm succes lui și echipei sale pe viitor”.

Ținta unui atac rasist la TV: „Se comportă ca un țigan, e un țigan! Să-l numesc cerșetor?!”

Declarațiile lui Șumudică l-au înfuriat pe un cunoscut comentator TV din Turcia, Erman Toroglu, fost fotbalist și arbitru. Acesta crede că Șumudică are pretenții exagerate și că se crede mai bun decât Fatih Terim (antrenorul lui Galatadaray Istanbul), dacă cere mulți bani.

 

În furia sa, Erman Toroglu a avut un derapaj sinistru, de tip rasist, la adresa lui Șumudică.

„Antrenorul ăsta e plin de figuri, joacă teatru. Nu am mai văzut așa ceva, unde se crede? Se comportă ca un țigan, e un țigan”, au fost cuvintele folosite de Erman Toroglu, în direct, la o emisiune televizată.

Moderatorul emisiunii a încercat să-l tempereze: „Atenție la cuvinte! Nu mai vorbiți așa!”.

Dar Erman Toroglu nu s-a potolit deloc. Dimpotrivă, a continuat în aceeași manieră primitivă, scandaloasă, inacceptabilă: „Dar cum să-i spun altfel, să-l numesc cerșetor?!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here