Sforile trase de Petre Roman, pentru a ajunge trimis special al ONU, provoacă scandal în Africa

0
3966

x

Presa din Algeria anunță, citând surse de la New York, că secretarul general al ONU, portughezul Antonio Manuel de Oliveira Guterres (71 de ani), ar intenționa să-l numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman (74 de ani) în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală.

Petre Roman ar urma să-l înlocuiască pe Horst Köhler (77 de ani), fostu președinte al Germaniei, care și-a dat demisia din funcție în luna mai 2019.

Jurnaliștii algerieni critică decizia numirii lui Petre Roman, pe care-l consideră „pro-marocan”.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numirea lui Petre Roman nu a fost propusă de statul român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”.

Petre Roman și Antonio Guterres sunt tovarăși pe filieră socialistă încă din anii ’90, când amândoi au fost șefi de guvern. Petre Roman a fost prim-ministrul României din decembrie 1989 până în septembrie 1991. Antonio Guterres a fost prim-ministrul Portugaliei în 1995-2002 (Petre Roman era președintele Senatului în România anilor 1996-2000).

În perioada 1992-2002, Antonio Guterres a fost secretarul general al Partidului Socialist Portughez, iar în 1999-2005 – președinte al Internaționalei Socialiste.

Petre Roman a fondat Partidul Democrat (PD) în 1993 și l-a afiliat la Internaționala Socialistă în 1996 (Traian Băsescu avea să-l retragă în 2005, pentru a-l afilia la Partidul Popular European – PPE).

Acesta este contextul în care, în urmă cu două-trei decenii, s-au cimentat relațiile dintre Petre Roman și Antonio Guterres, pe filieră socialistă. Acum, Guterres (secretar general al ONU de la 1 ianuarie 2017) îi face un serviciu lui Roman, intenționând să-l numească trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane”

În mediie diplomatice a surprins total alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv pe cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare.

Fostul prim-ministru român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese”, mai scrie presa algeriană.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman. „Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor algerieni.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman a fost rezervat: „Nu pot sa fac niciun fel de comentariu, pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție”.

Același lucru spune Petre Roman și despre articolul apărut în presa din Algeria: „Din nou, nu pot să mă exprim, pentru că procesul este în desfășurare”.

Trimisul special (Petre Roman) și actuala sa soție, cântăreața Silvia Chifiriuc

Disputa asupra teritoriilor din Sahara Occidentală

Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord, în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.

Disputa asupra Saharei Occidentale a început în 1975, când regiunea a fost invadată de Maroc şi Mauritania, după retragerea Spanie ca putere colonială.

Luptătorii Polisario, care sunt stabiliţi în mare măsură în Algeria, unde s-a refugiat majoritatea populaţiei din respectivul teritoriu, au purtat un război de gherilă până în 1991.

În timp ce Frontul Polisario încearcă să obţină un scrutin pentru independenţă, Marocul susţine o formă de autonomie regională sub suveranitatea sa.

ONU îl consideră „teritoriu neautonom” în lipsa unei înțelegeri, după ce discuțiile au fost suspendate în 2019.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel. În urma anunțului, Donald Trump a scris pe Twitter: „Maroc a recunoscut Statele Unite în 1777. Este potrivit să recunoaștem și noi suveranitatea lor asupra Saharei de Vest”.

Recunoaşterea de către SUA a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale a fost respinsă imediat de Frontul Polisario, sprijinit de Algeria.

„Sunt manevre străine care vizează destabilizarea Algeriei. Există acum o voinţă a entităţii sioniste (Israelul) de a se apropia de frontierele noastre”, a acuzat premierul algerian, Abdelaziz Djerad, în prima reacţie a ţării sale după decizia americană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Băsescu: „Trump face America praf și pulbere. Un politician mărunt, bolnav de egoism și de putere”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.