Ucraina nu a reușit să cumpere nicio doză de vaccin. Disperată, cere ajutorul UE. Rusia i-a dat gloanțe

3
7454
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu a obţinut până acum nicio doză de vaccin împotriva Covid-19, a cerut marți mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea unui vaccin. Guvernul Ucrainei a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, 13 state membre ale UE, printre care şi România, au cerut Bruxelles-ului să ajute ţările din Parteneriatul Estic în vaccinarea împotriva coronavirusului.

Ucraina, care are în jur de 40 de milioane de locuitori, nu a reușit să cumpere nicio doză de vaccin până acum, însă speră să primească la sfârşitul lui martie sau începutul lui aprilie 8 milioane de doze de vaccin, prin intermediul mecanismului ONU Covax vizând ajutorarea ţărilor sărace.

La sfârşitul lui decembrie, Kievul şi-a anunţat intenţia de a cumpăra aproape două milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, dar nicio dată de livrare nu a fost anunţată.

„Statele membre UE trebuie să acorde o atenţie specială ţărilor din Parteneriatul Estic în chestiunile achiziţiilor comune şi accelerării livrării vaccinurilor”, a declarat Volodimir Zelenski în cadrul unei declaraţii de presă alături de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Kiev.

Zelenski a spus că a „discutat în detaliu despre această chestiune” cu Maia Sandu, a cărei vizită în Ucraina este prima în străinătate de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, în decembrie 2020.

„Astăzi, primirea vaccinului este extrem de importantă pentru toate ţările din iniţiativa UE a Parteneriatului Estic, în special pentru Ucraina şi Moldova”, a mai spus Zelenski. Din Parteneriatul Estic fac Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Georgia.

Apelul către UE vine după ce şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a respins ideea unei achiziţionări a vaccinului anti-Covid dezvoltat de Rusia, Sputnik V. Kuleba a spus că vaccinul rusesc este „un instrument de propagandă”, în contextul în care relaţiile între Kiev şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani.

„În calitate de membru al Guvernului, mă voi opune achiziţionării vaccinului rus, chiar dacă este eficient. Rusia nu se preocupă de starea de sănătate a ucrainenilor, ea se preocupă de impunerea propagandei sale şi de ideologia sa atunci când oferă acest vaccin”, a mai spus ministrul de Externe ucrainean.

Ucraina suferă economic și militar în urma abominabilei ocupații rusești în două regiuni luate prin rapt de Putin: Crimeea și Donbass-ul.

Luna trecută, cu prilejul unei vizite la Chişinău, preşedintele român Klaus Iohannis a promis că va dona 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech către Republica Moldova, ca un gest de solidaritate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here