Iohannis pune capac propagandei PSD: „Nu vorbim de austeritate, pentru că nu se taie salarii și pensii”. Și un apel la rațiune – de ce nu se pot mări iar lefurile bugetarilor: „Suntem în plină pandemie, în criză economică”

0
994

În plină agitație a bugetarilor, ale căror sindicate amenință cu proteste și ieșiri în stradă pentru că nu li se vor majora salariile și în 2021, așa cum s-a întâmplat în fiecare din ultimii ani, președintele Klaus Iohannis a făcut marți seara un apel la rațiune. Șeful statului a subliniat că nu poate fi vorba de austeritate, așa cum pretind sindicaliștii apropiați de PSD, deoarece nu se taie nici salarii, nici pensii.

Într-un moment de profundă criză economică generată de pandemia de coronavirus, România nu mai poate însă suporta, pur și simplu, noi măriri ale anvelopei salariale, care este deja cea mai mare din Europa, raportată la PIB-ul țării. Iohannis a făcut apel la rațiune și a menționat că această înghețare a veniturilor pentru bugetari se va încheia după ce se va încheia criza economică și România își va relua trendul ascendent.

„Trebuie să fim conștienți că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puțin bani la buget. Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare până nu ieșim din criză”

Șeful statului a explicat: “Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi restricţii să încheiem această pandemie. Însă trebuie să fim conştienţi că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puţini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenţie, lefuri bugetare, până nu ieşim din criza economică“.

Polițiștii au declanșat deja proteste, în timp ce profesorii acuză vehement guvernul că vrea să-i vaccineze și că nu le majorează salariile. Și primarii fac gălăgie, furioși că s-a amânat cu un an intrarea în vigoare a legii care le dă pensii speciale și lor.

România 2021: 1,25 milioane de bugetari, 32% din PIB merge la salarii. În zece instituții de stat, salariul mediu sare de 7.300 de lei. Funcționarii au cu peste 50% peste salariul mediu pe economie

România are în acest moment peste 1,25 milioane de bugetari, de două ori mai mulți decât în decembrie 1989, când țara număra cu cel puțin 4 milioane de locuitori mai mult. O analiză a ZF, făcută în 2020, arată că Guvernul cheltuie 32% din PIB-ul României se duce pe salariile bugetarilor (media în UE e de 22%). În zece instituții de stat, salariul mediu trece de 7.300 de lei, iar un funcționar public încasează azi cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie.

Începând din 2017, încercând să cumpere populația pentru a nu protesta la operațiunea de subjugare a tuturor instituțiilor, Dragnea a dat drumul unor majorări salariale în sectorul bugetar cu mult peste ce-și putea permite România. Toate împrumuturile externe făcute de Guvern în intervalul 2017-2019 s-au dus la salarii. În paralel, numărul bugetarilor a explodat. Nu a existat nicio corelare între eficiența și productivitatea angajaților la stat și creșterea veniturilor.

În acest timp, sectorul privat al economiei românești se zguduie. Salariile au fost înghețate încă de anul trecut, iar în foarte multe cazuri chiar reduse. Criza provocată de pandemie a închis numeroase afaceri și a generat foarte mulți șomeri. Prin contrast, în sectorul bugetar n-au existat încă niciun fel de restructurări, iar în 2020 veniturile au continuat să crească de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Iohannis a cerut marți răbdare: “Că sunt mulţi nemulţumiţi, şi asta pot să înţeleg, oamenii s-au aşteptat ca salariile să revină la normalitate, însă salariile şi pensiile vor putea să crească iarăşi cum ieşim din criza economică şi eu sunt convins că în acest an vom ieşi din criza economică. Sunt bani de pensii. Pensiile în vigoare aşa rămân, crescute“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here