Torturile la care a fost supus sportivul anti-dictatură, înainte de a fi spânzurat. Așa a recunoscut o crimă pe care n-a comis-o

1
5220
Navid Afkari

Înainte de a fi executat prin spânzurare, sportivul iranian Navid Afkari (27 de ani) a apucat să înregistreze un mesaj audio, în închisoarea Adel-Abad din Shiraz. El vorbește despre torturile la care a fost supus pentru a mărturisi o crimă pe care n-a făcut-o, la protestele anti-guvernamentale din 2018.

Sportivul iranian Navid Afkari, campion la lupte libere, a fost executat sâmbătă, 12 septembrie, în închisoarea din Shiraz în care era deținut, după ce un tribunal de la Teheran a decis că ar fi ucis un funcţionar în timpul unei manifestaţii din 2018.

Pe rețelele sociale, a apărut o ultimă înregistrare audio a sportivului, făcută în închisoare, chiar înainte de a muri.

”Acum sunt fericit, pentru că am învățat adevăratele aspirații ale umanității. Datorită vouă, oamenilor extraordinari. Aspirații care sunt mult mai mari decât campionatele internaționale de lupte libere”, a spus Navid Afkari, potrivit ziarului spaniol Marca.

În înregistrarea audio, scoasă în secret din închisoarea unde a fost deținut, luptătorul a recunoscut că a fost torturat și abuzat ca să mărturisească o crimă pe care nu a comis-o. El a vorbit despre o ”mare injustiție” și despre cum toată viața a visat să-și facă mama fericită, participând la concursurile internaționale de lupte.

Inclusiv preşedintele american Donald Trump a cerut Iranului să nu-l execute pe sportiv, însă niciun apel nu a fosbt ascultat.

A fost aproape sufocat cu o pungă pe cap

Afkaria fost condamnat la sentința capitală pentru că l-ar fi omorât pe Hassan Turkman, agentul de pază al unei companii producătoare de apă, deținută de Guvernul din Iran.

Totul s-ar fi petrecut în august 2018, la Shiraz, în timpul unor proteste la adresa autorităților din țară, acuzate de situația economică precară a cetățenilor.

În septembrie 2019, într-o scrisoare scrisă de mână, sportivul a detaliat abuzurile la care a fost supus.

El a explicat că, în cele două centre de detenție în care a stat, a fost lovit cu bastonul în picioare, mâini și abdomen.

De asemenea, el a povestit cum i-a fost turnat alcool în nas și a fost aproape sufocat cu o pungă pe cap, pentru a-i forța mărturisirea crimei. Mărturie pe care, în cele din urmă, a făcut-o.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here