Justiția spulberă șmenul primăriței Firea cu turcii: contract anulat, tramvaiele Capitalei vor fi de la Astra Arad!

0
21198
Astra Vagoane s-a retehnologizat cu bani europeni și acum produce tramvaiele 100% în România. Pe străzile din Arad, Oradea și Cluj circulă deja vehiculele produse de Astra. Urmează la rând și Bucureștiul scăpat de birul plătit "otomanilor" de Firea FOTO: https://www.astra-passengers.ro/

Doliu în administrația Firea: pe final de mandat, primărița s-a trezit că ultimul mare tun, contractul Primăriei București cu turcii de la Durmazlar, pentru achiziționarea a 100 de tramvaie, a fost anulat de Justiție, care a desemnat câștigătoare compania românească Astra Vagoane Arad.

Firea a încercat să meargă și cu tramvaiele pe dubioasa filieră turcească folosită și la contractele păguboase pentru autobuze și troleibuze. La licitație, încălcându-se chiar criteriile din caietul de sarcini, oamenii PSD i-au desemnat câștigători pe prietenii familiei Firea-Pandele, turcii de la Durmazlar, în defavoarea românilor de la Astra Vagoane.

Zbaterile administrației Firea pentru a da contractul către prietenii turci a întârziat cu un an livrarea tramvaielor către bucureșteni

Conducerea companiei din Arad a contestat rezultatul licitației și a câștigat, în primă instanță, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Instanța le-a dat celor de la Astra Arad câștig de cauză, stabilind că oamenii Gabrielei Firea atribuiseră ilegal contractul către turci.

Disperată că scapă afacerea printre degete, Firea a contestat la Curtea de Apel. Care însă a validat decizia CNSC.

Toată această luptă a “patrioților” de la PSD pentru a încredința contractul unei firme turcești, în dauna uneia din România care producea mai bine și mai ieftin, dar nu avea alte “calități”, a făcut ca livrarea primelor tramvaie către bucureșteni să întârzie un an.

Până la urmă, strânsă cu ușa de Justiție, Firea n-a avut încotro: Primăria Bucureștiului a informat oficial, marți, compania Astra Arad că a câștigat licitația pentru cele 100 de tramvaie și că, în curând, se va semna contractul.

”Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de către asocierea Astra Vagoane Călători (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co, LTD (asociat) ca fiind oferta câștigătoare, cu propunere financiară în valoare de 840.882.207,000 lei fără TVA pentru un număr de 100 de bucăți de tramvaie de tip ASTRA, cu un preț unitar de 8.408.822,00 lei fără TVA, așa cum a fost stabilit în propunerea financiară și pe baza propunerii tehnice prezentate” , scrie în documentul trimis de Primărie către Astra Arad.

Fără aceste eforturi ale administrației Firea de a direcționa contractul către turci, primele tramvaie ar fi circulat deja, la această oră, în București.

Contract de 173 de milioane de euro direcționat către o firmă din Turcia care n-ar fi trebuit nici măcar să fie admisă la licitație!

Așadar, tramvaiele vor costa circa 1,73 milioane de euro bucata, fără TVA.

Ilegalitatea comisă de Gabriela Firea în încercarea de a-i favoriza pe prietenii turci a fost strigătoare la cer. În documentul prin care infirma atribuirea contractului de către Administrația Firea turcilor de la Durmazlar, CNSC scria negru pe alb că aceștia nici măcar nu se calificau să intre în licitație! Siguri de victorie pe filiera Firea, turcii nici măcar nu s-au ostenit să pună în dosar toate documentele. Inițial, printre documente nu se regăsea și graficul de livrare a tramvaielor! Cu alte cuvinte, Firea le băga în buzunar 173 de milioane de euro fără TVA (valoarea totală a contractului), iar turcii nu își luau nicio obligație de a livra vehiculele până la o dată-limită.

Ulterior, când Firea și turcii au văzut că gluma se îngroașă și românii de la Astra Vagoane nu se lasă, la dosar a apărut o completare cu graficul de livrare a tramvaielor. CNSC a decis însă că astfel de lacune nu sunt permise: ”Într-adevăr, legislația permite completarea ofertei cu informații formale sau de confirmare, însă prezentarea graficului de livrare și a angajamentului ferm nu poate fi considerată o astfel de completare, cu atât mai mult cu cât, pe baza informațiilor primite, în cazul de față, oferta Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ a obținut un punctaj mai mare care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”.

Informațiile, care au apărut mai întâi pe clubferoviar.ro și, apoi, pe specialarad.ro, au fost comentate plastic de Nicușor Dan, candidatul opoziției la Primăria Bucureștiului: “Primăria Capitalei a încălcat flagrant legea și a atribuit turcilor de la Durmazlar contractul pentru cele 100 de tramvaie în loc să le atribuie Astra Arad. Din fericire, Astra Arad a contestat și CNSC, apoi Curtea de Apel, i-au dat dreptate. Dar bucureștenii au mai pierdut un an fără tramvaie din cauza primăriei corupte“.

Astă-primăvară, Firea le-a dat contractul de 42 de milioane de euro, pentru producerea a 100 de troleibuze, unor turci care nu fac așa ceva și care au pus la dosar un model de autobuz electric!

De notorietate este că un alt contract direcționat de Firea, în acest an, către companii turcești – licitația pentru troleibuze – a fost, de asemenea, contestat de concurenții care proveneau, de data aceasta, din Polonia.

Oamenii clanului Firea-Pandele din comisia care evaluează ofertele au desemnat câștigătoare a contractului pentru 100 de troleibuze, în valoare de 42 de milioane de euro fără TVA, o asociere de firme turcești care n-au produs până acum astfel de vehicule!

Mai mult, turcii s-au prezentat la licitație cu un model de autobuz electric, în loc de troleibuz! Primăria București a acceptat totul și i-a desemnat câștigători pe turcii de la Bozankaya Otomotiv și Sileo GMBH, iar Firea s-a precipitat să semneze contractul pe 31 martie.

Polonezii de la Solaris, care intraseră în cursă neștiind cu cine au de-a face, au fost șocați de ce s-a întâmplat și au contestat rezultatul licitației la Tribunalul București.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fiul-actor al lui Ilie Dumitrescu, prins drogat la volan, cu cocaină și canabis! În iunie a fost infectat cu Covid

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here