Sportivul anti-dictatură a fost spânzurat în zori. Justiția islamică l-a condamnat pe baza mărturiei luate sub tortură

1
6044
Navid Afkari

Sportivul iranian Navid Afkari Sangari (27 de ani), campion național la lupte și participant la competiții internaționale majore, a fost executat sâmbătă dimineața, prin spânzurare, în închisoarea Adel-Abad din Shiraz, orașul în care s-a născut.

Afkari a fost găsit vinovat de un tribunal revoluționar din Teheran pentru că ar fi ucis un funcţionar în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2018. De fapt, condamnarea i-a venit din partea Guvernului Republicii Islamice, pentru că justiția din Iran este subordonată politic.

Wikipedia notează că Navid Afkari „a fost condamnat la moarte de Guvernul Republicii Islamice Iran pentru o presupusă crimă care a avut loc în timpul protestelor din 2018”.

Navid (27 de ani) avea doi frați: Vahid (35 de ani) și Habib (29 de ani). Și ei au participat la protestele anti-guvernamentale, iar ulterior au primit pedepse grele, pentru complicitate la omor, în cazul fratelui lor.

Pedepsele celor 3 frați:

  • Navid – două condamnări la moarte + 6 ani și 6 luni de închisoare + 74 de lovituri de bici;
  • Vahid – 54 de ani și 6 luni de închisoare + 74 de lovituri de bici;
  • Habib – 27 de ani și 3 luni de închisoare + 74 de lovituri de bici.
Navid Afkari, încadrat de frații săi Vahid și Habib

Rugămintea lui Trump a fost ignorată

Navid a fost executat în primele ore ale dimineții din 12 septembrie 2020, în închisoarea Adel-Abad din Shiraz. Șochează graba cu care a fost organizată execuția. De regulă, condamnaților la moarte li se acordă un răgaz de câteva luni sau chiar un an, pentru a evita executarea unui eventual nevinovat, în urma unei erori judiciare. În acest timp, pot să apară probe și martori noi, care să dea totul peste cap.

Și în cazul lui Navid Afkari se ştia despre o amânare de 6 luni a punerii în aplicare a sentinţei. Totuși, fostul sportiv a fost executat la numai 10 zile de la pronunțarea deciziei.

În sprijinul lui Navid Afkari au sărit multe personalități politice și sportive din lumea întreagă. Însuși președintele SUA, Donald Trump, a scris vineri, 4 septembrie, pe Twitter:

„Am auzit că Iranul vrea să execute un mare și popular star de lupte, Navid Afkari, în vârstă de 27 de ani, al cărui singur act a fost o demonstrație anti-guvernamentală pe stradă. Oamenii protestau împotriva «agravării situației economice și a inflației». Aș aprecia foarte mult dacă liderii Iranului ar salva viața acestui tânăr și nu l-ai executa. Mulțumesc!”

Am lovit de două ori: o dată şi apoi încă o dată”

Televiziunea de stat de la Teheran a prezentat imagini cu Navid Afkari recunoscându-și crima de la protestul din 2018. Am lovit de două ori: o dată şi apoi încă o dată”, spune sportivul pe caseta video, în cadrul unui interogatoriu în cursul anchetei. Este mărturia pe baza căreia a fost pronunțată condamnarea.

În timp ce spune aceste cuvinte, Navid Afkari face un gest de înjunghiere, în timpul unei reconstituiri a uciderii lui Hassan Turkman, agentul de pază al unei companii producătoare de apă.

Aceasta este povestea oficială a crimei din Shiraz, variantă difuzată de televiziunea de stat iraniană.

Familia şi avocaţii lui Navid Afkari susţin însă că mărturia sportivului a fost smulsă prin tortură. „Nu există vreo imagine cu momentul crimei”, a punctat Hassan Younesi, avocatul lui Afkari, pe Twitter.

Însuși sportivul a precizat, în imagini care au circulat pe rețelele de socializare, că a fost forțat prin tortură să semneze documentele în care se autoincrimina.

Televiziunea de stat iraniană difuzează deseori presupuse confesiuni ale suspecților în cazurile politice. Multe dintre ele se dovedesc a fi fost făcute sub tortură.

Federația Internațională pentru Drepturile Omului și Justice for Iran (care are sediul la Londra) au precizat, într-un raport prezentat în iunie 2020, că televiziunea iraniană a difuzat peste 355 de confesiuni obținute prin tortură, în ultimul deceniu. Oficialii iranieni resping acuzațiile.

Marile proteste din Iran, 2018

Lumea sportului a cerut clemenţă pentru Navid Afkari

”Salvaţi-l pe Navid Afkari’! Familia luptelor şi comunitatea sportului mondial sunt alături de el. Vom lupta împreună pentru a li se face dreptate lui şi familiei sale”, a transmis pe Instagram, la începutul săptămânii, triplul campion mondial german Frank Staebler.

Fosta campioană mondială Aline Rotter-Focken a scris şi ea în reţelele de socializare: „Comunitatea luptelor are responsabilitatea de a vorbi. Vă rog, salvaţi-l pe Navid!”.

Zadarnic. Curtea Supremă din Iran a menținut două pedepse cu moartea în cazul lui Afkari, condamnat pentru înjunghierea mortală a agentului de pază și pentru alte fapte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Kim Jong Un și-a decapitat unchiul și l-a expus la palat, cu capul așezat la piept, ca să-i înspăimânte pe demnitarii regimului său

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

1 COMENTARIU

  1. Uite o măsură ar fi expulzarea ambasadorului iranian din Romania…ar da semnalul multor țări să facă la fel….ei ce zici dle ministru de externe ,ai curaj???… oricum cu regimul fundamentalist islamic nu avem nici în clin, nici în mânecă…. să se înțeleagă ,nu cu poporul iranian avem treabă ci cu criminalul care conduce țara ca în evul mediu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here