Poliția locală a primarului Tudorache (PSD), de la Sectorul 1, a cumpărat pe furiș, de la un xerox din Voluntari, echipamente anti-Covid de două ori mai scumpe decât prețul pieței

0
4427
Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, n-a pierdut vremea în perioada stării de urgență și a folosit rapid oportunitatea de a face achiziții de milioane la suprapreț, fără licitație. FOTO: Facebook Daniel Tudorache

Starea de urgență și decretul prin care s-a dat liber la angajări fără concurs și achiziții fără licitație au fost mană cerească pentru toate instituțiile publice din România. Poliția Locală a Sectorului 1, unde taie și spânzură primarul Daniel Tudorache – PSD, s-a grăbit să achiziționeze la suprapreț, pe 30 martie, echipamente de protecție anti-Covid și teste pentru depistarea coronavirusului de la o firmă din Voluntari, dezvăluie o anchetă făcută de Bianca Albu și publicată pe buletin.de.

Achiziția în valoare de 1,4 milioane de lei fără TVA s-a desfășurat pe furiș, fără să fie urcată pe SICAP (Sistem Informatic Colaborativ pentru Achiziții Publice), iar prețurile au fost uriașe chiar comparativ cu contracte similare făcute exact în aceeași perioadă de alte instituții.

Preț dublu la combinezoane, mai mult decât dublu la măștile FFP2 și cu “doar” 6 lei peste cel al pieței la FFP3. În total, pagubă la buget de 400.000 de lei

Potrivit contractului inițial, s-au comandat 20.000 de măști de protecție respiratorie tip FFP3 la prețul de 42 de lei fără TVA bucata (840.000 de lei în total), 5.000 de combinezoane la 97 de lei fără TVA bucata (485.000 de lei în total) și 30 de kituri de testare Covid-19 la 2.300 de lei fără TVA bucata (69.000 de lei în total). În total, 1.394.000 de lei fără TVA.

Ulterior – poate pentru că firma de Xerox nu putea onora toată comanda – s-a revenit asupra contractului și, pe 16 aprilie, în loc de 20.000 de măști FFP3, s-au trecut în acte 16.000 de măști FFP3 și 4.000 de măști FFP2. Acestea din urmă erau trecute la 30 de lei fără TVA bucata.

Buletin.de a verificat alte achiziții făcute în aceeași zi și a descoperit că, tot pe 16 aprilie, Spitalul din Turnu-Severin cumpăra măști FFP2 cu 14,29 lei, iar Institutul de Boli Cardiovasculare din Cluj găsea măști FFP2 cu 13,5 lei bucata.

Măștile FFP3, cumpărate de Poliția Locală Sectorul 1 cu 42 de lei fără TVA bucata, au fost găsite de buletin.de, în SICAP, la prețuri variind între 36 și 51,75 lei.

Combinezoanele au fost o altă achiziție la suprapreț a poliției lui Tudorache. Dacă Sectorul 1 a dat 97 de lei fără TVA pe o bucată, Spitalul din Fetești a plătit doar 48,75 lei!

La un calcul estimativ sumar, rezultă că Poliția lui Tudorache a plătit din banii cetățenilor Sectorului 1, doar în acest singur contract cu o firmă care vinde cartușe de imprimantă, cu aproape 400.000 de lei mai mult decât ar fi dat dacă ar fi cumpărat echipamentele anti-Covid la prețul pieței.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

VIDEO. Caraghioșii din Piața Victoriei: „Suntem ultimi rezistenți în fața tiraniei!”. S-a scandat „Jos nazismul!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.