Sute de redacții și numeroase personalități au semnat protestul inițiat de „Libertatea” împotriva retoricii scelerate a lui Ciutacu-RTV, după moartea Iuliei Marin

0
811
Unul din titlurile afișate miercuri seara de postul România TV. FOTO: Adrian Mihălțianu

Sute de jurnaliști, zeci de instituții media, asociații și foarte multe personalități ale societății civile, precum și cititori au semnat, în cursul serii de joi și al nopții de joi spre vineri, un protest împotriva emisiunilor oribile ale postului România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin, la 32 de ani. Apelul a fost inițiat de redacția „Libertatea“, iar Ziaristii.com se numără printre publicațiile care sprijină acest demers, cerând să fie stopat „discursul urii“, așa cum a fost descrisă în apelul lansat de „Libertatea“ prestația postului patronat de oligarhul fugar Sebastian Ghiță.

După vestea tragicei dispariții a Iuliei Marin, care ani de-a rândul s-a luptat cu o gravă afecțiune psihică declanșată de moartea mamei ei, România TV a organizat o campanie de linșaj public. Miercuri și joi seara, în prime-time, Victor Ciutacu și invitații săi au aruncat cu noroi în jurnalista decedată, având o retorică a intoleranței față de persoanele cu tulburări psihice. Cei de la România TV au reproșat conducerii trustului Ringier și publicației „Libertatea“ că nu i-au luat dreptul de a scrie jurnalistei Iulia Marin, afirmând în repetate rânduri că ei n-ar angaja și nici n-ar păstra persoane cu tulburări din spectrul psihic.

Aceste atacuri au un substrat profund. Iulia Marin a publicat numeroase anchete și reportaje care arătau corupția elitelor politico-militare din România, despre sistemul putred prin care mafia își conservă puterea în această țară. Încercând s-o discrediteze pe jurnalista dispărută, cei de la România TV au vrut să arate că toate investigațiile au fost scrise de o nebună care nu știa ce face. Implicit, mafioții demascați sunt nevinovați, ba chiar victime ale unor persoane fără scrupule – atacul îl vizează și pe Cătălin Tolontan, directorul editorial al trustului Ringier –, care s-ar fi folosit de „o nebună“ ca să-i atace pe „oamenii cinstiți“.

Scrisoarea deschisă inițiată de „Libertatea“ a fost semnată, în mai puțin de o zi, de sute de redacții media, de jurnaliști în mod individual, de asociații și foarte multe personalități ale societății civile.

Apelul mai poate fi semnat trimițând un mesaj scurt la adresa de e-mail: apel@libertatea.ro.

SCRISOARE DESCHISĂ: Apel împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV care incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală”

„Noi, instituțiile și organizațiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023.

În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnaliști, artiști, reprezentanți ai societății civile, o spunem cu toată claritatea și responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice și încurajează izolarea oamenilor cu afecțiuni psihice. 

Nu e întâia dată când, în spațiul audiovizual, se promovează un limbaj și idei care incită la ură. De data aceasta, victima principală este o persoană care nu se mai poate apăra: jurnalista de 32 de ani, Iulia Marin, care a decedat acum câteva zile. 

Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicațiile «Adevărul», Pressone.ro, Recorder.ro, «Gândul» și «Libertatea». Și-a făcut meseria cu dedicare și cu talent. Integritatea și discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii. 

Ziarista s-a luptat cu o suferință psihică diagnosticată și tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, așa cum o fac milioane de femei și bărbați din România, care muncesc în condițiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze și de la suferințe cardiace la diabet sau bipolaritate.

Mai ales pentru oamenii cu boli psihice, munca, mediul colectiv, responsabilitățile sunt recomandate de medici, ca însoțitoare ale tratamentului și terapiei. Iulia Marin însăși a scris de repetate ori cum o ajută munca de ziaristă și viața de redacție «care m-a încurajat și susținut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere și m-a ridicat de pe banca de rezerve pe care singură mă așezasem». 

În redacții, „nu de puține ori, auzeam: «Avem nevoie de tine». O vorbă în care nu credeam, nu-mi mai vedeam utilitatea și nici contribuția”, a mărturisit ea publicului.

Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, și cazul unui alt ziarist, un bărbat care are și el o suferință psihică. Ambele persoane au fost „țintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că «Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine».

Minute în șir, au fost ridiculizați și atacați oameni, decedați sau vii, pentru că au boli psihice și au fost învinovățiți cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează. 

În locul medicilor, al specialiștilor și al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt și cine este inapt de muncă, cine merită un salariu și cine nu, cine e de încredere și cine nu. 

Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor bolnavi. Nu este normal, nu este omenește să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor și să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-și câștiga existența, în mod liber și demn. 

Ne adresăm următoarelor autorități publice, dar ne adresăm și organizațiilor din domeniul publicității, precum și firmelor private care își derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV. Aveți aici transcrierea acestei emisiuni. Oricât de rău vă produce lectura, vă rugăm să faceți efortul de a citi, ca să respectăm nu doar șocul din familiile oamenilor atacați direct, dar și oroarea care cuprinde orice om martor la promovarea unor asemenea idei, despre inferioritatea copiilor, părinților și prietenilor noștri bolnavi. 

Pe aceste firme naționale și internaționale, precum și pe organizațiile precum IAA și RAC, care autoreglementează etica din publicitatea românească, le întrebăm: este prevăzută în codul dumneavoastră de responsabilitate socială asocierea cu posturi TV care incită la discriminare?

Către CNA ne adresăm, respectuos, și îi întrebăm când vor face, cu adevărat eficient, din interesul publicului motivul existenței lor ca instituție? Noi, ca societate, am ajuns ca în schimbul licențelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, să primim insulte și instigări la ură.

Către Consiliul pentru Combaterea Discriminării înaintăm rugămintea de a privi minutele acestei emisiuni care, în opinia noastră, a dus limbajul urii la noi cote, chiar și pentru nivelul substandard al unor posturi TV din România.

Încheiem această scrisoare printr-un apel către toți cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiți de speranță, de putere și de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* De ce trebuie închise haznalele TV: Ciutacu a speculat oribil tragica dispariție a jurnalistei Iulia Marin, la postul oligarhului fugar Sebastian Ghiță

* Impostura cinică a unui comunist din PSD: cum a pus Petre Daea să se verse o basculantă de gunoi în Pădurea Băneasa, ca să-l filmeze televiziunile că face ecologizare

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* Oamenii Rusiei în Biserică: Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a transmis enoriașilor mesajul Patriarhului Kirill, anunțându-i că se vrea „o resetare a lumii“, iar „stăpânitorii Pământului“ au provocat războiul din Ucraina

* „Venerarea științei, tehnologiei și progresului este noul păgânism. Biserica Ortodoxă Rusă i se va opune activ!“ – Patriarhul Kirill, în predica de Paște

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here