SURSE: Ciucă ar fi cerut de mai multe ori permisiunea lui Cîțu să coopteze USR în Guvern. A fost refuzat

4
1942
Florin Cîțu va rămâne în funcție cel puțin încă 2-3 săptămâni, dacă propunerea de Guvern a lui Nicolae Ciucă pică în Parlament

Generalul Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, a cerut în repetate rânduri conducerii PNL acceptul să coopteze din nou USR în coaliție, dar a fost refuzat sistematic, afirmă surse liberale pentru Europa Liberă. În aceste condiții a fost elaborat un cabinet cu o componență controversată, care are șanse minime să treacă de Parlament.

Prima consecință clară a respingerii de către Legislativ a Guvernului Ciucă va fi aceea că actualul Executiv, condus de premierul demis Florin Cîțu, va mai rămâne în funcție alte câteva săptămâni. Așa se va ajunge la situația ca, după o lună de la demiterea sa prin moțiune de cenzură, cabinetul interimar condus de actualul președinte al PNL să fie încă în funcție.

Săptămâna trecută, după discuția avută marți cu Dacian Cioloș, premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut mai multe încercări de a convinge conducerea PNL să-i „flexibilizeze“ mandatul, pentru a include și USR în Guvern. S-ar fi refăcut astfel, practic, coaliția PNL – USR – UDMR, iar trecerea noului Executiv prin Parlament ar fi fost asigurată.

Nicolae Ciucă a insistat să i se dea acceptul pentru refacerea coaliției. Cîțu s-a opus cu furie, parte din cauza resentimentelor față de USR, parte din cauza ordinului lui Iohannis

Premierul demis Florin Cîțu, care e și președintele actual al PNL, a respins însă cu înverșunare această soluție propusă de Nicolae Ciucă. Duminică seara, Ludovic Orban, fostul șef al liberalilor, a dezvăluit la Realitatea Plus că, de fapt, sursa acestei încăpățânări era chiar șeful statului, Klaus Iohannis, care a dat comandă să nu mai audă de USR în Guvern.

Surse liberale au explicat că Nicolae Ciucă și-a dat seama rapid că nu poate construi o majoritate în Parlament care să-i susțină Guvernul minoritar, așa cum primise mandatul de la Florin Cîțu. Așa că l-a angajat pe acesta în mai multe discuții, cerându-i o modificare a termenilor de negociere. Cîțu s-a opus vehement, parte din cauza urii care-l macină față de USR, parte din cauza ordinului primit de la Iohannis.

Ulterior, Florin Cîțu a refuzat și ideea de a coopta PSD în Guvern, dar social-democrații puseseră condiții umilitoare: să desemneze 7 miniștri și să le fie încredințate ministerele care controlează fluxul resurselor financiare bugetare, fondurile europene, Justiția și Sănătatea.

Iohannis poate evita suspendarea, dacă refuză dizolvarea Parlamentului, numai în urma unei noi înțelegeri oculte cu PSD

Teoretic, președintele Klaus Iohannis mai poate păstra în funcție Guvernul Cîțu – demis pe 5 octombrie – cel puțin până în a doua jumătate a lunii noiembrie. Dacă Parlamentul va pica la vot, în această săptămână, propunerea de Guvern a lui Nicolae Ciucă, șeful statului are două opțiuni prevăzute de Constituție:

1) dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri anticipate, situație în care Guvernul Cîțu rămâne în funcție până după alegerea noului Legislativ. Legea prevede că alegerile anticipate trebuie organizate la maximum 3 luni după dizolvarea Parlamentului. Asta înseamnă că Guvernul Cîțu ar supraviețui până la sfârșitul lunii ianuarie.

2) organizează o nouă rundă de consultări cu partidele și numește un al treilea candidat la postul de premier. Constituția prevede că președintele României poate dizolva Parlamentul după două încercări eșuate de a forma un nou Guvern, dar nu că ar fi obligat să facă acest lucru. Teoretic, Iohannis ar putea propune și un al treilea și chiar un al patrulea premier. În tot acest timp, procedurile s-ar relua mereu de la zero, Guvernul demis Cîțu rămânând în exercițiul funcțiunii.

Această a doua variantă este destul de riscantă și ar presupune obligatoriu o nouă înțelegere de culise între Iohannis și PSD, precum cele din campania electorală pentru prezidențialele din 2019 și de la începutul lui septembrie 2021 – ambele îndreptate împotriva USR.

De data asta, forțarea Constituției și prelungirea interimatului pentru Guvernul demis Cîțu prin desemnarea la nesfârșit a unor candidați de premieri fără șanse ar da prilejul Parlamentului, teoretic, să sesizeze CCR pentru conflict între instituții și să-l suspende pe Iohannis. Parlamentul nu poate face acest lucru însă fără votul PSD.

Ludovic Orban, fostul șef al PNL și deputat în actuala legislatură, a afirmat duminică seara că scenariul suspendării lui Iohannis ar avea șanse reale de materializare dacă președintele va forța nota și va refuza declanșarea alegerilor anticipate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A murit Doru Dinu Glăvan, creatorul mega-escrocheriei „pensii speciale pentru anumiți ziariști și pseudo-ziariști”

* Cîțu pare să fi lansat o minciună îngrozitoare: „Acea noapte în care am fost acolo”, adică în clubul Colectiv, în momentul tragediei. După toate indiciile, n-a fost

* De ce n-a venit Iohannis să comemoreze 6 ani de la tragedia „Colectiv“: juca golf la Pianu de Jos

* Orban: „Mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere a lui Iohannis. Cred că nu-și termină mandatul“

* VIDEO. CTP: „Klaus Iohannis a dezertat din funcția de președinte” / „PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare” / „PNL nu-și va mai reveni niciodată din lovitura de leucă aplicată în ceafă de Klaus Iohannis la Congres”

* „Nu vreau să știu cât de nervos va fi Rareș Bogdan!” Ironii de la USR după ce problema pensiilor speciale a dispărut din programul de guvernare al „echipei câștigătoare”

4 COMENTARII

  1. Iohannis este un las si alege sa dea intr-un partid cu mana altora. USR nu este usa de biserica, dar este un partid cu altfel de oameni si care nu sunt cocliti de metodele comuniste, fratiile de moment, minciuna si coruptie. Iohannis este si razbunator pentru ca nu s-a asteptat sa iasa din guvern acum scufunda ambele partide PNL si USR. Un nebun care trebuie sa fie demis cat mai urgent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here