marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaAcordul istoric al G20, excelent pentru România. Multinaționalele vor fi taxate cu...

Acordul istoric al G20, excelent pentru România. Multinaționalele vor fi taxate cu cel puțin 15%, iar o cotă parte din taxă va reveni țărilor în care își desfășoară activitatea

-

Şefii statelor și guvernelor din G20 au aprobat sâmbătă acordul istoric privind o reformă a impozitării internaţionale. Acordul are scopul de a pune capăt paradisurilor fiscale prin stabilirea unui impozit global minim de 15% asupra profiturilor multinaţionalelor, relatează Agenția France Presse (AFP).

Vestea este extraordinară pentru țări precum România, care vor obține beneficii substanțiale din noua taxă. În prezent, multinaționalele plătesc impozit în țările lor de baștină sau în paradisuri fiscale, „optimizându-și” cheltuielile. În viitor, o cotă parte din impozitul pe profit plătit de multinaționale va fi transferată către țările în care aceste mega-companii își desfășoară activitatea.

Noua regulă va fi aplicată companiilor care îndeplinesc două condiții: cifră de afaceri – minimum 20 de miliarde de euro pe an la nivel mondial; profitabilitate – peste 10%.

Anunțul a fost făcut de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, într-un comunicat: „Astăzi, toți șefii de stat din G20 au aprobat un acord istoric privind noile reguli fiscale internaționale, inclusiv un impozit minim global, care va pune capăt cursei către impozitarea corporativă”.

Unda verde va fi oficializată în mod oficial în comunicatul de presă final al G20 de duminică, potrivit mai multor surse apropiate negocierilor de la Roma.

Acest acord a fost încheiat la începutul lunii octombrie, sub egida OECD, de 136 de țări, care reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial. Reforma ar trebui să permită acestor țări să genereze în jur de 150 de miliarde de dolari venituri suplimentare pe an datorită acestui impozit minim.

- Advertisement -

O parte a acordului este transferarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către țările în care își desfășoară activitatea. Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde se află sediul lor.

Sunt vizate companiile care realizează peste 20 de miliarde de euro cifră de afaceri la nivel mondial și a căror profitabilitate depășește 10%. Acest prag va fi posibil să fie redus la 10 miliarde după 7 ani.

Obiectivul reformei: să împiedice multinaționalele și în special GAFA (Google – Amazon – Facebook – Apple), mari beneficiari ai pandemiei de Covid-19 și ai stării de izolare, să plătească impozite derizorii în ceea ce privește veniturile lor.

- Advertisement -

Celălalt aspect al reformei este introducerea unei cote minime efective de impozitare de 15% asupra profiturilor multinaționalelor. Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența.

Aderarea in extremis a Irlandei, Ungariei și Estoniei la acord, la începutul lunii octombrie, a permis OECD să încheie negocierile exact la timp pentru summitul de la Roma.

Apartenența lor a fost crucială, deoarece Franța dorește să profite de președinția sa rotativă a Consiliului European din ianuarie 2022 pentru ca impozitul minim să fie adoptat printr-o directivă europeană, care necesită unanimitate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. CTP: „Klaus Iohannis a dezertat din funcția de președinte” / „PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare” / „PNL nu-și va mai reveni niciodată din lovitura de leucă aplicată în ceafă de Klaus Iohannis la Congres”

* Gruparea Orban are deja 10 parlamentari: 2 senatori și 8 deputați. „O țară aruncată în haos” / „Mi-e rușine să mai dau ochii cu consătenii mei”

* AUDIO. Călugărul nebun de la Mănăstirea Durău: „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte!” / „Vaccinul ne transformă în hibrizi” / „De locul injecției se lipesc magneți” / „Vor să omoare 95% din populația lumii” / „Extratereștrii îl pun pe Antihrist în fruntea Guvernului Mondial”

* VIDEO. Iată ce poate face un preot înțelept! Exemplu admirabil pentru toată preoțimea română, inclusiv pentru Patriarhul Daniel

* A murit Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare (DIA) și scriitor conspiraționist. Avea 72 de ani

* A început telenovela! Anamaria Prodan: „Reghecampf și-a jefuit familia pentru amantă”. Până ieri zicea că e „soarele ei”, „cel mai bun soț”…

* Simona Halep, 6-0, 6-1 cu tânăra care tocmai o bătuse pe Emma Răducanu cu 6-2, 6-1!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -