luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsSorin Oprescu, înșfăcat de o brigadă specială în Grecia. Ofițerii l-au dibuit...

Sorin Oprescu, înșfăcat de o brigadă specială în Grecia. Ofițerii l-au dibuit la Atena. Fugarul așteaptă extrădarea, care în acest stat se face foarte greu

-

Fugarul Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei condamnat la 10 ani și 8 luni de pușcărie pentru corupție care dispăruse din țară înaintea sentinței, a fost dibuit în Atena și săltat de o brigadă specială a poliției europene. Acum, Oprescu așteaptă după gratii procesul de extrădare.

Grecia, la fel ca și Italia, este un fel de pământ al făgăduinței pentru tâlharii și infractorii condamnați de toate felurile. Acolo încerca să ajungă și Elena Udrea când a fost interceptată în Bulgaria. Se știe că Grecia extrădează foarte greu nelegiuiții condamnați de justițiile altor țări.

Oprescu a fost condamnat vinerea trecută la 10 ani și 8 luni de pușcărie de către Curtea de Apel pentru trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Toate faptele fuseseră comise până în 2015, în perioada când a fost primar al Bucureștiului. În final, spărgătorul de gheață al PSD – Oprescu reușise să recâștige Capitala pentru acest partid după o foarte lungă perioadă de timp și era socotit candidatul ideal pentru a câștiga și președinția României – a fost înfundat de propria-i lăcomie. Doctorul (Oprescu a fost și director la Spitalul Universitar) a fost prins în flagrant în 2015 de procurorii DNA, în timp ce primea mită 25.000 de euro de la un fost director al Administrației Cimitirelor. Acasă, lui Oprescu i s-au găsit alte sume importante de bani-gheață pe care n-a reușit să explice credibil de unde le avea.

Capturat de o echipă de ofițeri ENFAST, organism european specializat în căutarea și capturarea infractorilor condamnați care se ascund de justiție

După procese interminabile, vinerea trecută s-a pronunțat sentința definitivă la Curtea de Apel. Însă cineva s-ar părea că l-a avertizat din timp pe Oprescu asupra a ceea ce urma să se întâmple, așa că acesta a șters-o din țară cu două săptămâni înainte.
Câteva zile nu s-a știut nimic de fostul fruntaș PSD. Însă marți s-a aflat că o echipă specială a ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – în traducere, Rețeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriților) i-a luat urma și l-a dibuit în capitala Greciei, unde se ascundea.

- Advertisement -

ENFAST este un organism relativ recent al Uniunii Europene. Ideea s-a născut în 2010, în timpul unei conferințe organizate la Bruxelles și la care au participat delegații ale departamentelor naționale de urmăriri (echipe FAST) din 24 de țări ale UE. În 2013 s-a dat drumul la treabă, în prezent existând echipe specializate, disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în 28 de state membre ENFAST, atât din UE cât și din afara sa.

O astfel de echipă i-a luat urma lui Oprescu după ce s-a descoperit că fugise din țară și că n-avea de gând să se predea.

Grecia este însă o țară în care infractorii urmăriți se simt, în general, în siguranță. Ani în șir, urmăritul general Sebastian Ghiță a făcut liniștit naveta între Serbia, Grecia și Italia, fără să-l deranjeze cineva. Vara, proprietarul postului România TV petrece alături de alții ca el în insula bogătașilor, Mykonos, unde nu se pune problema ca poliția elenă să aibă curiozități.

- Advertisement -

Acum, Sorin Oprescu așteaptă în arest ca România să facă o cerere oficială de extrădare. Apoi, un tribunal grec va analiza cererea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin are exact stilul lui Hitler: ia decizii în locul coloneilor și comandă de la Kremlin ce să facă brigăzile din Ucraina – spun serviciile secrete occidentale

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -