miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsGuvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E...

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

-

Guvernul PSD-PNL face încă un pas spre revenirea la sistemul economiei reglementate și centralizate: discută miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență prin care va defini „specula” și sancțiunile împotriva „speculanților”, scrie Economedia.ro. Până de curând de neconceput ca PNL să poată lua o asemenea măsură dezastruoasă, fără nicio legătură cu liberalismul, această monstruozitate economică împinsă înainte de PSD – urmașul Partidului Comunist – a ajuns acum la un pas de realitate.

Conceptul de prețuri reglementate, de „mercurial” prin care statul decide care e prețul corect pentru kilogramul de roșii, litrul de benzină sau televizoare, a fost încercat 45 de ani, în România, de regimul comunist, și s-a soldat cu falimentul total al țării și ale economiei.

Regimul Iohannis a organizat, cu ajutorul televiziunilor, o „vânătoare de vrăjitoare” în care populației i s-au indicat vinovații: „privații” care „fac profit”, și nu guvernanții incompetenți și corupți

Acest sistem al economiei centralizate a eșuat pretutindeni în lume unde a fost încercat, iar regimul comunist chinez, sesizând eroarea, a făcut compromisul de a lăsa piața liberă – acesta fiind și secretul progresului acestei țări, în ciuda dictaturii de acolo.

Proiectul de OUG gândit de Iohannis, Ciolacu și Ciucă este, de fapt, o nouă măsură populistă prin care se încearcă păcălirea populației și indicarea unor țapi ispășitori pentru dezastrul economic în care a dus țara actuala guvernare în mai puțin de 9 luni.

- Advertisement -

Inflația uriașă (cel puțin 11%), căderea economică brutală, scăderea nivelului de trai nu au fost soluționate de regimul Iohannis-PSD. În lipsă de idei, actuala putere a instrumentat, cu ajutorul unora dintre televiziuni, o campanie în cel mai pur stil comunist, spunând populației că de vină nu sunt incompetența și corupția Guvernului, ci „speculanții”. Exact aceeași propagandă era făcută în anii 1950, când erau arestați „sabotori”, “chiaburi” și „burghezi” arătați poporului ca „dușmani ai țării” și „paraziți” vinovați de lipsuri și de perpetua criză și sărăcie.

În realitate, atunci ca și acum, de vină nu erau niște găinari care strângeau ca hârciogii mâncare, ci guvernanții. Actualul Executiv, tot mai toxic, nu a avut și nu are nicio strategie economică, se împrumută zeci de miliarde de euro la cele mai mari dobânzi din toată Europa și e incapabil să ia măsuri elementare de sprijin pentru sectorul privat, care ține de fapt în cârcă toată administrația de stat – ajunsă acum la număr-record de angajați.

Se revine la fugărirea celor care „fac stocuri” de zahăr și mălai? Guvernul anunță că va stabili prețul „corect” și cât trebuie să facă profit companiile – bănuite din start de „speculă”

Acum, Guvernul PSD-PNL vrea ca miercuri să definească „specula” ca fiind “practicarea unor prețuri nejustificat de mari”, „limitarea producției sau a vânzărilor” și „acumularea de mărfuri” în scopul creării de deficit pe piață.

- Advertisement -

Astfel, Guvernul va decide ce mărfuri trebuie să fabrice companiile – inclusiv cele private – și în ce cantități. „Acumularea de mărfuri” amintește de celebra rubrică „Reflector”, de pe vremea lui Ceaușescu, când erau prezentați ca vinovați pentru penurie oameni care stocaseră în casă 10 kilograme de zahăr sau de mălai.

Guvernul PSD-PNL se angajează să stabilească acele produse sau categorii de produse ori servicii considerate în situație de risc speculativ și care pot afecta „buna funcționare a economiei”. În acest moment, nu sunt precizate produsele.

În mod incredibil, Guvernul se angajează să analizeze dacă firmele practică prețurile corecte conform unor criterii precum:

– marjele intermediare de profit pentru produsul și/sau serviciul respectiv, pentru a analiza o majorare disproporționată a prețurilor față de cheltuieli;

– distribuția produselor printr-un lanț care cuprinde mai mulți intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a prețului;

– limitarea nejustificată a producției și/sau a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea / diminuarea semnificativă a aprovizionării pieței interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare/stopare.

Acesta este încă un pas brutal și evident al regimului Klaus Iohannis pe urmele Viktor Orban în Ungaria – care a dus țara spre iliberalism, controlul total asupra presei și economiei, îndepărtarea de Uniunea Europeană și NATO și apropierea sfidătoare de Rusia lui Putin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curajul nebun de a spune adevărul în Rusia. “Putin e un dictator paranoic. Va ajunge la tribunal după război“. Articolele au fost șterse imediat

* Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

* Portretele putiniștilor lichidați în Ucraina au fost aruncate la gunoi după defilarea din Piața Roșie!

Șoc la televiziunile rusești, de 9 Mai: „Sângele copiilor ucraineni este pe mâinile voastre”! Hackerii au făcut zob propaganda lui Putin

„As al tancurilor“ și campion mondial la jocuri de război, un rus a fost ucis de ucraineni în războiul real. La concurs, Basanov nimerise țintele în timp ce tancul său rula cu 80 km/oră

Surpriză totală pentru ruși: Jill Biden a dat o fugă în Ucraina, via Slovacia, la o zi după vizita în România! Soția lui Joe Biden s-a întâlnit cu cea a lui Zelenski

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

VIDEO. Insula Șerpilor a devenit cimitir pentru ruși! Atacuri în serie ale ucrainenilor. O dronă Bayraktar a făcut praf un elicopter putinist

DOCUMENT. De frica ucrainenilor, o companie formată din 295 de militari ruși a dezertat de pe câmpul de luptă. Procurorii lui Putin au deschis dosare penale pe numele fugarilor

Se înmulțesc informațiile despre o iminentă lovitură de stat împotriva lui Putin

Rusia a început o nouă campanie de propagandă: acuză și Suedia că e nazistă!

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

Minciuna grosolană a lui Ciolacu: zice că nu are dreptul la pensie specială, dar are! Se califică deja la 3.000 de euro pe lună

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Cei care am prins economia comunistă știm. Alegerea nu este între speculă și mărfuri ieftine ci între speculă și magazine goale și mărfuri date pe sub mînă, pe relații și pile.

    Specula este un instrument economic necesar, este echivalentul durerii pentru boală. Dacă prețul poate fi mărit, indiferent cum, ese un semn că oferta este insuficientă și trebuie încurajată prin eliminarea piedicilor și obstacolelor. De fapt, nu biata ofertă de bunuri și servicii este de vină ci risipa uriașă făcut în România și în lume în numele pandemiei (reală și serioasă, dar catastrofal gestionată) și, în particular blocarea administrativă în extracția și transportul hidrocarburilor, din România pînă în SUA. Acest din urmă factor a amplificat enorm forța de acțiune economică a Rusiei și impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor.

    Geaba ne batem cu oamenii vinovați că vînd la valoarea de înlocuire, nu la cea a achiziției, dacă inflația este stimulată prin deficite bugetare iresponsabile și prin măsuri adminstrative stupide, care sărăcesc oferta.

  2. Să mai tăiem nițel din sutele de milioane de euro pe care statul (adică NOI) le plătește, cu titlu de pensii speciale, unor categorii care evident se cred mai cu moț!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -