A fugit și Sorin Oprescu! Deși fiul său locuiește la Viena, fostul primar a ieșit din țară pe la Giurgiu, în ziua a doua de Paște. Oprescu a fost dat în urmărire generală

0
4695
Sorin Oprescu (tatăl) - Mircea Oprescu (fiul)

Condamnarea la închisoare – 10 ani și 8 luni – nu l-a găsit pe Sorin Oprescu în țară! Fostul primar și-a luat tălpășița cu două săptămâni înaintea pronunțării sentinței definitive. Încă un infractor „marca PSD” se adaugă pe lista marilor fugari.

Degeaba s-au dus polițiștii, vineri, la locuințele cunoscute ale lui Sorin Oprescu: peste tot, acesta a fost de negăsit.

Diverse surse de presă au lămurit misterul: Sorin Oprescu a părăsit teritoriul României în urmă cu două săptămâni! El a ieșit din țară pe la Giurgiu, spre Bulgaria, traseul ales și de Elena Udrea la cele două fugi ale sale (în 2018 și 2022). Pare o opțiune ciudată, dat fiind că fiul lui Sorin Oprescu, Mircea Oprescu, locuiește de mai mulți ani la Viena, unde face bani grei fructificând influența, relațiile și combinațiile tatălui său.

Sorin Oprescu ar fi părăsit România luni, 25 aprilie – ziua a doua de Paști.

La scurt timp după ce a constatat absența lui Sorin Oprescu de la domiciliu și refuzul acestuia de a se preda, Poliția Română l-a adăugat pe lista persoanelor date în urmărire.

Sorin Oprescu (70 de ani) a fost condamnat definitiv astăzi, de Curtea de Apel București, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru patru fapte de corupție. Condamnarea este dublă față de cea primită de Oprescu în primă instanță, în 2019, când a luat 5 ani și 4 luni de închisoare, în procesul început spre sfârșitul anului 2015.

DOCUMENT: Sorin Mircea Oprescu – urmărit general

Total: 18 ani. Prin contopire: 10 ani și 8 luni. Și totuși, Oprescu va sta în pușcărie cel mult 3 ani și 2 luni!

Sorin Oprescu a primit următoarele 4 condamnări, pentru patru capete de acuzare:

 • constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată – 6 ani și 6 luni
 • luare de mită – 6 ani
 • abuz în serviciu – 3 ani
 • spălarea banilor – 3 ani şi 6 luni.

TOTAL: 19 ani.

PRIN CONTOPIRE: 10 ani și 8 luni.

După contopirea pedepselor, instanța aplică pedeapsa închisorii cea mai grea (6 ani şi 6 luni de închisoare), la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte trei pedepse: 1/3 din 12 ani și 6 luni = 4 ani și 2 luni închisoare. Așadar, pedeapsa totală e de 10 ani și 8 luni de închisoare.

Cum Sorin Oprescu are mai mult de 60 de ani, el va putea fi eliberat condiționat după efectuarea unei treimi din pedeapsă, adică 3 ani și 6 luni și 20 de zile.

Din această perioadă va fi scăzută perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, care totalizează 4 luni și 8 zile (6 septembrie 2015 -14 ianuarie 2016).

Așadar, Oprescu ar mai avea de stat după gratii, efectiv, 3 ani, 2 luni și 12 zile.

Dar pedeapsa va mai putea fi scăzută și prin lucrări științifice sau muncă în atelierele penitenciarului. Altfel spus, fostul primar va putea ieși din pușcărie chiar și după mai puțin de 3 ani, deși a comis infracțiuni însumate de 18 ani!

Confiscări și de la Oprescu, și de la concubina sa

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 de lei şi 9.500 de euro, la care se adaugă 50.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu prin intermediul iubitei sale, dr. Adriana-Elena Nica (pe care o promovase la conducerea Spitalului Universitar din București, când el n-a mai putut deține funcția ca urmare a problemelor penale).

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra proprietății situate pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, județul Ilfov, compusă dintr-o vilă de 526 metri pătrați şi un teren în suprafaţă de 895 metri pătrați, aparţinând lui Sorin Oprescu.

9 condamnați, 63 de ani și 4 luni de închisoare

În septembrie 2015, Sorin Oprescu a fost prins în flagrant, la locuinţa sa din Ciolpani, primind suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care proveneau din corupţie. Procurorii DNA au stabilit că Oprescu organizase un grup infracțional prin intermediul căruia percepea o mită de 10% din toate contractele încheiate de Primăria Capitalei.

Dosarul a fost trimis în instanță în noiembrie 2015.

În total, în dosar au fost condamnate 9 persoane, la o pedeapsă însumată de 63 de ani și 4 luni. Pentru comparație, în „dosarul Colectiv” au fost condamnate 8 persoane, la o pedeapsă însumată de 61 de ani. Așadar, „crimele financiare” din „dosarul Oprescu” au fost pedepsite mai aspru decât crimele din „dosarul Colectiv” (65 de morți și peste 150 de mutilați)!

Condamnările din „dosarul Oprescu”

 • Bogdan Cornel Popa (fost director în Primăria Capitalei) – 11 ani și 6 luni
 • Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) – 10 ani și 8 luni
 • Ion Niță – 7 ani și 10 luni
 • Cristian Stanca (fostul șofer al lui Oprescu) – 7 ani și 2 luni
 • Mircea-Octavian Constantinescu – 6 ani și 10 luni
 • Claudiu Bengalici – 6 ani și 6 luni
 • Romeo Albu – 6 ani
 • Florin Șupeală – 4 ani
 • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela – 2 ani și 10 luni

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sorin Oprescu – 10 ani și 8 luni de închisoare! În total, 63 de ani și 4 luni pentru cei 9 membri ai grupului infracțional organizat – mai mult decât în „dosarul Colectiv”!

Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”!

„Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

Dat afară de la TVR, „gornistul penalilor”, Ionuţ Cristache, a fost recuperat de condamnatul Dan Andronic. De luni, emisiune la EVZ

Minciuna grosolană a lui Ciolacu: zice că nu are dreptul la pensie specială, dar are! Se califică deja la 3.000 de euro pe lună

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

Încă o navă rusească a fost lovită de ucraineni lângă Insula Șerpilor! Vasul Bobrov e în flăcări, tractat către Sevastopol

Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Viktor Orban, pe urmele lui Putin: Croația are „mare și porturi” care i-ar fi fost smulse Ungariei! Zagrebul, indignat de revizionismul maghiar; Budapesta, obraznică

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here