VIDEO. „Păpușa de fier a lui Putin”, șocată în direct la Rossia 1: un colonel veteran a spus că „mitul ucrainenilor demoralizați e fals, ei pregătesc un milion de soldați; toată planeta e împotriva noastră!”

2
2796
Discursul colonelului rus Hodarionok, unul foarte bine articulat ;i argumentat profesionist, i-a șocat pe cei din studioul Rossia 1, unde tocmai se puseseră plăcile obișnuite ale propagandei putiniste. Ofițerul a spus clar că Rusia e singură, că toată lumea e împotrivă și că perspectiva războiului din Ucraina este înfrângerea

Un nou duș rece al contactului cu situația reală a primit publicul rusesc de televiziune luni seara, chiar în prime-time și la postul de stat Rossia 1, unde colonelul în retragere Mihail Hodarionok a demontat literalmente întreaga propagandă a Kremlinului. Veteranul, un reputat specialist în Rusia, nu s-a lăsat intimidat de trompeta Olga Skabeieva, moderatoarea-propagandistă supranumită „Păpușa de fier a lui Putin”, și a avertizat că Rusia a rămas singură contra lumii întregi, că Ucraina nu e nici pe departe demoralizată, că în spatele frontului se pregătescu acum 1.000.000 de ucraineni care sunt echipați cu arme occidentale etc.

Șocul a fost literalmente uriaș. Olga Skabaieva a încercat în repetate rânduri să-l întrerupă pe colonelul Hodarionok și să-l pună la punct – înregistrarea video arată exact același stil folosit în studiourile Antenei 3 de oamenii lui Dan Voiculescu –, dar ofițerul și-a continuat imperturbabil discursul finalizat cu un îndemn pentru Putin să iasă din conflict acum, cât încă se mai poate.

Întreaga lume este împotriva noastră„, a avertizat Hodarionok, spunând clar că miturile ventilate de mass-media rusești despre Ucraina și ucraineni sunt „false, ca să nu spun mai mult”. El a subliniat că armata ucraineană nu e nici demoralizată, nici în dezordine, așa cum pretinde Kremlinul. Rusia se află într-o „izolare geopolitică totală“ și că „practic întreaga lume împotriva noastră“, a arătat Hodarionok, afirmând că țara „trebuie să iasă“ urgent din această situație.

Moderatoarea Olga Skabeieva a încercat să-l contreze, dar colonelul a pus-o la punct cu explicații profesioniste: „Este irelevant că soldații mobilizați de Ucraina sunt recruți. Ceea ce contează este dorința lor de a lupta, iar ucrainenii vor să lupte până la ultimul om”

Șocată de ce aude chiar în emisiunea sa, Olga Skabeieva l-a contrat, spunând că nu-i chiar așa și că Rusia are aliați puternici, China și India. Însă colonelul i-a replicat imediat că aceștia sunt aliați de conjunctură.

Mihail Hodarionok a fost comandant al apărării aeriene și absolvent al unora dintre cele mai bune școli militare ale Uniunii Sovietice înainte de 1989. Emisiunea în care a făcut aceste afirmații este una dintre cele mai urmărite din Rusia, un talk-show de seară moderat de una dintre cele mai înfocate propagandiste ale Kremlinului, Olga Skabeieva, care din acest motiv are și porecla „Păpușa de fier a lui Puțin”.

Ofițerul n-a avut însă nicio reținere, avertizând că războiul merge prost și că este posibil să se înrăutățească și mai tare, iar amenințările cu rachetele nucleare „par de fapt destul de amuzante„.

Disputa cu moderatoarea putinistă a fost, în sine, deosebit de interesantă. Ucraina, a avertizat Hodarionok, e pe cale să mobilizeze peste un milion de soldați care vor fi instruiți de Occident și dotați cu arme moderne, gata să lupte și să moară până la unul pentru a-și proteja patria împotriva Rusiei.

Propagandista Olga Skabeieva l-a contrazis, spunându-i că această uriașă armată ucraineană va fi formată în mare parte din recruți. Hodarionok i-a răspuns imperturbabil, cu siguranța expertului care știe ce vorbește, că este irelevant modul în care este recrutată o armată. Ceea ce contează cu adevărat este dorința de a lupta, iar Ucraina „intenționează să lupte până la ultimul om“. El a subliniat: „Este total eronat să credem că o armată cu contract e formată din profesioniști. Poți avea o armată de recruți care să fie la un nivel foarte competitiv”.

„Ne aflăm într-o izolare geopolitică totală și, oricât de mult am urî să recunoaștem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră

Apoi, el a adăugat că poziția Rusiei pe scena mondială nu este cu nimic mai bună și că acum „ne aflăm într-o izolare geopolitică totală și, oricât de mult am urî să recunoaștem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră. Și tocmai din această situație trebuie să ieșim“.

Întreaga scenă a părut pur și simplu ireală. În studiourile televiziunilor rusești pur și simplu nu se spun astfel de lucruri. Hodarionok transmitea unui public de zeci de milioane de oameni informații total contrare celor livrate luni în șir, dintr-un platou TV unde toți ceilalți cântau aceeași arie a Kremlinului. Atât moderatoarea, cât și invitații din stânga și din dreapta susțineau efectiv opusul a ceea ce spunea ofițerul.

Hodarionok a făcut apel în direct la colegii platou să renunțe la „tranchilizantele informaționale” și să privească obiectiv situația. În primul rând, a spus el, zvonurile privind „o cădere morală și psihologică în cadrul forțelor armate ucrainene, care ar fi în pragul unui fel de criză de moral„, sunt „false, ca să nu spun mai mult. Situația… este că forțele armate ucrainene sunt capabile să înarmeze un milion de oameni“ care vor fi dotați cu arme occidentale și instruiți cum să le folosească de către armatele care fac parte din NATO. „Așadar, un milion de soldați ucraineni înarmați trebuie să fie privit ca o realitate a viitorului foarte apropiat.“

Colonelul le-a avertizat dur pe trompetele propagandei putiniste din platou: „Păstrați un simț al realismului! Mai devreme sau mai târziu, realitatea istoriei vă va lovi atât de tare încât veți regreta“

El a spulberat și iluzia că va fi vorba de o armată de strânsură, formată din amatori: „Dorința de a-și proteja patria, în sensul în care există în Ucraina, chiar există acolo, ei intenționează să lupte până la ultimul om. În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului în rândul personalului, care varsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte“.

Îndemnându-i pe cei din jurul său să „păstreze un simț al realismului„, el i-a avertizat că „mai devreme sau mai târziu, realitatea istoriei vă va lovi atât de tare încât veți regreta„.
Nu este nici prima dată când colonelul Hodarionok lansează astfel de avertismente. Chiar înainte de începerea războiului, el a scris că ucrainenii vor lupta ca niște diavoli pentru a-și apăra țara și că Rusia se aruncă într-un conflict mai lung, mai sângeros și mult mai costisitor decât se așteaptă.

Într-o intervenție avută înaintea discursului lui Putin, de Ziua Victoriei, pe 9 mai, tot colonelul Hodarionok a avertizat că mobilizarea în masă a trupelor nu va rezolva problemele cu care se confruntă armata rusă. Dar ceea ce a făcut el luni este cea mai lungă și mai profundă analiză a crizei în care Rusia s-a băgat singură.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin are exact stilul lui Hitler: ia decizii în locul coloneilor și comandă de la Kremlin ce să facă brigăzile din Ucraina – spun serviciile secrete occidentale

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here