Sică Mandolină a murit, trăiască premierul! Între Băsescu și Orban, 15 ani de înjurături și declarații de dragoste. De ce Băsescu susține Guvernul PNL?

3
1424
Traian Basescu, Ludovic Orban, politicieni Romania
Traian Băsescu a declarat că va susține Guvernul Orban și va discuta cu parlamentarii PMP, rugându-i să-l voteze - Foto: Facebook/Traian Băsescu, captură TV

Traian Băsescu, aflat într-o emisiune la B1 TV, a lăsat să se înțeleagă că PMP va vota în parlament pentru Guvernul Orban.

Mai mulți reprezentanți ai partidului sunt supărați că PMP n-a fost invitat în executiv pentru că, în prealabil, ar fi existat o astfel de înțelegere.

Traian Băsescu a declarat la B1 TV că: ”Domnul Ludovic Orban s-a dus la grupurile PMP şi le-a spus: «Vreau să guvernăm liberali cu PMP». «În regulă», i s-a spus, «suntem gata!» Şi aveau şi cu cine. Pe urmă a venit domnul Tăriceanu care a spus «fără PMP». În acel moment toţi au spus: «Mă frate, dar guvernul ăsta va fi condus de domnul Tăriceanu sau de domnul Ludovic Orban?». Punctul de vedere exprimat de ei nu a fost «ne pare rău că nu ne face miniştri, ci că s-a schimbat punctul de vedere la cererea lui Tăriceanu». (…) Pe ei nu i-a deranjat UDMR-ul, i-a deranjat Tăriceanu (…) unul din marii luptători pentru implementarea programului Dragnea”.

Trebuie amintit că între Traian Băsescu și Ludovic Orban există o interacțiune politică de 15 ani.

Orban a fost vreme de câteva luni, adjunctul lui Băsescu la Primăria București. În perioada iulie – decembrie 2004, cei doi au condus Capitala. La sfârșitul acelui an, Traian Băsescu ajunge Președintele României, iar câteva luni mai târziu, Ludovic Orban devine ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu.

În momentul rupturii petrecute în Alianța DA, relația dintre Băsescu și Orban intră într-o fază tensionată.

Ludovic Orban devine un puternic critic al președintelui Băsescu, mai ales în al doilea mandat al celui din urmă.

Cei doi oameni politici s-au jignit, s-au ironizat și s-au criticat reciproc. Băsescu l-a poreclit pe Orban “Sică Mandolină”, pentru că ultimul e pasionat de chitară.

După ce a trecut moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Dăncilă, Traian Băsescu a declarat la Digi 24 că nu-i va mai spune lui Orban “Sică Mandolină”: ”Eu am fost oarecum sceptic când spunea Orban – am 237 de voturi – și a avut 238. Nu-i fac un compliment lui Orban, pe care l-am avut viceprimar, nu am avut o relație fericită, însă nici ostilă. Însă exactitatea cu care a știut să spună cifra care va fi la moțiune a fost impresionantă. Nu o să-i mai spun Sică Mandolină de acum, îi spun Ludovic Orban. A avut o predicție foarte exactă, la un vot diferență”.

În 2016, la doi ani după ce Traian Băsescu își încheiase mandatul de președinte, Orban a declarat că acesta din urmă a fost: “…singurul primar al Bucureștiului care a avut un program”. 

După tensiunile apărute între parlamentarii PMP și cei PNL în legătură cu noul guvern, Traian Băsescu a intervenit, încercând să calmeze ambele părți: ”PMP a fost dispus să împartă cu PNL riscurile acestei guvernări”, dar membrii PMP au fost deranjaţi de faptul că schimbarea s-a făcut la cererea liderului ALDE, despre care Băsescu a spus că membrii PMP îl numesc ”slugoiul de serviciu”, anunță News.ro.

Traian Băsescu a dat mai multe semnale că e dispus să susțină Guvernul Orban, dar și că își va folosi influența pentru a-i convinge pe parlamentarii PMP să voteze validarea noului executiv. 

”Eu sunt convins că până la urmă le trece furia şi vor şti să răspundă unui comandament, acela ca ţara să aibă un Guvern”, a declarat Traian Băsescu.

Referitor la numirile de miniștri propuse de PNL, Băsescu a spus: ”Lucian Bode cred că e o soluţie bună. Cătălin Predoiu şi el e o soluţie bună, în mod categoric. Este bine că a fost reactivat din punct de vedere politic pentru că el poate privi cu luciditate şi, sper eu, fără spaime legate de Bruxelles sau de cei de pe aici în modificarea legislaţiei care vizează justiţia, dacă va fi nevoie”.

În ce priveşte nominalizarea generalului Nicolae Ciucă pentru MApN, Băsescu crede că ”generalul trebuie să rămână general” şi se întreabă retoric ”ce caută în politică un general de patru stele, acoperit de glorie pe fronturile din Irak şi Afganistan”, conform News.ro.

Băsescu și Orban au intrat într-o nouă epocă de colaborare care va ține atâta vreme cât interesele politice ale celor doi coincid. 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Proştilor din Europa! Lia Savonea nu dă doi bani pe experţii anticorupţie din UE care au întocmit rapoartele GRECO. Cică au făcut „erori factuale”

* Mulţumesc, Dan Barna!

* Aripa Savonea, lovitură de palat în CSM. Scrisoarea care arată că a devenit aliata clanurilor penale împotriva României europene

* I-a venit rândul şi lui Arafat? Părintele SMURD, audiat în Dosarul Colectiv, la 4 ani de la tragedie

* Nebunie la Londra: Boris Johnson blochează iar Parlamentul. A suspendat procedura privind acordul Brexit, pe care chiar el l-a negociat cu UE!

* Ce va face Dan Barna? Procurorii DNA s-au autosesizat după dezvăluirile Rise Project privind afacerile cu fonduri UE ale liderului USR

* Cum a mutat Dăncilă o fabrică Volkswagen din România în Bulgaria

* Între USR şi PNL, pe cine vede Băsescu „aliat natural” al PMP? Ce crede fostul preşedinte despre şansele Guvernului Ludovic Orban şi cum vede relaţia dintre „pragmaticul” Ponta şi „piatra de moară” Tăriceanu

Cuc era să blocheze și un avion în care nu se afla niciun parlamentar! Cursa de Oradea avea pe lista de zbor un deputat USR, care n-a mai urcat însă la bord

VIDEO. Încă o probă zdrobitoare împotriva lui Cuc: schimbul de SMS-uri cu directoarea Tarom. „Mai uitați-vă pe Satu Mare, dacă a plecat vreunul”

VIDEO. CTP despre tentativa lui Cuc de a bloca la sol avioanele Tarom: „Un act de terorism, deturnare de avion”

VIDEO. Cucule, pușcăria te mănâncă! Autodenunț: a fost acasă la șefa Tarom și a întrebat-o „ce parlamentari zboară” în ziua moțiunii. DNA începe luni audierile

 

3 COMENTARII

  1. Ludovic Orban e un fel de Klaus Iohannis la guvern în 2012. Adică un mare nimic. Dacia Superior are nevoie de proiecte de dezvoltare nu de managent taxe fiscale. Așa se pricep și PSD. Vrem activitate și lacrimi de bucurie la guvern că treaba merge și leafa, oricare ar fi ea, devine un fel de vechime a gândurilor amabile.
    Ludovic Orban, să nu ne amăgești. Să nu omori oameni pentru dolari. Mă vei pierde de prieten și-mi voi dormi mileniul în vreo mănastire cu ochii în sus, spre Christos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here