Arafat și șefii ISU, în colimatorul procurorilor! Parchetul anunță începerea anchetei penale pentru ucidere din culpă și alte infracțiuni

4
846
Raed Arafat, Romania
Raed Arafat

După ce documentul video, filmat de un angajat ISU, a fost dat publicității au apărat și reacțiile opiniei publice.

În seara zilei de joi, câțiva protestatari s-au dus la sediul ISU din București. Acolo au cerut demisia lui Raed Arafat și i-au acuzat pe cei din sistemul de intervenții de urgență că au acționat haotic în cazul Colectiv, dar și că au ascuns probe anchetatorilor.

Protestatarii au postat un video al protestului însoțit de un mesaj pe pagina de Facebook “Evoluția în instituție”: “Demisia nu este suficientă, așa că solicităm demiterea din funcție a lui Arafat și a șefilor ISU pentru modul în care au gestionat intervenția de la clubul Colectiv. Nu poți căra marii arși pe paleți, ca și cum ar fi niște obiecte de mobilier și să te afli pe același fotoliu de secretar de stat. Nu poți ascunde probe incriminatorii și să nu pățești nimic. O curățenie a Ministerului de Interne este imediat necesară!”

Reprezentanţii Reset Iaşi, o altă organizație civică, a făcut plângere penală împotriva conducerii ISU.

Aceștia au anunțat că denunţul la adresa şefilor ISU a fost făcut după ce membrii grupului civic din Iaşi „au aflat cu stupoare că şefii ISU au tăinuit probe video importante cu privire la primele minute ale intervenţiei în cazul Colectiv”.

Ei și-au motivat sesizarea penală depusă prin următorul mesaj: „Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucţionare a justiţiei şi un motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus“.

Conducerea Reset Iaşi susţine că intervenţia autorităţilor a fost haotică şi că „a existat din primul moment suspiciunea privind lipsa de profesionalism şi de empatie a salvatorilor“.

Reprezentanții Reset au mai scris că: „… încă o dată s-a dovedit că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exerciţiu de compasiune faţă de un muribund. Suntem singuri şi ne avem doar pe noi! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie şi solidaritatea noastră pot (re)construi ţara în care vrem să trăim“.

Denunţul grupului civic din Iaşi îi vizează pe Raed Arafat, Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă, cei trei fiind acuzaţi că au întârziat şi obstrucţionat ancheta în dosarul Colectiv, anunță News.ro.

O filmare de aproximativ 20 de minute, făcută în noaptea intervenţiei la incendiul din clubul ”Colectiv” şi care a fost ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea.

Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj al ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

Parchetul General anunţă că procurorii care au făcut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar înregistrarea video făcută publică joi şi nici nu au ştiut de existenţa ei. Procurorii au cerut, joi, ISU, această înregistrare video.

Şeful ISU a declarat că imaginile nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute ”în mod punctual”, conform News.ro.

Într-un comunicat oficial, Parchetul General anunță că a declanșat urmărirea penală cu privire la probele noi apărute în Dosarul Colectiv: “Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei  către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului  – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor.”

Joi, după apariția documentului video, reprezentanții Parchetului General au anunțat că proba respectivă nu a fost predată de ISU anchetatorilor deși sunt două dosare cu privire la tragedia de la Colectiv, unul în instanță, celălalt la procurori, în faza de urmărire penală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Între USR şi PNL, pe cine vede Băsescu „aliat natural” al PMP? Ce crede fostul preşedinte despre şansele Guvernului Ludovic Orban şi cum vede relaţia dintre „pragmaticul” Ponta şi „piatra de moară” Tăriceanu

Cuc era să blocheze și un avion în care nu se afla niciun parlamentar! Cursa de Oradea avea pe lista de zbor un deputat USR, care n-a mai urcat însă la bord

VIDEO. Încă o probă zdrobitoare împotriva lui Cuc: schimbul de SMS-uri cu directoarea Tarom. „Mai uitați-vă pe Satu Mare, dacă a plecat vreunul”

VIDEO. CTP despre tentativa lui Cuc de a bloca la sol avioanele Tarom: „Un act de terorism, deturnare de avion”

VIDEO. Cucule, pușcăria te mănâncă! Autodenunț: a fost acasă la șefa Tarom și a întrebat-o „ce parlamentari zboară” în ziua moțiunii. DNA începe luni audierile

 

 

 

4 COMENTARII

 1. Procurorii să demonstreze că puteau salva din foc cei 60 decedați. Aș putea merge până acolo să-i întorc din moarte pe cei 60. Dar Vaticanul se opune ideii.

  Nosferatus

 2. Raed Arafat esteee… EXPIRAT (!), meritele sale… INITIALE (INCONTESTABILE, de altfel !) fiind… ANULATE (!), pur si simplu, de ceea ce aaa… COMIS (!) dupa ceee… „S-A DAT” (!) cu BLESTEMATA de „CIUMA-ROȘIE” !!!!!

  • Raed Ara…Hat (Sic !) astaaa… MINTE CA UN NERUSINAT (CE ESTE !): STIA despre FILMARE (!), A FOST PREZENT ACOLO (!), l-aaa… vazut pe pompierul care filma (!), caci era… langa el (!!!), DE CE NU A CERUT FILMAREA si NU A PREDAT-O PARCHETULUI ???????!!!!!!!

 3. Oare cati dintre cei 38 decedati ulterior prin spitale au fost condamnati la moarte de acel „Avem de toate”? Poate chiar toti?

  banocioiu si arafat ar fi trebuit sa fie deja in inchisoare! Nu sa il auzi pe arafat spunand ca ar proceda fix la fel daca s-ar repeta dezastrul!

  Au stiut de la inceput de filmare, mint cu totii! In noaptea dezastrului, cred ca la nici 30 minute de cand se anuntase, a aparut pe facebook o fotografie neblurata cu trupurile arse, unele peste altele. Ceva de cosmar! Am apucat sa o vad si eu inainte sa dispara, desi fusese deja distribuita de mai multi. Daca acea poza, facuta evident de cei care au intrat primii acolo, a ajuns la public imediat, credeti ca o filmare a putut sta secreta atatia ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here