Curtea Constituţională a României (CCR) începe să devină o piatră de moară de gâtul democraţiei româneşti. Atacul la completurile de 3 judecători de la Înalta Curte, care îi ajută pe inculpaţi penal celebri (Udrea, Vâlcov, familia Cosma etc.), este doar ultimul exemplu despre cum CCR a devenit un fel de CSM (instituţie care, sub Lia Savonea, favorizează distrugerea justiţiei independente din interior). Reforma acestei instituţii este obligatorie, iar actuala Opoziţie trebuie să pregătească schimbările pentru când va ajunge la putere.
Astfel, Partidul Naţional Liberal pregăteşte o nouă lege de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, a anunţat luni preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.
„Biroul Executiv al PNL a luat decizia să iniţieze procedura de modificare a modului în care funcţionează Curtea Constituţională. În acest sens, am stabilit un grup de lucru format din reprezentanţii PNL care au activitate în Comisia juridică, în cele două Camere ale Parlamentului, care au avut contribuţii la acte normative de natură constituţională. Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative asupra modului în care funcţionează curţile constituţionale în alte ţări europene. De asemenea, o identificare a tuturor deficienţelor majore care sunt generate de textele constituţionale şi de legea de organizare şi funcţionare a CCR. Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituţiei şi de asemenea a unui nou proiect de lege de organizare şi funcţionare a CCR. Vizăm mai multe aspecte, de la modalitatea de desemnare a judecătorilor CCR, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul CCR, posibilitatea de introducere a unor majorităţi calificate la anumite decizii. De asemenea, vrem să identificăm limitele în deciziile pe care le poate lua CCR”, a declarat Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.
Preşedintele PNL a precizat că obiectivul final este „punerea CCR în slujba democraţiei, a cetăţeanului şi totodată de a se împiedica apariţia unor decizii a Curţii care să fie luate în sprjinul unor grupuri de interese şi împotriva prevederilor constituţionale”.
Proiect de lege pentru o altfel de CCR
Deputatul PNL Pavel Popescu propune ca deciziile Curții Constituționale atunci când analizează legi organice complexe (precum codurile penale) să poată fi luate doar cu majoritate de două treimi (adică minimum 6 judecători din cei 9).
Proiectul depus la Parlament de Pavel Popescu prevede și posibilitatea ca un judecător al CCR să fie recuzat sau să se abțină dacă se află în incompatibilitate.
”Suspiciunile de apărare a intereselor ilegitime ale unor politicieni de către CCR apar tot mai des în discursul public. Aceste suspiciuni subminează autoritatea CCR mai ales în cazul deciziilor care favorizează politicieni implicați direct în numirea unor judecători CCR. Pentru a stopa această spirală a neîncrederii am depus o inițiativă legislativã de modificare a legii CCR astfel încât deciziile CCR să fie luate cu o majoritate de 2/3, obligând astfel judecătorii constituționali să găsească soluții în acord cu legea fundamentală şi nu în acord cu politicienii care i-au numit. Chem toți membrii Parlamentului să susțină acest demers”, este motivarea lui Pavel Popescu pentru curăţenia măcar provizorie la CCR.
Cazul Gheorghe Stan
CCR este şi astăzi populată cu destui incompetenţi sau pur şi simplu inşi utili partidului. Oameni fără coloană vertebrală, dispuşi să facă orice, aşa cum executau judecătorii Curţii din Republica Moldova ordinele oligarhului Plahotniuc, doar-doar să nu-şi piardă funcţiile de lux plătite de contribuabili.
Ultimul exemplu, şi cel mai grav însă pentru sănătatea acestei instituţii cu rol cheie în democraţie, este cel al lui Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie („SS-Gestapo”). Stan a fost pus de Dragnea şef la SS şi apoi propulsat ca judecător CCR pentru „calitatea” de a fi supus complet politicului.
Are în spate o carieră îndoielnică, din acest motiv a şi fost ales pentru funcţiile respective: să nu funcţioneze ca specialist competent, cu convingeri ferme, inclusiv îndreptate împotriva politicului, ci ca executant. Aşa a apărut şi dosarul fabricat lui Kovesi, tot pe fondul unei instituţii conduse de oameni fără caracter, slabi profesional şi cu dorinţă imensă de parvenire.
Alături de el nu putea fi decât cineva la fel: Adina Florea, procuroare din Republica Mazăre, slabă şi ea profesional şi capabilă să fie preş politic. Ambii sunt vinovaţi de abuzul îngrozitor împotriva fostei şefe a DNA: i-au făcut anchetă la comanda unui fugar penal pe care DNA în luase în vizor!
Un astfel de personaj ca Gheorghe Stan a ajuns judecător la CCR. Fără să ştie nici măcar câte articole are Constituţia României. Câtă încredere mai poţi avea într-o instituţie cu Gheorghe Stan în interior? Zero. Practic, prin prezenţa lui în această instituţie fundamentală a democraţiei, Dragnea „trăieşte” la Curtea Constituţională. Cine face curăţenie la CCR?
Bai deontologule,dar faptul ca cea mai înaltă instanța in statul de drept pe care îl clamezi din toți bojogii,încalcă legea,da,legea,tocmai ei care ar trebui sa o aplice de 16 ani,asta nu te deranjează?Nici un pic,măcar un pic?Nici un cuvânt despre încălcarea legii,nimic?Este vinovata curtea ca instanța suprema încalcă legea de 16 ani!!!!!!!!!
Hai siktir, javra infractoare, taratura imputita ai uitat jigodie imputita ce si facut când erai mare si tare la AFI. Tu vorbesti scarba, penala imputita. Cei ca tine vor putrezi in PUSCARIE, boma de balega rosie ce esti!