Se apropie momentul decisiv al contraofensivei ucrainene. Armata lui Zelenski a ajuns la „linia Surovikin”, următorii 9 kilometri sunt hotărâtori

1
2399
Harta frontului din zona Zaporojie pe 29 iulie 2023. Forțele ucrainene au ajuns la prima centură de fortificații a Liniei Surovikin

Forțele ucrainene aflate în contraofensivă au ajuns la „linia Surovikin”, principala centură de fortificații rusești din regiunea Zaporojie, iar următorii 9 kilometri sunt decisivi pentru soarta războiului, anunță multiple surse cu surse de pe linia frontului. Dacă ucrainenii reușesc să străpungă cele două bariere defensive, între ei și litoralul Mării Azov nu va mai fi niciun alt obstacol serios.

Acest lucru înseamnă că, după aproape două luni de progrese lente, ne apropiem de deznodământul marii bătălii din această vară pentru expulzarea rușilor din teritoriile ocupate în sudul și estul Ucrainei.

De situație sunt perfect conștienți și rușii. Bloggeri militari raportează că în Mariupol au fost văzute două mari coloane de vehicule rusești care se îndreptau spre linia frontului. Pe de altă parte, sunt informații că există o teamă puternică a comandanților ruși din zonă să raporteze la Moscova cât de gravă este situația reală.

Pierderile rușilor sunt mai mari decât cele ale ucrainenilor aflați în atac, unele surse vorbesc de o rată de 3 la 1. Acest lucru e cauzat de faptul că ucrainenii sunt mai bine echipați și instruiți, în plus fiind și mult mai motivați decât rușii.

Bloggerul militar Tendar scrie că  „forțele ucrainene au lovit adânc în teritoriile ocupate de ruși, între Robotine și Verbove, regiunea Zaporojie. Strategia ucraineană a războiului de uzură începe să dea roade tot mai evidente”.

Toți bloggerii militari ruși și ucraineni cu surse pe front raportează că armatele Kievului au eliberat localitatea-cheie Staromaiors’ke. Acesta se află chiar pe linia Surovikin.

George W. Barros, analist și șef de echipă la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), atrage însă atenția că „trebuie să fim prudenți în privința așteptărilor care încep să apară despre un avans rapid ori dramatic al ucrainenilor. E puțin probabil ca forțele ucrainene să reușească acest lucru în perioada imediat următoare. Noi estimăm că forțele ucrainene vor obține succesul operațional, dar s-ar putea să mai dureze o perioadă”.

Pe contul de Twitter „Ukraine Battle Map”, care prezintă evoluția ostilităților, se publică o hartă a străpungerii ucrainene și amplasarea celor două centuri de fortificații rusești din Linia Surovikin și se menționează: „Forțele ucrainene sunt aproape de prima linie majoră de tranșee fortificate din regiunea Zaporojie. Dacă Ucraina trece de aceasta, ar ajunge la mai puțin de 9 kilometri depărtae de a doua și ultima linie majoră de fortificații rusești până la Marea Azov și orașul Melitopol”.

Melitopol a fost cucerit de ruși, în primele zile ale invaziei începute pe 24 februarie 2022, printr-o trădare a comandanților ucraineni care conduceau forțele de apărare. Rusia se aștepta ca, după ani în care FSB, GRU și SVR infiltraseră Ucraina, apărarea acestei țări să cadă rapid. Au existat mai multe cazuri de trădare, precum cel de la Melitopol și cel de la Herson, care le-au permis rușilor să învăluie Mariupol și să treacă Niprul. Așa se explică avansul bun pe care armata lui Putin l-a realizat în sudul Ucrainei în primele săptămâni ale invaziei. Dar n-au apărut capitulări în masă, lucrurile s-au reglat neașteptat de bine în rândurile forțelor Kievului și mașina de război a lui Putin s-a gripat, blocându-se apoi foarte departe de obiectivele inițiale (cucerirea capitalei ucrainene, asasinarea/schimbarea conducerii statului, ocuparea țării).

Marea miză a contraofensivei începute de Ucraina pe 4 iunie 2023 este o străpungere până la Marea Azov. Asta ar însemna izolarea forțelor rusești din regiunea Herson și din Crimeea. Treptat, aceste zone ar deveni imposibil de susținut militar din cauza poziției lor geostrategice. Crimeea n-are surse de apă, întreaga zonă intră în raza de acțiune a rachetelor de mare precizie furnizate Ucrainei de Occident, podul din Crimeea până pe continent, în Rusia, este deja avariat și se estimează că nu va putea fi reparat până în decembrie.

Fără provizii, trupele rusești din această zonă nu vor putea să reziste mult timp. Generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa care a anticipat deznodământul spre care se îndreaptă acum bătălia din sudul Ucrainei, insistă că nici măcar nu va fi nevoie de un asalt frontal asupra zonei Herson-Crimeea. Pozițiile rusești vor deveni, în timp, imposibil de susținut, spune ofițerul american.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Averile judecătorilor care i-au făcut scăpați pe securiștii implicați în asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. O decizie odioasă, ticăloasă și insalubră a justiție române

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Șeful Arestului IPJ Argeș, șpăgar renumit, a fost reținut de DIICOT pentru luare de mită. Flagrant: a primit 500 de euro și un cartuș de țigări

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Moarte-șoc, la 20 de zile de la demisia-șoc: Mihnea Vasiliu, fostul șef al Ringier România, a pierit în fața fiicei sale, în holul unui hotel! Avea 57 de ani

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

* Cine a descalificat-o pe campioana ucraineană care n-a dat mâna cu rusoaica: Federația condusă de „oligarhul favorit” al lui Putin, sancționat de UE, SUA și Marea Britanie!

1 COMENTARIU

  1. „A doua” armată a lumii se ascunde pe sub pământ ca șobolanii 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here