Cine a descalificat-o pe campioana ucraineană care n-a dat mâna cu rusoaica: Federația condusă de „oligarhul favorit” al lui Putin, sancționat de UE, SUA și Marea Britanie!

2
1178
Sus: Vladimir Putin și Alișer Usmanov. Jos: Olga Harlan și Anna Smirnova

Obtuzitatea conducătorilor Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE) a dus la un caz scandalos, la Campionatul Mondial de la Milano. O mare sportivă, ucraineanca Olga Harlan, de patru ori campioană mondială la sabie, a fost descalificată pentru că, la finalul unei partide pe care a câștigat-o cu 15-7, a refuzat să-și salute adversara din Rusia strict în litera regulamentului. Harlan a salutat-o doar cu sabia întinsă (cum se proceda în pandemia de Covid-19), fără a-i întinde mâna.

Federația Internațională de Scrimă e condusă de rusul Alișer Usmanov, „oligarhul favorit” al lui Putin. Acesta se află pe lista persoanelor sancționate de SUA, UE și Marea Britanie după invadarea Ucrainei de către ruși. Avea cel mai mare iaht din lume, dar i-a fost confiscat.

Decizia drastică a FIE de a o descalifica pe Olga Harlan a readus în discuție un alt subiect fierbinte: de ce sunt acceptați sportivii ruși (eventual, și cei belaruși) în competițiile internaționale, chiar și sub titulatura de „sportiv individual neutru”, fără a-și reprezenta țara-agresoare? Excluderea lor ar elimina asemenea situații tensionate sau decizii scandaloase.

Scrima are un regulament rigid până la absurd. În turneele de tenis, de exemplu, majoritatea sportivelor din Ucraina refuză să dea mâna cu adversarele lor din Rusia și Belarus, dar asta nu le aduce niciun fel de sancțiuni.

Sabrera ucraineană Olga Harlan (32 de ani) a fost descalificată joi, de la Campionatul Mondial de scrimă, desfășurat la Milano, după ce a câştigat meciul cu rusoaica Anna Smirnova, dar a refuzat s-o salute la finalul meciului.

Olga Harlan a învins-o pe rusoaică (încrisă în competiție ca „sportiv individual neutru”) cu 15-7, în primul tur al tabloului principal din proba de sabie feminin. Ea a fost însă descalificată de Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) înaintea partidei din runda a doua, cu bulgăroaica Yoana Ilieva, pentru că nu a salutat-o pe Anna Smirnova la finalul meciului.

Ucraineanca a refuzat să răspundă mâinii întinse de Smirnova și doar a coborât sabia, ţinând-o paralelă cu solul şi întinsă către adversara sa, într-un gest de protocol care înlocuise strângerea de mână în perioada pandemiei de Covid-19.

Cum arbitrul nu i-a arătat Olgăi cartonaşul negru (sinonim cu descalificarea) după acest incident, conducătorii delegaţiei ruse la Milano au cerut explicaţii.

Smirnova a rămas pe pistă mai bine de 50 de minute, pentru că, în cele din urmă, conducătorul delegaţiei Rusiei a depus plângere.

FIE a decis să aplice „la literă” regulamentele tehnice și s-o descalifice pe sportiva din Ucraina.

Regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă prevede: „Când s-a făcut ultima atingere, meciul nu se termină până când cei doi trăgători nu şi-au salutat adversarul, arbitrul şi publicul: ei trebuie, în acest scop, să stea nemişcaţi în timpul deciziei arbitrului, să se afle pe linia de avertizare şi apoi să treacă la salutul scrimerului, strângându-i mâna adversarului de îndată ce decizia este dată”.

Rusoaica Anna Smirnova s-a așezat pe un scaun în mijlocul sălii, de unde nu s-a mișcat timp de 50 de minute, până când organizatorii au decis s-o descalifice pe adversara ei din Ucraina

Olga Harlan: „Nu-mi pare rău! Respect pentru cei care îmi apără țara acum!”

După șocul descalificării, cvadrupla campioană mondială Olga Harlan a comentat: „Am fost descalificată de un arbitru care nu era pe teren, mi-a comunicat decizia lui în afara terenului. Arbitrul și directorul meciului validaseră salutul. (…) Nu am putut face altfel. Nu vorbim despre ură sau capriciu, simt toată greutatea deciziei mele și îmi asum întreaga responsabilitate pentru ea. Acest episod riscă să-mi strice finalul carierei, nu mai sunt tânără, sunt ultimii mei ani la scrimă, îmi doream să închei frumos și apoi să mă ocup de altceva. Am visat să mă calific la Olimpiada de la Paris (din 2024 – n. red.), dar această nebunie amenință să schimbe totul”.

Întrebată de un reporter dacă-i pare rău pentru gestul său, Olga Harlan a răspuns fără ezitare: „Nici vorbă! Nu aș schimba nicio competiție, sau cele mai importante medalii din lume, cu dragostea pentru țara mea și respectul pentru cei care o apără acum”.

Olga Harlan – Anna Smirnova

„O decizie absolut scandaloasă”, în favoarea unei putiniste înrăite

Descalificarea scrimerei ucrainene Olga Harlan de la Campionatul Mondial este o decizie „absolut scandaloasă”, a intervenit prompt Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie şi este absolut scandaloasă. Mulțumin, Olga Harlan, pentru că ai reprezentat demn Ucraina în competiţie!”, a scris Podoliak pe Instagram.

Rusoaica Anna Smirnova este o putinistă înrăită, care pe rețelele de socializare nu-și ascunde admirația pentru „brava” armată rusă și pentru „eroismul” ei din Ucraina.

De 15 ani, Federația Internațională de Scrimă e condusă de rusul Alișer Usmanov, „oligarhul favorit” al lui Putin

În cazul Harlan–Smirnova, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a aplicat cu maximă rigiditate prevederea regulamentară privitoare la salutul de la finalul fiecărei partide.

Această rigiditate, favorabilă scrimerilor ruși și defavorabilă celor ucraineni, este pusă de mulți cunoscători ai acestui sport pe seama faptului că președintele Federației Internaționale de Scrimă este, de 15 ani (din 2008), Alișer Usmanov (69 de ani), un oligarh rus născut în Uzbekistan, pe vremea fostei Uniuni Sovietice.

Jurnalul oficial al Uniunii Europene îl numește pe Alișer Usmanov „un oligarh pro-Kremlin care are legături deosebit de apropiate cu președintele rus Vladimir Putin”. Rusul de origine uzbecă este considerat „oligarhul favorit” al lui dictatorului de la Kremlin.

Usmanov are tripă cetățenie: rusă, uzbecă și britanică. El vorbește 5 limbi: rusa, uzbeca, engleza, franceza și araba. Este de religie islamică.

Are domiciliul la Moscova și este căsătorit cu Irina Aleksandrovna Viner-Usmanova (din 1992).

Vladimir Putin – Alișer Usmanov

Conform Wikipedia, Alișer Usmanov a fost o vreme cel mai bogat om din Rusia, iar în ultimii ani s-a menținut permanent în Top 10 sau chiar Top 5 al bogătașilor ruși, dar și în Top 100 miliardari ai planetei, potrivit revistei „Forbes”. Averea sa era estimată la 13,4 miliarde de dolari.

Și-a construit bogăția prin exploatarea metalelor și prin minerit. Controlează compania Metalloinvest, un mare producător rus de oțel și prelucrător de minereu de fier. Deține un pachet important de acțiuni și la operatorul de telefonie mobilă MegaFon, precum și la grupul Mail.ru, o companie de internet.

Oligarh de încredere al dictatorului Vladimir Putin, Alișer Usmanov a fost, mai bine de un deceniu, directorul general al Gazprom Invest Holdings, filiala deținătoare de investiții a companiei rusești de gaze naturale Gazprom.

Usmanov este prezent și pe piața media, fiind proprietarul cotidianului rus „Kommersant”.

Înainte de declanșarea invaziei ruse din Ucraina (24 februarie 2022), Alișer Usmanov deținea 30% din acțiunile clubului de fotbal Arsenal Londra.

Usmanov a fost scrimer sovietic de origine uzbecă, în proba de sabie – cea la care a avut loc și recentul scandal de la Milano.

A fost președintele Federației Ruse de Scrimă timp de 8 ani (2001–2009), al Confederației Europene de Scrimă timp de 4 ani (2005–2009), iar din 2008 conduce Federația Internațională de Scrimă.

Inclus pe lista de sancțiuni a UE, SUA și Marii Britanii. Avea cel mai mare iaht din lume, dar i-a fost confiscat

UE, SUA și Marea Britanie l-au inclus pe Alișer Usmanov pe lista persoanelor sancționate din camarila lui Putin. Mai multe active și bunuri ale oligarhului rus au fost confiscate în Occident, inclusiv super-iahtul „Dilbar”, cel mai mare din lume, evaluat la 600 de milioane de dolari.

La sfârșitul lunii martie 2022, autoritățile italiene au confiscat în Sardinia proprietăți și bunuri ale lui Usmanov evaluate la 66 de milioane de dolari, printre care o limuzină blindată Mercedes-Maybach S650 Guard VR10 ce costă 600.000 de euro.

UE a impus sancțiuni și împotriva surorii lui Usmanov, după ce autoritățile europene au descoperit că oligarhul a transferat mai multe dintre activele sale pe numele ei, inclusiv super-iahtul „Dilbar”.

Iahtul Dilbar

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* EXCLUSIV. Averile judecătorilor care i-au făcut scăpați pe securiștii implicați în asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. O decizie odioasă, ticăloasă și insalubră a justiție române

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Moarte-șoc, la 20 de zile de la demisia-șoc: Mihnea Vasiliu, fostul șef al Ringier România, a pierit în fața fiicei sale, în holul unui hotel! Avea 57 de ani

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Comportament bizar al șefei unui „azil al groazei”: a dansat pe stradă cântând „Criminalaaaaa!”. Dezlănțuirea în 7 fotografii

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

2 COMENTARII

  1. A fost un congres al federatiei internationale de scrima unde din 137 de federatii 89 au votat pentru. Aproape sigur si Romania. Si in nota obisnuita nici unui ziarist din Romania nu i-a pasat de asta.
    Pentru ca atunci cind e vorba de principii, mai usor cu pianul pe scari. Ziaristii sportivi din Romania stiu sa scrie ca X sau Y a ratat o medalie sau alte titluri de acest gen, catastrofice, in loc sa sublinieze efortul facut si ca ajuns al 4-lea sau al 6-lea intr-o lume extrem de selecta.
    Am fost singurul care a vrut sa afle cum a votat FR de scrima insistind la federatie, la ministerul sportului (cind era minister) la premier si presedinte. N-am aflat ca n-au raspuns sau au raspuns ca votul e secret.
    Pe de alta parte, eu mai am o nedumerire personala, legata de sportivii din Ucraina. Recunosc, sunt eu un cap patrat si nu pricep ca-s prost. Cum poti tu, sportiv din Ucraina sa participi la o competitie unde sunt si sportivi din Rusia, tara agresoare? Prostia mea se intinde mai departe, pentru toti soprtivii ce declara ca nu aproba Rusia si razboiul declansat de ea, dar participa lacompetitii unde sunt prezenti soprtivi rusi. Este dincolo de puterea mea de intelegere.
    Nu-s de acord ca sportivii rusi sunt in competitii. Nu-s de acord ca sportivii ucrainieni participa lacompetitii contra rusilor si refuza sa le stringa mina, o revolta de toata jena. Nu-s de acord ca sportivii in general participa la competitii unde sunt rusi. u-s de acord cu minciuna ca Rusia nu participa la JO, dar sportivii participa sub steagul JO. E una din minciunile uriase ale planetei. Si sunteti obligat de deontologia profesionala, de principii si corectitudine sa militati pentru ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here