Mafia controlează CSM: 10-8 la vot, împotriva desființării Secției Speciale de Protejare a Magistraților Corupți

3
870
Gabriela Baltag (stânga) a fost promovată de mulți ani la Antena 3, ca vector anti-justiție. gazdă bună îi era, pe vremuri, Dana Grecu, pe lângă Gâdea, Badea, Stoiceasca etc.

Un aviz consultativ a devenit crucial pentru a afla raportul de forțe din Consiliul Superior al magistraturii (CSM). Iar veștile sunt proaste: mafia politico-juridică are majoritate în această instituție-cheie a sistemului de justiție din România. Este o majoritate toxică, anti-europeană.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat joi, în plen, pentru menținerea controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), supranumită și „Secția Specială” sau „SS-Gestapo”. Este un fel de „miliție a justiției”, înființată de trioul toxic Liviu Dragnea – C. A. C. P. Tăriceanu – Tudorel Toader cu două scopuri murdare:

 • să-i hingherească pe magistrații care aplică legea și nu răspund comenzilor politice (laura Codruța Kovesi, Camelia Bogdan etc.);
 • să-i scape de emoții penale pe magistrații corupți, care fac servicii unor personaje din politică sau din business.

Predoiu a votat pentru desființarea Secției Speciale

Avizul negativ al CSM proiectului de lege depus de USR la Camera Deputaţilor, privind desfiinţarea Secției Speciale, a fost dat cu 10 voturi „împotrivă”, 8 „pentru” și un vot nul.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall (ex-PSD), fost ministru al Justiţiei.

CSM a dat aviz deoarece acest proiect are legătură cu justiţia şi cu cariera magistraţilor.

Conform unor surse din CSM, citate de Hotnews.ro, votul nul i-a aparținut procurorului general Gabriela Scutea. Șefa Parchetului General se declară pentru desființarea acestei secții, dar contestă forma proiectului de lege.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a votat pentru desființarea Secției Speciale. „Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare”, a spus Predoiu.

Contre dure între un procuror reformist și o judecătoare „antenistă”

La fel ca în toate ședințele CSM în care s-a luat în discuție desființarea SIIJ, au fost discuții aprinse între membrii care susţin această Secţie Specială, în principal Gabriela Baltag şi Lia Savonea (mari vedete la Antena 3, în ultimii ani), şi cei care cer desfiinţarea ei, între care procurorul Cristian Mihai Ban.

Cristian Ban: „Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii”.

Gabriela Baltag: „E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică”.

Cristian Ban: „Vă rog să reţineţi surprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi dvs”.

Gabriela Baltag: „O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?”

Cristi Ban: „Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”.

Evelina Oprina (judecătoare): „Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, în proporţie covârşitoare, a opinat pentru menţinerea acestei secţii”.

Avizul CSM este unul consultativ, dar spune multe despre poziționarea Consiliului, care a susținut puternic impunerea la șefia acestei structuri a Adinei Florea. Fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a avut 7 încercări eșuate în acest sens, ca urmare a rezistenței opuse de Secția de Procurori a CSM și de ultimii doi miniștri ai Justiției, Ana Birchall și Cătălin Predoiu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

3 COMENTARII

 1. De parca nu stiam, trebuia sa ne arate asta Sfanta Birchall de PSD cu fata aia grava,de parca s-a nascut ieri,nici mita lui Geoana nu a dat,nici guritza nu-i miroase a….😦🤫😁🤨

  • Ii faci o mare nedreptate d-nei Birchal.
   Candva, nu-mi placea, o credeam oportunista.. Ca ministru al Justitiiei a avut de ales intre a sevi mafia si a fi corecta. Si s-a comportat exemplar. A fost curajoasa si si-a respectat statutul de demnitar. A costat-o excluderea din PSD.

 2. Nu ma mai mira nimic. Mafia a acaparat Romania, chiar daca, aparent, inca mai respiram. Am presimtiri sumbre.
  Am, totusi, o nedumerire: este stiut ca procurorii din CSM au luptat cu gasca Savonea pentru desfiintarea acestei SS. Unde erau acum. daca unul dintr cele doua voturi contra a fost al lui Predoiu?
  Votul a fost secret, sau deschis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here