Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

1
1357
Conductele de gaze rusești care aprovizionează Europa. Cu linie punctată: magistrale aflate în lucru

Gigantul rusesc Gazprom a tăiat complet aprovizionarea cu gaze a Poloniei și Bulgariei, încălcând brutal contractele în vigoare, anunță BBC. Polonezii nu s-au lăsat intimidați și au replicat că “ne descurcăm și fără”. Bulgarii sunt cei mai revoltați, pentru că apucaseră să plătească în avans, în dolari, și în plus evitaseră fricțiunile cu Moscova refuzând explicit să ajute Ucraina.

Gazprom a justificat măsura de a tăia gazul pentru Polonia și Bulgaria prin faptul că n-a primit plata pe aprilie în ruble, așa cum stabilise Putin, unilateral, în urmă cu o lună. Dictatorul anunțase că țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble. Polonia și Bulgaria au refuzat acest lucru, invocând contractul clar între părți care prevedea plata în dolari.

Și alte țări europene au refuzat să achite gazul rusesc în ruble, dar până acum doar Polonia și Bulgaria au fost lăsate fără livrări. Gazprom a avertizat cele două state sancționate asupra „retragerilor neautorizate” de gaz care trece prin conductele aflate pe teritoriul lor și este destinat altor națiuni.

Compania poloneză PGNiG a confirmat sistarea livrărilor rusești de gaze. Guvernul de la Varșovia a anunțat însă că „ne vom descurca” și fără gazul rusesc, urmând ca acesta să fie înlocuit din alte surse. Depozitele de gaz poloneze sunt pline în proporție de 80%, iar cererea e în continuă scădere pe măsură ce vara se apropie. PGNiG a importat din Rusia mai mult de jumătate din gaz, în primele trei luni ale acestui an.

Bulgarii nu sunt la fel de relaxați. Sofia s-a chinuit să nu provoace Moscova în ultimele două luni. A refuzat explicit să sprijine Kievul. Plata pe luna aprilie a fost făcută în avans, dar în dolari, conform cu contractul dintre părți. Cu toate acestea, ruși au tăiat acum aprovizionarea. Guvernul bulgar a acuzat Rusia că încalcă angajamentele stabilite prin contract. Alexander Nikolov, ministrul bulgar al Energiei, a reacționat: „În acest moment, gazul e folosit ca armă politică și economică în război”.

Rusia, care consideră Bulgaria un fel de vasal tradițional, n-a fost mulțumită cu atitudinea Guvernului de la Sofia, pe care l-a acuzat că ajută „informal” Ucraina. La fel ca și în România, rușii desfășoară o foarte puternică acțiune de propagandă și lobby în Bulgaria, unde au construit o zgomotoasă tabără „pacifistă”, care cere „neutralitatea” țării și separarea de NATO și UE.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

* Pilotul rus care a bombardat civili în Siria și Ucraina va fi judecat pentru crime de război, după ce a fost capturat în zona Cernihiv

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

* Ucraina demască fake-ul „întâlnirii” Putin – Șoigu: „Putin stă la televizor, iar Șoigu este montat pe videoclip”

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Garry Kasparov, atac la Novak Djokovici după ce sârbul a anunțat că susține participarea rușilor la Wimbledon

1 COMENTARIU

  1. Au inceput cu tarile mai firave sa-si arate muschii. Nu vor sa o faca cu Austria si Germania. In momentul in care astea doua, impreuna cu Ungaria, platesc in ruble cum vrea sceleratul de la Moscova, unitatea UE este zdruncinata puternic. Ar trebui ca aceste tari sa dea la schimb ceva pentru Ucraina. Nu poti sa-ti vezi doar interesul personal si sa nu-ti pese de restul cu care esti in vagon. O astfel de masura arata santajul lui Putin in disperarea ca nu mai isi poate finanta masina de razboi. Lucrurile este evident ca nu merg deloc bine si nu va obtine o victorie cata vreme SUA si Marea Britanie sunt alaturi de Ucraina, in plus si Polonia, Cehia si-au aratat obraznicia la adresa dictatorului. Acum este foarte important ca Ucraina sa isi recapete teritoriului si sa faca zid in calea taranilor violatori, hoti, criminali. Altfel Europa va fi daramata de la temelie de Rusia. Am uitat prea usor ca valurile de migratori din Siria au plecat in Europa datorita Armatei Rosii care a instaurat teroarea in Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here