HARTĂ. Ucraina anunță că Rusia câștigă teren în estul țării. Putiniștii au cucerit mai multe orașe și sate. Ei controlează regiunea Herson, dar au pierderi grele

0
2656
Rușii fac progrese mici, dar constante în estul și sudul Ucrainei, confirmă Kievul. Ajutorul promis de Occident e încă pe drum, iar rușii învață să lupte mai eficient, avantajați de relieful favorabil

Rusia câștigă treptat teren în sudul și estul Ucrainei, confirmă oficiali de la Kiev. În fiecare zi, încet-încet, forțele rusești care dispun de mult mai multe blindate și au o artilerie mai grea avansează și ocupă diverse localități. Provincia Herson a fost complet cucerită, iar mai multe zone din Donbass au fost de asemenea ocupate.

După ce au ocupat Izium și zonele limitrofe, rușii au luat cu asalt Barvinhove, mai la sud.

De asemenea, sunt raportate deplasări de trupe către Harkov, înspre nord.
Rușii au cucerit localitatea Zavodi după ce au reușit să flancheze apărătorii și să lanseze un atac simultan din două direcții. De asemenea, au capturat și localitatea Velika Komîșuvaha.

În regiunea Donețk, invadatorii au capturat orașul Zaricine și acum iau cu asalt localitatea vecină Iampil.

Deocamdată, conform mai multor surse, ucrainenii resping atacurile repetate asupra localității Popasna, pe care rușii încearcă de câteva săptămâni s-o captureze. Ei au reușit însă să pună stăpânire pe Novotoșkivske și își concentrează eforturile asupra Severodonețk și Kurahiv.

Față de primele 6 săptămâni ale războiului, rușii luptă mai bine și sunt avantajați de condițiile meteo și geografice

Situația este schimbată față de primele 6 săptămâni ale războiului, observă experți militari în analize și scurte remarci pe care le fac pe conturile lor de Twitter.

În primul rând, rușii încearcă să învețe din greșelile de până acum. Numirea unui singur comandant suprem peste toate forțele de invazie asigură o mai mare coerență în acțiuni.

În al doilea rând, liniile de aprovizionare sunt mai scurte.

În al treilea rând, linia frontului pe care trebuie s-o apere ucrainenii este uriașă, peste 450 de kilometri.

În al patrulea rând, sunt schimbate condițiile geografice și climatice, comparativ cu februarie-martie. Relieful din estul și sudul Ucrainei favorizează luptele în câmp deschis, unde Rusia își poate valorifica avantajele.

În al cincilea rând, deși au suferit pierderi grele – batalioanele lor tactice numără acum, în medie, circa 800 de oameni, în loc de 1.000 –, rușii păstrează o copleșitoare superioritate în artilerie și tancuri. Acestea sunt atuuri masive în confruntările din acest moment.

Occidentul a decis marți, la întrunirea de la baza aeriană Ramstein din Germania, să sprijine decisiv, cu armament NATO, Ucraina. Dar acest ajutor este încă pe drum, iar ucrainenii sunt surclasați momentan în armament greu de către ruși.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a menționat, în buletinul său zilnic despre situația de pe front, că Rusia a eșuat să-și impună superioritatea aeriană în spațiul de deasupra celei mai mari părți a Ucrainei, dar că rușii se concentrează acum, în acțiunile lor, asupra sudului și estului țării.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

* Pilotul rus care a bombardat civili în Siria și Ucraina va fi judecat pentru crime de război, după ce a fost capturat în zona Cernihiv

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

* Ucraina demască fake-ul „întâlnirii” Putin – Șoigu: „Putin stă la televizor, iar Șoigu este montat pe videoclip”

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Garry Kasparov, atac la Novak Djokovici după ce sârbul a anunțat că susține participarea rușilor la Wimbledon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here